Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2020. szeptember 21. 12:23 Ma Máté, Mirella napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
HIV/AIDS prevenciós el?adás
 
Szerző: Horváth Petra – Kulturális Közfoglalkoztatott (05.22. 13:21)
 
Este hat óra után néhány perccel kezdtem meg HIV/AIDS prevenciós előadásomat 2014.04.04.-én pénteken.

Rövid köszöntéssel kezdtem bele, majd tisztáztam a két alapvető fogalmat: a HIV és AIDS fogalmakat. Egy kis földrajzzal mentünk tovább. Megismertettem a vírus elterjedésének fertőzési elméleteit, majd azt, hogy hogyan is terjedt el a világban. Külön kitértem a Magyarországi helyzetre is. Érdekességképp mutattam a fiataloknak egy térképet, melyen a jelenleg nyilvántartott HIV pozitív személyek számának megyénkénti eloszlása volt látható. Meglepődéssel fogadták a számokat. Ezután egy világtérképet is megnéztünk.

Tettünk egy kis internetes kitérőt: Megmutattam az AIDS clock elnevezésű számlálót, mely a világ AIDS betegeinek számát mutatja. (http://www.unfpa.org/aids_clock/) Ezt a számot összehasonlítottuk a világ össznépességének számával.

Pár évszám megismerésével haladtunk tovább. A történelem után „biológia óra” következett. Egy kép segítségével megnéztük a vírus felépítését, beszéltem a diagnózis felállításáról és a vírus kimutatására használt különböző módszerekről, valamint a szűrés fontosságáról. Elmondtam, hogy mi történik a szűrésen, mi van akkor, ha az eredmény negatív, ill. pozitív és hogy hol végezhetünk szűrést.

Az első játékot pár szexualitással kapcsolatos fogalom letisztázásával vezettem be, majd megkértem a résztvevőket, hogy jöjjenek előre, gyűljenek a halmazábrám köré. Borítékból húztak különböző fogalmakat, melyeket fel kellett helyezni a megfelelő helyre. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire vannak tisztában a betegség terjedési módjaival. Az elején kicsit zavarban voltak magától a feladattól és a felolvasandó szavaktól, mondatoktól, de tisztáztam velük, hogy nem vizsgáztatom őket, csak azt szeretném ezzel elérni, hogy megjegyezzék a hallottakat, kicsit gondolkodjanak és használják logikájukat. Nagyon örültem, hogy emlékeztek azokra, amiket már korábban említettem.

Ezután rátértünk a HIV fertőzöttség stádiumaira és az AIDS megnyilvánulására. Bővebben beszéltem a betegséget kísérő további betegségekről, szervrendszer szerint csoportosítva. (Szó volt a különböző tüdőbetegségekről, központi idegrendszeri, emésztőrendszeri betegségekről, a bőr és nyálkahártya betegségeiről, gombás és vírusfertőzésekről egyaránt.

Az AIDS kezelésének bemutatásával folytattam előadásomat. Ezután néhány mondatban kitértem a terhesség és családtervezés témára, beszéltem az AIDS gyermekkori megnyilvánulásának két formájáról és említést tettem az intravénás droghasználat és az AIDS kapcsolatáról is.

Ezt követően a kerülendő kapcsolattípusokról és a megelőzésről beszélgettünk. Tisztáztuk az ABC stratégia fogalmát, beszéltem az óvszertörténetéről és ismertettem helyes használatát, először szóban majd egy oktató videó segítségével. A videó után egy hosszabb témával folytattam. A különböző nemi betegségekről beszéltem, majd mindegyikről képet is mutattam. (Candidiasis, Lágyfekély, Gonorrhea, Vírus Hepatitszek, Tetvesség, Herpesz, Szifilisz és végül a Trihomonasis) Talán ez volt a legszárazabb rész. Viszont a képek megtették a hatásukat, akkor mindenki felébredt.

Előadásomat az AIDS-el kapcsolatos érdekességekkel zártam. Beszéltem többek között a piros szalagról, a Staying alive kampányról, Staying alive foundation (= alapítványról), AIDS nagykövetről, AIDS árvákról és AIDS lepedőről, az AIDS elleni küzdelem világnapjáról és a Nemzetközi gyertyafényes megemlékezésről, valamint a betegségben elhunyt néhány hírességet is megemlítettem.

Egy összefoglaló dián összegyűjtöttem pár képet emlékeztetőül, majd egy a témához kapcsolódó „Alvin és a mókusok” dallal köszöntem meg este 8 óra után a kitartó figyelmet.

Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy megcsináljam az előadást.

Ezúton szeretném megköszönni a fiataloknak, akik eljöttek és megtiszteltek figyelmükkel. Remélem tetszett előadásom, és ha nem is mindent, de néhány fontos dolgot megjegyeztek.Cikk látogatottság: 1208
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

Veszélyhelyzet hírei

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Süteménysütés


Öszi faludíszítés


Humanitárius település


Ingyenes Wifi


Önkormányzati pályázati hírek

Ügysegéd ügyfélfogadása felfüggesztve

BESZK hírek

Támogatott civil szervezetek

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Tüzgyújtás szabályai - 2021-töl tilos

IPA bevallás határideje

Maszk használata kötelezö

Képi emlékek gyüjtése


Tanévkezdési támogatás


Vállalkozásfejlesztö támogatás

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Agrárhírek

ÖTE hírei

Vöröskereszt tagdíj

Keczöl Napok 2020

Kaszálások és ágazások

Új könyvek a könyvtárban

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Óvodai hírek

Karácsonyi szolgálatban

Ingyenes nyelvi tanfolyam

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Felhívás

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Agrárhírek

Kommunális adó

TAO támogatás

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazás

Tájékoztató kéményseprésről
Játszótér

Vérvétel a helyi rendelöben

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

Halloween party

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Humanitárius település lett Rábakecöl

Vállalkozásfejlesztö és Munkahelyteremtö támogatás

NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

Bünmegelözési hírlevél

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Ügysegéd ügyfélfogadási rendje

Használtkönyv börze

Változik a szelektív hulladékgyüjtés

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb