Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. július 17. 17:30 Ma Endre, Elek napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból
 
Szerző: Szip?cz Judit (08.22. 23:40)
 

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból


Kedvelt programjaim egyike többek között a katasztrófaturizmus. Egyik ilyen felfedezőutam a napokban rábakecöli Miklósmajorba vezetett, ami gróf Apponyi Sándor sógoráról, gróf Eszterházy Miklósról kapta nevét. Hogyan vált a miklósmajori mese fokozatosan semmivé a 2010-es években? Erről szól írásom.


1681-től az Esterházyak voltak a környék legfőbb birtokosai. Maga a major az 1870-es években épült, a kápolnával együtt. A miklósmajori kápolnát az akkori bérlő Rummerskirch Oszkár építtette. Annak kiderítésére, milyen volt a majori emberek élete, felkerestem két beledi asszonyt és egy fiatalembert, hogy meséljenek emlékeikről, élményeikről.      

Miklósmajor legfőbb profilja a növénytermesztés (búza, árpa, kukorica), takarmányelőállítás, valamint az állattenyésztés volt. Jobbára disznókat, teheneket tartottak. A disznókkal országos kiállításokra jártak. Vámos Józsefné Rózsika néni kanász disznóellető is volt, továbbá egy-egy marha eladásakor ő járt a rábakecöli postára marhalevélért.

A frissen fejt tejet a tejházban szeparálták, kannába öntötték, éjjel pedig a Répcelaki Sajtgyárba szállították. A portanapló szerint a Cserpes Tejüzem autói is sokszor megfordultak a környéken. A 40-es, 50-es években 55 család élt a majorban, hosszú sorházakban. Akkoriban az emberek kézzel kapáltak, arattak a mezőn. 15 kaszás vágta a rendet, utána a marokszedők kévébe kötötték a gabonát, mindezek után a szorgalmas kezek a gabonakötegeket bevitték a majorba és cséplőgépbe tették, amely a gabonaszemek kinyerésére és válogatására szolgált. A major vezetősége délben szekéren vitte ki munkásainak az ebédet. A legnagyobb melegben 2-3 óráig pihentek egy árnyékos fa alatt, majd ismét nekiláttak a munkának. Amikor végeztek az aratással, az aratóbálon megkötözték az igazgatót. A friss gyümölcsre vágyók degeszre ehették magukat az almás- és cseresznyéskertben. 

Miklósmajorban működött nyári óvoda, 4 osztályos általános iskola, mozi, színház - melyet a majoriak saját szórakoztatásukra létesítettek. Volt bolt, kocsma is. A kápolna melletti kastélyépületben laktak a vezetők, itt voltak az irodák. A vezetőség nagyon megbecsülte a dolgozókat. A távolabbi falvakból érkező munkavállalóiknak a majorban munkásszállást építtettek.

Élt itt egy tangóharmónikás fiú is, aki gyönyörűen játszott és énekelt. Muzsikájára összejöttek a major lakói és együtt ropták a táncot. Karácsonykor a gyermekek regöltek, köszöntötték a major lakóit. Szeptember 12-én a Boldogságos Szűz neve napján kétnapos búcsúk voltak a majorban. Lakodalmakat is tartottak, a major minden lakója összedobta, amije volt, együtt sütöttek, főztek. Nagyon összetartó emberek éltek Miklósmajorban. Az elvándorlás az 1970-es években kezdődött, amikor 1972-ben a miklósmajori iskolát bezárták, mert beolvasztották a rábakecöli iskolába. Majd a rendszerváltást követő években mindenki csak pénzt akart kivenni a helyből. Így vált a miklósmajori mese fokozatosan semmivé a 2010-es években. 

A major egykori lakói ahányszor ellátogatnak egykori otthonukba, mindig elmorzsolnak egy-két könnycseppet. Mint mondják, az a 30 év, amíg ott éltek, maga volt a csoda. Ha tehetnék visszamennének! Egy 47 éves fiatalember, Zsolt így nyilatkozott. Ő egy évig dolgozott a keverőben, és itt töltötte gyermekkorát:

"Amennyire emlékszem, egy kis gyöngyszem lehetett volna a megfelelő kezekben. Mert valóban egy fantasztikus hely volt, Szuper volt itt gyereknek lenni. Az egész természetközeli volt és barátságos... Nyáron a közeli folyóra jártunk fürdeni strand helyett. Lehetett csatangolni, fára mászni. Nekünk, ha játszottunk nem az jutott eszünkbe, hogy bekapcsoljuk a hiperszuper kütyüt a SZOBÁBAN! Olyan dolgokat lehetett csinálni, aminek csak remélni tudom, hogy a fiam is részese tud lenni - a mai körülmények közt. Minden évszakot meglehetett élni, Miklósmajorban minden adott volt a "csodához"."

A Kis-Rábára jártak, amit ők csak Linkónak hívtak. 
A rábakecöli és páli római katolikus pap (Gats Mihály atya) küldte számomra azokat a régi kéziratos dokumentumot, melyből az egyiket be is gépelte nekem. Hálás köszönet érte!A kecöli Miklós majori kápolna alapítvány

Miklós major újabb eredetű, 1860 előtt csak juhászok laktak ott. A gazdasági major Újhíd volt, itt áll egy kis kápolna, a Boldogságos Szűz tiszteletére, Mária neve napján híres búcsú szokott ott lenni. Miklós major keletkezése után a kecöli hercegi bérlő, báró Rummerskirch Arthur építtetett ott kápolnát és tett fenntartási alapot. Azóta az újhídi kápolna elhagyatva áll, boldogult Zalka püspök egy útja alkalmával az oltárrelikviát is kivette és magával vitte. Most a kis majori nép végzi benne magánájtatosságait. Miklós majori kápolna búcsúja Mária neve napján van, ekkor Beleden vagy Vicán (ahová esik) kismise van, amire mindketten, plébános és káplán a majori búcsúra szoktak menni a bérlő kocsiján. A jelenlegi bérlő, az alapító unokaöccse, 20-20 korona honoráriumot ad mindegyik papnak és ebédre viszi őket magához. Délután a kecöli mester litániát tart a majorban. 

A bejegyzés a kilencszázas évek elején történt, 1902-1903 körül. Tudniillik, hogy Újhídon is volt egy jóval régebbi, de kisebb major. A kápolnája átépítve a főút mellett van.

Hálás köszönet a beledi asszonyoknak, Zsoltnak és Mihály atyának, hogy segédkeztek abban, hogy ez a cikk létrejöhessen.


Forrás: http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/22487/csodabol_a_semmibe-eletmesek_a_rabakecoli_miklosmajorbol/Cikk látogatottság: 1156
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Defibrillátor használati képzés

Kültéri defibrillátor átadása a Majáliszárón

Használt dolgok vására

BESZK hírek

Képviselö-testületi ülés

Felhívás falunapi fözésre

Nyári diákmunka

Tüzgyújtás tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Fák visszanyesése

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb