A szabadtéri tüzgyújtás szabályai
Szerző: (03.11. 18:18)

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

 

Az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet alapján külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen végezhet irányított égetést. A kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig be kell nyújtani a tűzvédelmi hatósághoz.

Mivel Rábakecöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete már korábban rendeletet alkotott a tűzgyújtás szabályairól, így – kizárólag a veszélyhelyzet idején – belterületen nem kell alkalmazni fenti eljárást.

A belterületi kerti hulladék égetése március 1-től május 31-ig végezhető (amennyiben a veszélyhelyzet nem szűnik meg). Az égetést az esti talaj közeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 10.00 és 18.00 óra között lehet végezni, szélcsendes időben. Ünnepnapokon és vasárnap, valamint február 28-ig égetni tilos! A szabálysértési bírság 150.000,- Ft-ig terjedhet.

Fenti rendelkezéseket az országos tűzgyújtási tilalom felülírhatja.


Az országos tűzgyújtási tilalom az alábbi térképen követhető:

https://www.katasztrofavedelem.hu/55/tuzgyujtasi-tilalom-terkep?fbclid=IwAR2QNNha6WLe_4WaqoaWTrtHEA6uLYBvCAzz0-Bn_cktQKDuTL8daxK0xq4