Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél

Veszélyhelyzet Archívum


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2024. június 13. 14:48 Ma Antal, Anett napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
"Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."
 
Szerző: B. Molnár László / Népszava (08.19. 05:21)
 

Az ország nyugati felében már legendává nemesedett Bábi néni kincsesháza. A Győr-Moson-Sopron megyei kis falu, Rábakecöl egyik eldugott utcája időnként gyermekzsivajtól hangos. Az apróságok szüleik és nagyszüleik kíséretében ismerkednek meg letűnt korok játékaival, mesterségeivel, sőt, szakemberek avatott segítségével például megtanulhatják a kosárfonás alapjait is. A Pajtaműhely munkatársai szinte kivétel nélkül önkéntesek.

 

Rábakecöl, Erkel Ferenc utca 14. Valami nagyon nagy dolog van készülőben, ugyanis rengeteg gyermek és felnőtt vár bebocsátásra a kapu előtt.
"Ugye, itt lesz megint a Pista bácsi? Csinálhatok majd megint repülőt? Nekem a békaszék a kedvencem, remélem, ismét készítünk majd Kati nénivel..."
Ilyen, és ehhez hasonló kérdések, óhajok-sóhajok hagyják el az apróságok száját Bábi néni kincsesházának bejáratánál. Aztán feltárul a nagy kapu, és a gyereksereg sáskahad módjára lepi el a hatalmas kertet. Szinte valamennyien egyszerre mondják a magukét, mindegyikük azonnal csinálná már a kedvencét.

Marosi Istvánné, Kati néni a játszóház vezetője értő szeretettel irányítja a kis táborlakókat, akik az első izgalom múlását követően immár csapatokra oszlanak. Legtöbben Kati nénivel és férjével, Pista bácsival a kézműves sátorban kezdenek hozzá különböző gyerekjátékok készítéséhez fonalból, kukoricacsuhéból, papírból és más egyszerű alapanyagból.

"Én nemrég mentem nyugdíjba, így nagyon élvezem, ha gyerekek között lehetek. Elképesztő kézügyességgel és türelemmel készítik el nagyanyáik egyszerű játékait még a legkisebbek is. Alig győzöm a rengeteg repülő és szarvas alapanyagainak előkészítését" - tudtuk meg Marosi Istvántól, aki éppen az ötéves Botondnak mutatja, miképpen kell a helyére rakni a repülőgép szárnyát.

Olyan régi, már-már feledésbe merülő játékokról derül ki a mai fiatalok számára, hogy végül mit is jelent, mire is lehet használni, mint a békaszék. Megtanulják azt is, hogyan kell elkészíteni nagyapáink kedvenc játékát, a bodzapuskát, a sokak által a régi tanyákon még mindig használt gémeskutat vagy a négyökrös szekeret.

Kati néni először a békaszék elkészítését tanítja meg a gyerekeknek. "Vizes területeken él a tavi káka, rábaközi nevén a csuhu. Sok minden fonható a frissen szedett szálakból. A békaszék fonásakor egy erős szálat a mutató- és a kisujj között átvetünk. A tenyér belső felén előre álló szálaira egyet ráfektetünk az alsó ujjízeknél. Ezen átcsavarjuk az előző szálak végeit hátrafelé. Most új szálat teszünk a régi fölé, amin az előzőket vetjük át, és ezt hét szálig folytatjuk. Ekkor az alul lecsüngő végeket összefogjuk, összekötjük, s a legfelső szál meghúzásával háttámlát alakítunk ki" - mondta és mutatta a régen népszerű kis játékszék előállítási módját a játszóház vezetője.
Mindeközben férje a bodzapuska elkészítésének titkaiba avatja be a gyereksereg tátott szájjal ámuló tagjait.

"A puska elkészítéséhez szükségünk van egy 3-4 centi átmérőjű, 40-50 centi hosszúságú bodzaágra. Puha belsejét vékony pálcával kitoljuk, és az üres hengerbe keményfa dugattyút készítünk, melynek átmérője megegyezik a bodzacső belső átmérőjével, hossza pedig körülbelül tíz centivel több a bodzáénál" - magyarázta a kis táborlakóknak István bácsi. - "Töltényt nyállal kevert kócból, vagy fiatal fenyőhajtás 2 centis darabjából készíthetünk. Az üres csőbe betolunk egy golyót, majd egy másikat. A tolófával befelé nyomjuk a hátsót, s a sűrített levegő pukkanó hanggal kilövi az elsőt."

Amíg zajlik a játékkészítés, addig az idősebbek Judák Ambrus kosárfonó mestertől megtanulhatják a kosárfonás alapjait. Akik már jártasak e mesterségben, tovább fejleszthetik a tudásukat.

Az időjárás éppen kegyeibe fogadta a régmúlt kincsei után érdeklődőket, így verőfényes napsütésben kezdődött Dan Viktor bőrtárgy készítő kézműves foglalkozása, melyen bőr alapanyagokból különféle használati- és dísztárgyakat készíthettek az érdeklődők. Viktor mellett Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó kékfestő mesterek mutatták be, miként lehetett űzni e régi mesterséget.
"A kékfestő portékák bemutatásán túl megismerhetik a tábor résztvevői a kékfestés technikáját, kipróbálhatják a nyomatok készítését, és az általunk hozott alapanyagokból különféle anyagokat festhetnek, díszíthetnek" - árulta el Gerencsér Zsolt.

Másnap délelőtt az alapítvány által meghívott fazekas mesterek, Ángyán Csilla, Káldi Károly és Völcsey Lajos tökéletes fazekas műhellyé varázsolták a tábor egy részét. A korongozás mellett lehetőség nyílt agyagozásra és más fazekas műhelytitkok elsajátítására is. Délután egyidejűleg több korong is az érdeklődők rendelkezésére állt, hogy minél többen megismerhessék a fazekasság rejtelmeit, és elkészíthessék saját fazekas portékájukat. A legifjabb fazekas mesterek keze munkája nyomán sok tárgy készült el, többségüket a nonfiguratív edény kifejezéssel lehet a legjobban jellemezni.
A program zárásaként a mindig roppant népszerű tűzzománc foglalkozás keretein belül szebbnél szebb ékszerek és ajándéktárgyak elkészítésére nyílt lehetőség, amivel nagyon sokan éltek is.

Amint azt Vass Lászlótól, a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány alapítójától, a Bábi néni kincsesház tulajdonosától megtudtuk, a két nap alatt látott programok még messze nem merítették ki a lehetőségek széles tárházát. Szerinte ugyanis a kézművességen kívül a szellem művelése is fontos a táborukban, így a néptánccal, a régi mesékkel, dalokkal is megismerkedhetnek a résztvevők. Az egyhetes tábor végén pedig már pontosan tudta mindenki: valami nagyon nagy dolog történt Rábakecölön, az Erkel Ferenc utca 14. szám alatt.

Bábi néni kincsesháza immár biztosan legendává vált...

Örökségből kincsesház
Amikor Vass László még kisgyermekként nagyszülei házában futkosott az udvaron, álmában sem sejtette, hogy egykoron mivé fogja majd átalakítani a családi fészket.
- Amikor 2005-ben megüresedett a nagyszülői ház, a családdal és a barátokkal sokat gondolkodtam azon, vajon mit kezdjek az ingatlannal. Kissé romos volt már, és a munkám miatt az ideköltözés szóba sem jöhetett - mesélte Vass László, Bábi néni kincsesházának megalkotója. - Eladni nem akartam, végül aztán jött az ötlet, hogy egy hagyományőrző tábor helyszínének kiválóan megfelelhet, ha felújítjuk.
- Mennyi ideig tartott a felújítás?
- Alapítványunk 2006-ban már megtartotta első táborát. Akkoriban a ház nem így nézett ki, szép fokozatosan felújítottuk és berendeztük. A helyiségekben a magángyűjteményből néprajzi kiállítás lett, amihez a helybeliek és a környéken élő lakosság is nagy szeretettel hozta el és adta oda a régi tárgyait.
- Milyen céllal hozta létre ezt a hagyományőrző tábort?
- A hagyományok őrzése, ápolása mellett célunk, hogy gyermekprogramok szervezésével részt vegyünk a helyi és környékbeli közösségek összetartásában. Ennek szellemében szervezzük rendezvényeinket, melyek a régi mesterségek, valamint térségünk kulturális értékeinek megismerését, megismertetését célozzák meg, emellett hasznos időtöltést biztosítanak az érdeklődőknek.
- Aludni is tudnak itt a gyerekek?
- Sajnos arra még nem alkalmas a ház, így csak úgy rendezzük a táborainkat, hogy reggel hozzák, este viszik a gyerekeket a szülők, vagy ők is itt maradnak velünk.
- Az alapítvány munkájában részt vevő önkéntesekkel egyre több környékbeli rendezvényre hívják meg Önöket. Mennyire népszerű a mozgó Bábi néni kincsesháza?
- Egyre több helyre hívnak minket, környező falunapokra, fesztiválokra, kistérségi rendezvényekre, ahol bemutathatjuk alapítványunkat és az általunk képviselt értékeket.

Bejegyzések a vendégkönyvbe
"Gratulálok a sok színes programhoz, szép a Bábi néni háza. Örülök, hogy van egy hely, ahol még élnek a hagyományok. Minden ismerősömnek elmesélem, milyen sok mindent tanultam tőletek. Erzsi néninek külön köszönet mindenért, SOK PUSZI: Szántóné Szücs Renáta Harkáról."

"Gratulálok, a húsvéti előzeteshez. A családias légkör és az alkotás öröme miatt járok oda. Lelkesen mesélek mindenkinek rólatok. Egy kis falu, ahol nagy csodák születnek. Sok sikert kívánok: Heni Kapuvárról"

"Gratulálok a kezdeményezéshez! Sok sikert kívánok a munkájukhoz! Ágnes"

"Nagyra becsülöm a kezdeményezést, amiről, már több alkalommal is kaptam a híreket Tőletek, ennek szintén örültem. Gratulálok ehhez!!!! Nagyon sok sikert kívánok a munkátokhoz! Ani"

B. Molnár László / Népszava

Forrás: Népszava Online

Kapcsolódó anyagok:

   Örökségnapi hétvége a Kincsesházban

 

   Filmtár: Húsvétváró...

   Mesterségek tábora

   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát

   Kézművestábor a kincsesházban

   Rotary adomány a kincsesháznak

   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában

   Ünnepváró mívestalálkozó

   A japán vendég is fonta a kosarat

   Adventi míves találkozó RábakecölönCikk látogatottság: 3934
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

TOP-5.3.1-16-GM1-2017-00008

TOP-1.4.1-19-GM1-2019-00029

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

Nyári diákmunka

Szúnyogírtás

Gyerekhorgászat és piknik

Hösök Napja

Majáliszáró

Tüzgyújtási tilalom

IPA bevallási és fizetési határidö

Képviselö-testületi ülés

Fák visszanyesése

Lomtalanítás

Új pénzügyi- és adóügyi ügyfélfogadási rend

Agrárhírek

1 % a helyi civileknek

Falulottó

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás változása

Tüzoltóverseny

Csapdapark

Önkormányzati pályázati hírek

Felhívás

Fúrt kutak

Naptár 2024

Útjaink védelmében

Közlemény - Rábakecöli SE

Közlemény - Vöröskereszt

Közlemény - Rábakecöl Jövöjéért

Tündérkerti ablaknyitogató csodái

Gondosóra

Egészségnap

Élménybeszámoló

HVI határozat

Kupakgyüjtö

Vöröskereszt tagdíjak

16. Nemzeti Vágta

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Postai küldemények átvétele

BESZK hírek

Irány a határ! Kalandra fel!

Hajdú B. István és a rábakecöli meccs dilemmája

Új könyvek, online katalógus

100. születésnap

Kupakgyüjtö szív

Rábakecöli szarvasgombából készült a luxustorta

Indulóhely változás a györi autóbusz-állomáson

Csapdapark

TAO támogatás

Óvodai hírek

Használt elem- és fényforrásgyüjtök

Háziorvosi ügyeleti ellátás változása

Tájékoztató a helyi IPA devizában történö megfizetéséröl

Adventi ablaknyitogató játék - megfejtés

Európa Bajnokságon

Étkezési díjak és étkeztetési támogatás

Energia felhasználást csökkentö intézkedések

Vöröskereszt tagdíjak

Életmesék a rábakecöli Miklósmajorból

Használt sütöolaj gyüjtése

Pályázati felhívás busz értékesítésére

Képi emlékek gyüjtése

Veszélyhelyzet hírei

Óvodai hírek

Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Támogatott civil szervezetek

Egészségnap

Idösek Napja

Nyárbúcsúztató kemencézés

Autómentes nap nyereményjáték sorsolás

Családi délután

Tündérkerti szalonnasütö, bográcsozó

Temetöhasználat

Elindultak a közösségi események

Tájékoztató tüzvédelmi szabályokról

Illegális hulladéklerakás

Igényelhetö ellátási formák

Hibabejelentö telefonszámok

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Vérvétel

Sintér

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazásJátszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

Humanitárius település lett Rábakecöl

"Rábaközi kalandok" nyári napközis táborNÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb