Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. július 18. 13:36 Ma Frigyes napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Több fogyott munkásruhából
 
Szerző: Cs. Kovács Attila (03.11. 15:11)
 

A rábakecöli Tuba család elmúlt húsz éve sok munkával telt. A „mellédolgozásra", csakúgy, mint 1989-ben, ma is szükség van. De már nem uborkáznak, saját kis földjükön gazdálkodnak. A rendszerváltáskor kapták vissza.

Tubáék – ahogy húsz éve is – Rábakecölben, az Új utcában laknak. A fiatal pár azóta középkorú lett. Házuk most is takaros, rendezett. Az udvaron az is látszik, hogy a munka húsz év alatt sem „fogyott ki" a kezük alól. A „mellédolgozásra" – melyről annak idején az asszony is beszélt lapunknak – ma is szükség van. A kérdésre, hogy alakult a sorsuk az elmúlt két évtizedben, Tuba László széttárja a karját: a gyerekek felnőttek, az ikrek is 23 évesek.


Vártuk, hogy jobb legyen

– Sok minden nem változott. A húsz év hamar elmegy, főleg, ha munkával telik az idő. Mindig azt vártuk, hogy jobb legyen, de az az idő nekünk még nem jött el – kezd a családmesébe Tuba László, aki most 54 esztendős és azóta is a helyi téesz dolgozója. – Igaz, autót cseréltünk. A tizenöt évest ötévesre. A befizetendő csekk időközben több lett. Szennyvíz, gáz például annak idején még nem volt. Az ünneplősön tudtunk spórolni, abból nem sokat szaggattunk el. Munkásruha annál több fogyott. Nálunk mindig is az volt a sorrend, hogy elsők a gyerekek, úgy a ház, végül mi, a feleségemmel.

A gyerekek felnőttek: a legidősebb, Lackó 29 éves, egy szanyi cég dolgozója. Csaba 27, két hete munkanélküli lett, a répcelaki gyárból bocsátották el. (Pár napra rá édesanyja is „megkapta a munkakönyvét" ugyanott.) A középső gyerek, Eszter 25 éves, főiskolás, az ikrek közül Judit szintén. Krisztinához nem volt ilyen kegyes a sors. A kislány sérülten született. Győrben foglalkoztak vele szakemberek, most pedig egy otthonban lakik, állandó felügyeletet igényel.

De hogy vidámabb témával folytassuk, Tuba Lászlóné arról számolt be, hogy házukról lefogyott a kölcsön. Egy összegben fizették vissza az 1990-es évek elején. És, hogy miből? A „mellédolgozásból".


Nem éri meg jószágot tartani

– Állatokkal foglalkoztunk – mondja az asszony. – Húsz-harminc disznót hizlaltunk, bikákat tartottunk. Volt egy kis uborkánk is. A férjem reggel fél héttől estig dolgozik, ha szezon van a téeszben. A rendszerváltás után szülői örökségként kaptunk egy kis földet. 4–5 hektárt művelünk, abból is jön valami mellékes. Az ólak, istállók ugyan már üresek, mert nem éri meg jószágot tartani.

– Sokat dolgoztunk mi is, később a gyerekek is besegítettek – veszi át a szót az édesapa. – Kisebb célokat tűztünk ki magunk elé. Ha gyűlt egy kis pénzünk, betömtünk egy lyukat. Nem lazíthatunk most sem, hiszen Csaba fiam is munkanélküli lett, a feleségem is. Az unokákat viszont már nagyon várjuk, de a gyerekek egyelőre nem akarnak „kirepülni" a fészekből. Mi máshogy nem tudjuk őket segíteni, mint hogy a keresetüket magukra költhetik, illetve félretehetik. Nem kérjük, hogy szálljanak be a háztartási költségekbe. Ha szükség lesz rá, persze, a munkánkra is számíthatnak mindannyian.


Megváltozott a fiatalok szemlélete

Tubáékat arra is kértük, hasonlítsák össze a saját fiatalkori helyzetüket a mostani fiatalokéval. Ők úgy látják, a szemlélet teljesen megváltozott két évtized alatt.

– Mi lassan haladtunk, amikor összekerültünk, ahogyan pénzünk volt. Elkészült a ház, de a szoba sokáig betonos volt, és üres. Aztán apránként minden a helyére került – gondolkodott el Tuba László. – Most a fiatalok felvesznek 20–30 millió forint kölcsönt, hogy egy év alatt a teljesen készbe költözhessenek. Mi annak idején akkor dobtunk el egy nadrágot, ha már nem fért rá több folt. Ma már évente többet is vesznek a gyerekek. És most már a nagy család sem jellemző. Pedig a nagy család, nagy boldogság.

Öt gyerekkel ma sem könnyű egy család élete. A házaspár tavaly jutott el először üdülni: egy hétvégét Zalakaroson töltöttek, a gyerekek fizették be őket. Amikor ezek a sorok megjelennek, Tuba László és felesége Bükön pihen. Ez a második közös pihenésük, pedig idén lesznek 30 éve házasok.

Végezetül azt kérdeztük tőlük, ha újra kezdhetnék, mit csinálnának másként? Tuba László felel: „Mi boldogok és elégedettek vagyunk így, ahogy vagyunk. Talán egyvalamit mégis. Nagyobb házat épülnénk, hogy mindegyik gyereknek jusson külön szoba."

Cikk látogatottság: 3738
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Defibrillátor használati képzés

Kültéri defibrillátor átadása a Majáliszárón

Használt dolgok vására

BESZK hírek

Képviselö-testületi ülés

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Tüzgyújtás tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Fák visszanyesése

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb