Felhasználó:
Jelszó:


Dokumentumtár

Ügyfélfogadás

Elérhetőségek

Rendeletek

Helyi adó rendeletek

Képviselő-testület ülései

Soós Imre Kulturális Központ

Rábakecöli könyvtári katalógus

2018. évi szolgáltatási díjak

Készülékárlista flottatagoknak (dolgozói és flotta számlás előfizetés)

Eseménynaptár

Álláslehetőségek

Pályázatok

Hírlevél


Pályázati közlemények


IDŐJÁRÁS

A Kapuvár-Beledi Kistérség települései:

Babót   Beled   Cirák   Dénesfa   Edve   Gyóró   Himód   Hövej   Kapuvár   Kisfalud   Mihályi   Osli   Szárföld   Vadosfa   Vásárosfalu   Veszkény   Vitnyéd  

Rábakecöl
ÖNKORMÁNYZATA
2021. május 12. 07:47 Ma Pongrác napja van.
Kezdőlapnak | Linkküldés | Kedvencek közé | Oldaltérkép

Hírek

A helyi eseményekről készített tudósítások leadhatóak a polgarmester@rabakecol.hu címen.

A kis település nem feltétlenül jelent alacsony színvonalú iskolai képzést   A nyugdíjasok színes hétköznapjai   Ismerjék meg az óvodások a népi játékokat   A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája   "Nem szabad feladni, ha félek is, előremegyek"   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."   Összefogott a település   Fél évszázad a rábakecöli csapatért   Közösségi térré alakítják az egykori iskolát Rábakecölön   A lakosság is csinosítja Rábakecölt   Megújult a Rába-híd Rábakecölnél   1Turisztikai fejlesztések   Megyei elismerések államalapítónk ünnepén   100 éve született Soós Imre   Egyosztálynyival kevesebb diák   Erősödik Rábakecöl megtartóereje   Sikert aratott az egészségnap   Véget ért a 2009/2010-es megyei II. osztályú labdarúgó bajnokság   48 milliót nyert Rábakecöl közösségi központra   Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal   Közösségi busszal gyarapodunk   Csődbe vitték az iskolákat   Made in Hungária Kecölben   Naptárba festi a megye templomait   Kovács Gergő döntött - kritika   Bajnok lett és feljebb lépett a Rábakecöl   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát   Díjazzák is a helyiek összefogását   Kézművestábor a kincsesházban   Made in Hungária a falunapon   Európai színvonalú mellékutak Győr-Moson-Sopronban   Falunap 2009   Központi Háziorvosi Ügyelet   Alapítványként támogatnák a diákokat   `Szülők´ az iskola ellen?   Négy Győr–Sopron megyei útszakasz felújítása kezdődik meg uniós forrásból   Négyszázezer forint a letelepülőknek   A falu kezében van az alsó tagozat jövője   Falukarácsony   Több fogyott munkásruhából   A falvak mind világhálóra vágynak   Kétmillió forint a civil szerveződésekre   Húszmilliós hiányból tízmilliós többlet   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában   Családmesék: Varga és Varga együtt irányít    Észak és Dél tűzoltóverseny   Az iskolával nyertek, a beköltözőkkel nem   Rábakecöl duplájára emelte a letelepedési segélyt   Ötven- helyett tizenötmillióból   Az életet meg kell becsülni...   Hiányból többlet lett   Ünnepváró mívestalálkozó   Huszonöt órás vetélkedő   Megtakarítás a költségvetésben   A japán vendég is fonta a kosarat   Maradnak a kisiskolák két településen   Adventi míves találkozó Rábakecölön   Rotary adomány a kincsesháznak
Hírek Archívum Keresés
B?nmegel?zési hírlevél 2011. január
 
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (01.20. 19:36)
 

„Csak semmi cicó, nálam van a stukker!”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. januári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

 

Megyénkben a közelmúltban több fegyveres rablás jellegű bűncselekmény történt – amint a megyei napilapban is olvasható volt – ezért úgy gondoltuk, hogy az alábbi cikket a hírlevél részévé tesszük:

 

„Csak semmi cicó, nálam van a stukker!”

 

… akarta írni a banki alkalmazottnak Woody Allen által játszott Virgil Starkwell a mára már klasszikussá vált „Fogd a pénzt és fuss!” (Take the money and run 1969.) című filmben. De mivel Virgil nagyon csúnyán írt, a banki ügyintéző nem tudta elolvasni a kis cetlire írt fenyegetést, így aztán egyre több embert hívott segítségül, hogy az olvasáshoz segítséget nyújtsanak. Ezáltal meg is hiúsult Virgil fegyveres bankrablása.

 

Szerencsére bankrablások tekintetében nem járunk ott, mint amiket a különböző filmekben láthatunk, azonban fegyveres rablókban nálunk sincsen hiány. Vagy esetleg mégsem fegyveresek ezek a rabló „urak”, csak valamiféle fegyverutánzattal, játékkal járnak rabolgatni?! Ezt csak ők tudják megmondani, illetve a rendőr kollégáim, miután beazonosították és elfogták őket. De egy halálra rémült delikvenstől nem várható el, hogy komplett fegyverismerettel rendelkezzen, és ránézésre megállapítsa, hogy a reá szegezett pisztoly alkalmas-e az életének kioltására, vagy mindössze játékra jó. Illetve ne feledkezzünk meg a „városi rambó” típusú rablókról sem, akik dzsungeltúlélő késsel indulnak pénzszerző körútra.

 

Egy rabló már alapesetben is kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Ha pedig felfegyverkezve teszi mindezt… nos, ebben az esetben a büntetés öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet. Fegyveresen elkövetett rablás esetében pedig öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel „jutalmazhatja” a bíróság az elkövetőt.

Nézzük meg, hogy a jogalkotó mit is ért ezeken a fogalmakon, azaz mi a különbség felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett bűncselekmény között:

Fegyveresen az követi el a bűncselekményt, aki – függetlenül attól, hogy milyen célból – lőfegyvert vagy robbanóanyagot tart magánál. A törvény szerint teljesen mindegy, hogy a bűncselekmény végrehajtása során ezeket felhasználta-e. A megtévesztésre objektíve alkalmas utánzattal fenyegetés (Figyelem! ez a játékpisztoly is) esete is hasonló megítélés alá esik. Felfegyverkezve viszont akkor követ el valaki bűncselekményt, ha az élet kioltására alkalmas eszközt az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása céljából tartja magánál. Természetesen egyéb minősítő körülmények még feljebb tornázhatják a büntetési tételt. Ilyen minősítő körülmény például, ha fegyveresen, közfeladatot ellátó személyt e feladata teljesítése során rabol ki valaki. A postai kézbesítő közfeladatot ellátó személy, tehát ilyenkor tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia a botor vállalkozónak.

 

Amikor egy ilyen jellegű rablások elkövetőjét a rendőrség elfogja, kéri az előzetes letartóztatását, amit – a gyakorlat szerint – a bíróság el is rendel. Így gyakran előfordul, hogy a meggondolatlan játékpiszollyal való rablásban könnyű és egyszerű pénzszerzési lehetőséget látó alkalmi bűnöző - függetlenül attól, hogy mindössze pár tízezer forintot zsákmányolt -elfogását követően a bírósági ítéletig rács mögött marad. A bíróság épületéből pedig az ítélet kihirdetését követően egyenesen a hosszú évekig lakhelyéül szolgáló cellába kénytelen távozni. Ekkor már joggal dudorászhatja szomorúan, hogy „A börtön ablakába, soha nem süt be a nap…

 

Domonkos Szilveszter r. szds.”

 

2.

Nem csak fegyveres rablás történt a közelmúltban. Győrben az egyik téren kora délután egy idős hölgyet a fiatalkorú elkövető a vállánál fogva erőteljesen meglökött, majd mivel ő nem akarta elengedni a táskát, megütötte, majd áthúzta a táska szíját a hölgy feje felett és elfutott zsákmányával. Szerencsére az esetnek szemtanúja volt egy bátor és önzetlen személy egy közeli ház ablakából. Azonnal a nénihez rohant és miután meggyőződött róla, hogy a hölgynek nincs komolyabb sérülése az elkövető után vetette magát. Hamarosan meglátta amint a közelben zsákmányát szemlélte. Habozás nélkül odament hozzá és a rendőrség érkezéséig visszatartotta őt.

 

Bár az idős hölgy nem viselkedett kihívóan, táskáját keresztbe a vállán viselte, kora miatt az ifjú elkövető számára könnyű „prédának” ígérkezett. Szerencsére a bűncselekménynek olyan szemtanúja akadt, aki nem nézte tétlenül hogy kirabolnak egy idős asszonyt. Nem csak jól megfigyelte az elkövetőt, hanem a nyomába is eredt. Szerencsére a bűnöző túlságosan kíváncsi volt szerzeményére, így a közelben tartózkodott és könnyen megtalálható volt.

 

3.

Az összes várost megyénkben és több kisebb települést is felsorolhatnánk példaként, ahol az elmúlt időszakban a gépkocsifeltörések történtek a sértettek hanyagsága miatt. Minden esetben a tulajdonosok az utastérben látható helyen hagyták táskájukat a benne lévő értékeikkel, adott esetben irataikkal. A kárértékek pár tízezer forinttól többszázezer forintig terjednek. Az elkövetők a lehető leggyorsabb módját választották mindegyik esetben az autóba való bejutásnak, egy célszerszámmal betörték az autó oldalsó ablakát. Pár másodperc alatt kivették a táskát és már el is hagyták a helyszínt.

 

Aki leparkolt gépkocsijában látható helyen bármiféle mozdítható értéket hagy, számolnia kell azzal, hogy az felkelti a bűnözők figyelmét! Az sem célszerű, ha a parkolóban teszik/rejtik el a csomagtartóba a táskákat, hiszen az elkövetők figyelő embere mindezt végignézheti és pontosan tudja már hogy mit hol kell keresnie társainak!

 

4.

Mosonmagyaróváron egy idős hölgy jóhiszeműségét használta ki az elkövető egy bank előtt az utcán a sértett pénztárcájából, miközben pénzváltás ürügyével elterelte a figyelmét, eltulajdonította 50.000 Ft készpénzét.

 

Sajnos az ünnepek előtt – de nem csak erre az időszakra jellemző - az emberek sietségét, jóhiszeműségét több alkalommal próbálták hasonló módszerrel kihasználni bűnözők, több esetben sikertelenül. De nem szegi kedvüket a sikertelenség. Addig próbálkoznak, amíg sikerrel járnak, ezt követően – utazó bűnözőkről lévén szó általában – a közeli városban folytatják.

 

 

Győr, 2011. január 11. 

                                                                       Kovács Sándor r. alezredes

 

                                                                                 osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május

 Cikk látogatottság: 1381
Nyomtatható verzió

 Ajánló

 
Eseménynaptár   Hírlevél   Álláslehetőségek   Támogatások   Ingatlanpiac   Pályázatok   Képtár/Filmtár  

 

Veszélyhelyzet hírei

EFOP-1.5.2-16-2017-00023

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat

Menetrendi egyeztetés

Lomtalanítás

Csapdapark

Tüzgyújtás módosított szabályai

BESZK hírek

Regisztráció koronavírus elleni védöoltásra

Agrárhírek

Igényelhetö ellátási formák

Kerékpárosok figyelmébe

Önkormányzati pályázati hírek

Hibabejelentö telefonszámok

Költözik a házi- és gyermekorvosi szolgálat

Tájékoztatás az adóügyeket érintö változásokról

Adó 1%-a civil szervezeteknek

Pályázati felhívás lakásbérletre

Vérvétel

Sintér

Tájékoztatás edényazonosító matricákról

Útjaink védelmében

Felhívás

Aranyat terem a föld

Minibölcsöde alapköletétel

Horgász Egyesület müködése

Humanitárius település

Ingyenes Wifi

Ügysegéd ügyfélfogadása felfüggesztve

Támogatott civil szervezetek

Pályázat átereszek felújítására

Elektronikus recept meghatalmazással

Képi emlékek gyüjtése

Fúrt kutak engedélyezése

Szabadtéri tüzgyújtás

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

ÖTE hírei

Kaszálások és ágazások

Új könyvek a könyvtárban

XIII. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Karácsonyi szolgálatban

Tündérkert karácsonyfája

Öszbúcsúztató programok

Felhívás

Zöldterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése

Óvoda konyha felújítása

Kommunális adó

TAO támogatás

Kézilabda mérközésen jártunk

Véradó ünnepség

Esztergomban táboroztunk

Cikluszáró röviden

Egészségnap 2019

Tündérkert játszótér

Példával jár elöl a településszépítésben

Járdák menti ágazás

Tájékoztató kéményseprésről
Játszótér

Nyári napközis tábor

Lakossági tájékoztató

Halloween party

50 éves osztálytalálkozó

Családi délután

Horgászkártya

Tökfesztiválon jártunk

Jubileumi ünnepség

Egészségnap

Ügyfélfogadási rend változása

Tudnivalók kéményseprésröl

TAO támogatás a Rábakecöli SE-nek

Humanitárius település lett Rábakecöl

Vállalkozásfejlesztö és Munkahelyteremtö támogatás

NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA
NÁNÁSI ATTILA

Újjáépül a jobbágyfalvi Tündér Ilona völgy

Online könyvtári katalógus

Bünmegelözési hírlevél

X. Lipi István Asztalitenisz Emléktorna

Szavalóverseny

Adventi rendezvények

Fiókgyógyszertár nyitva tartása

Tájékoztatás KCR-ről

Elhallgatott történelem

Elektronikai hulladék- és papírgyüjtés

Bírságolnak is, ha kell...

Hősi emlékmű felújítása

Nyárbúcsúztató

Ügysegéd ügyfélfogadási rendje

Használtkönyv börze

Változik a szelektív hulladékgyüjtés

Segítenek emlékezni a jövö nemzedéknek

A játszótér és a tündérkert története

Civil Bál

Középkori kalandozások Pápocon

Szakmai Nap Rábakecölben

Kecölben nem kémkedik a KGB

Videotár: Májusfaállítás

Szabadtéri tüzek megelőzése

VI. Kvíz Party

Járdák állagmegóvása

Közlemény

Mozgalmas ösz a Napsugárnál

Felhívás ebtartóknak

Az elmúlt hónap eseményeiből

VIII. Rába partiak partija

Cry Free tábor Rábakecölön

Tizedszer Rábakecölben

Mátyás szerelme is Rábakecölben élt

Szelektív hulladékgyűjtők...

Körzeti megbízott fogadóórája

Hatalmas harcsák...

Polgári védelmi gyakorlatot tartottak

Munka és szórakozás Jobbágyfalván

Mezőgazdasági tevékenységek...

Közlemény

Hulladéklerakás és tűzgyújtás


 Legfrissebb