Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)


Eseménynaptár

Ingatlanpiac

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Pályázati közlemények

Külterületi utak fenntartásához gépek beszerzése


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 29. 00:26 Ma Auguszta napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Made in Hungária Kecölben
 
Szerző: Turbók Attila, Kisalföld (02.25. 19:04)
 

Ma is működnek ifjúsági klubok a rábaközi falvakban, ám a helyi fiataloknak csak egy kis hányada vesz részt a rendszeres munkában.

Meglehetősen vegyes átlagéletkorral ugyan, de modern ifjúságiklub-hálózattal rendelkeznek a Rábaköz kistelepülései. A helyi ifjak fele, negyede szervezett formában tölti szabadidejét, jellemző módon sport- és kulturális programokat rendeznek, de akad közös főző- és színjátszó kör is.

Apáink ifjúsági klubjai (lásd Kapuváron a ˝Ruby˝) a Rábaköz kistelepülésein ma is léteznek. A falusi fiatalok együttese akár ifjúsági önkormányzatban is testet ölthet, mint például Rábakecölben. A Rábakecöli Ifjúsági Önkormányzat (RIÖK) tíz éve a helyi
fiatalság kedvelt társasági központja, saját – rendszeresen működő – klubbal és tagsággal. Napjainkra a demográfiai hullámvölgy miatt apad e korosztály létszáma, ám az egykor méltán híres helyi közélet megmaradt.

A RIÖK-ből és a ˝szervezetlen˝ ifjúság tagjaiból napjainkban is formálódik egy közösség, mely nemcsak a helyi ünnepségek szervezéséből veszi ki részét, de önálló, egész estés programokat is kínál. A rábakecöliek két éve a Grease-t, tavaly pedig a Made in Hungária című musicalt vitték színre, kizárólag helyi fiatalok részvételével. Utóbbi művet azóta a megye több településén is előadták. Horváth Dóra szervező elmondta: most éppen egy korhű ruhákban előadandó, március 15-i ünnepség próbáinál tartanak, melyben tizenegy fiatal részvételére számít. Olyan művek is szerepelnek a repertoáron, melyeket a helyi községháza egyik termében, kimondottan televíziós vetítés miatt játszanak el.

Ifjúsági klubok: Rábakecölben az új darab olvasópróbáit tartják.
Ifjúsági klubok: Rábakecölben az új darab olvasópróbáit tartják.


A helyi fiatalok kedvelt klubja a RIÖK klub, ahol napjainkban is tartanak szervezett megmozdulásokat. Tuba Erik polgármester elmondta: télen a fűtés hiánya nehezíti a megrendezési munkálatokat. – A klubmozgalom gyengülését demográfiai okokra vezetem vissza, hiszen a fiatalok aránya a lakosságon belül tíz év alatt felével csökkent – mondta a polgármester.

Ifjúsági klubok szerte a Rábaközben működnek, többek közt Mihályiban, Vitnyéden és Hövejen is. Ezen jobbára önkormányzati fenntartású klubok jellemzője a számítógépes elfoglaltság, a sportprogramok szervezése.

Egyes települések ifjúsága egyesületekbe szerveződik. Ilyen például a Vicai Ifjúsági és Sportegyesület. Bedi Ervin elmondta, a beledi önkormányzattól kapott klubjukat maguk tartják fenn és csinosítják. Az egyesület 2003-ban, 18 taggal alakult, létszámuk mondhatni változatlan. A helyi fiatalok negyede jár a klubba, az életkor 16 és 38 év között szóródik. – Jellemzően sportprogramokat és helyi falunapot szervezünk – tudatta az elnök.

Egyesületként működik a 2007-ben alapított Szárföldért Egyesület is. Böcskei Ádám elnök szerint elsősorban a helyi kulturális rendezvények szervezését és környezetvédelmi feladatokat vállalnak. Átlagéletkoruk 20 év és a helyi fiatalok körülbelül egyhatoda jár rendszeresen a havonta megtartott találkozókra.

Komoly közösségi élettel büszkélkedhet Edve is. A helyi ifjúsági egyesület 2001 óta működik, tizenhárom taggal. Nagy Gábor elnök elmondta, az önkormányzat és az egyesület fele-fele arányban veszi ki részét a klub fenntartásából. A fiatalok fele jár a rendezvényekre, a klub szinte mindennap nyitva van. Közösségi, jellemzően sportprogramokat szerveznek, és sokszor főznek is maguknak.

Forrás: KisalföldCikk látogatottság: 5356
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

Veszélyhelyzet hírei

Felkészülés tüzoltóversenyre

Új könyvek a könyvtárban

Áramszünet értesítö 2020.03.17

Tüzgyújtás szabályai

Adófizetési határidök

BESZK hírek

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

1% civil szervezeteinknek

Óvodai hírek

Önkormányzati pályázati hírek

Karácsonyi szolgálatban

Ingyenes nyelvi tanfolyam

Tündérkert karácsonyfája