Megalkották hazánk első szarvasgombás luxustortáját, méghozzá a
rábakecöli Érsek Éden gasztrobirtok terméséből. Itt azonban nincs vége a
rendhagyó híreknek, ugyanezen ültetvény büszkélkedhet Magyarország első
termesztett kései szarvasgombájával is.
Érsek Gergely kezében az a szarvasgombafaj, amiből a La Truff’ luxustorta készült.
Fotós: Kustor Réka
A
kulináris élvezetek kedvelőinek körében is egyfajta különlegességnek
számít a szarvasgomba. Karakteres az íze, különleges az illata, s
leginkább csak fűszerként használják az ételekben, úgy is csak néhány
grammnyit. Mint azt Érsek Gergelytől, az Érsek Éden szarvasgombás
gasztrobirtok tulajdonosától megtudtuk, hazánkban a legelterjedtebb a
nyári szarvasgomba (Tuber aestivum), melynek kilónkénti ára az aszályos
időszak hatására megduplázódott, elérte a 600 eurót. A szárazság miatt a
gyűjtőknek kevés találatuk volt a természetben. Az öntözött
ültetvényeken azonban bőséges volt a termés.
– Nálunk egymás után
dőltek meg a súlyrekordok, sorra kerültek elő az akár 300 gramm feletti
szarvasgombák – folytatta Érsek Gergely, aki a legdrágább fajta árára is
kitért, az isztriai (Tuber magnatum) kilónkénti ára felment 10 ezer
euróig. A nyári és nagyspórás (Tuber macrosporum) szarvasgombák már
teremnek nála, most kísérletek folynak az isztriaival és a téli
szarvasgombával (Tuber brumale). Ha összejönne, szakmai berkekben
mindkettő rendkívüli eredmény lenne.
S ha már az eredményességnél
tartunk, megjelent Magyarország első termesztett kései szarvasgombája
(Tuber borchii) is a rábaközi ültetvényen.
–
Február 19. volt az a mágikus dátum. Ez egy óriási tudományos siker
mind nekünk, mind a kutatónak, Csorbainé dr. Gógán Andreának is, ő
készítette elő a csemetéket, monitorozta folyamatosan az ültetvényt. Bár
már tavaly megjelentek a gombára utaló égésfoltok a földön, akkor még
nem volt találat. A gazdanövénye a kocsányos tölgy és a közönséges
mogyoró, idén már mindkettő alatt volt termés.
Érsek Gergely
lapunknak elmondta, hogy az országunkban a természetben talált
mennyiségnek több mint 90 százaléka külföldre kerül.
– Ott is
inkább a feldolgozóipar használja. Bár örvendetes, hogy egyre több séf
nyúl hozzá itthon is. Erre jó példa a Nour szarvasgombás tortája – utalt
a La Truff’ elnevezésű desszertkülönlegességre, ami a két
Michelin-csillaggal büszkélkedő Palágyi Eszter alkotása, s mely Kecskés
Alexandra, a budaörsi Nour desszertműhely megálmodója és Érsek Gergely
kooperációjából született. E hármas pedig jól jelzi, különleges
gasztroélménynek nézünk elébe.
Gergely büszke rá, hogy a
Rába-ártérben, Rábakecöl mellett termett nyári szarvasgombája ilyen
magaslatokba emelkedett, s talán ezzel egy nagy lépést is tettek célja
felé, hogy minél szélesebb körben megismertessék ezt a gombafajt.
–
Már jó párat rendeltek is belőle – kezdte Kecskés Alexandra a tortáról,
akiben egy dubaji desszertvacsora szarvasgombás édessége indította el a
tortaújdonság gondolatát. – Ez volt életem egyik legmeghatározóbb
desszertélménye – idézte fel. Szerette volna ezt a különleges impulzust
átadni a vendégeinek, amit végül Palágyi Eszter öntött formába, azaz
tortába.
– Rajongok a szarvasgombáért, sokrétűen kombinálható
csúcsgasztronómiai alapanyag. Érsek Gergelynél egy
szarvasgomba-gasztrokalandon vettünk részt, meggyőzött a szakmai
felkészültsége, és nem volt kérdés, hogy szeretnénk vele együttműködni.
Ebből a hármasból született meg a szarvasgombás torta, a La Truff’.
Az
alapja egy vaníliás tarte tészta, erre került az erdei gombás piskóta,
szarvasgombás fehércsokoládé-mousse és ganache, karamell és puffasztott
rizsszemes rétegek váltják egymást. A feketebársony-fújással,
aranypelyhekkel díszített tortát krémsajtréteg öleli körbe. Nem tudok
róla, hogy ezenkívül a világon lenne még egy ilyen jellegű desszert –
mondta az édességről, melynek 16 szeletes ára megközelíti a 100 ezer
forintot.
– Már a megjelenésében is kuriózum, meghökkentő az
ízvilága. Azoknak ajánlom, akik vágynak a kulináris élvezetekre,
gasztronómiai különlegességekre. Ha egyszer megkóstolja valaki, mindig
vágyik majd az ízére.