Minibölcsöde alapkövét tették le Rábakecölben
Szerző: Kustor Réka - Kisalföld (10.30. 18:28)

Minibölcsőde alapkövét tették le Rábakecölben


Tuba Erik polgármester fenntartja a reményt, hogy egyszer ismét iskola működjön a faluban. Ahogy a szombati alapkőletételen fogalmazott, a bölcsődei nevelés alapjának lehelyezésével ebbe az irányba is tesznek egy lépést.

– Az út a bölcsődében és óvodában indul. Ahhoz, hogy ez minél kevésbé legyen göröngyös, lelkiismeretes dolgozók, és hatékonyan együttműködő nevelési és oktatási intézmények is szükségesek – mondta, s köszöntötte az óvoda jelenlegi, és nyugalmazott dolgozóit, akik szívükön viselik az intézmény sorsát.

2016-18 közötti időszakban egységes óvoda-bölcsődeként működött az intézmény, s a bölcsőde teljes kapacitással működött, mely már akkor jelezte, van érdeklődés erre az ellátási formára.

Az önkormányzat a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzattal konzorciumban, a TOP program keretében biztosított 82 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg a minibölcsődét.

– Félúton vagyunk. Az út végén egy 7 férőhelyes óvoda-bölcsőde vár, bölcsődei csoportszobával, vizesblokkal, átadóval, babkocsi tárolóval, személyzeti öltözővel, tejkonyhával, gazdasági irodával, új óvodai vizesblokkal. A főzőkonyha belső felújítása a vidékfejlesztési program révén megvalósult, az óvodaudvar fejlesztése a Magyar Falu Program támogatásával jelenleg is tart – emelte ki a polgármester.

Az épület új funkciókkal, új szárnnyal bővül, így fontos az egész létesítmény felújítása, energetikai korszerűsítése. A konyha külső felújítására a Belügyminisztériumhoz, az óvoda épületrész megújulására a Magyar Falu Programba nyújtottak be pályázatot.

Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a Magyar Falu Program egyik fő célja, hogy növekedjen a népesség a kistelepüléseken, melyhez megfelelő intézmények szükségesek.

– Rábakecöl a Magyar Falu Programban összesen 88 millió forint értékben nyert el fejlesztési támogatásokat. Az a végső célunk, hogy belátható időn belül minden kistelepülésen olyan életminőséget kínáljunk, ami legalább az alapszolgáltatások szintjén vetekszik a városival. Így tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a falvakat – mondta a kormánybiztos, aki lévén, hogy gyerekeknek épül a minibölcsőde, az óvodásokat kérte fel segítségül az alapkőletételnél.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a kormány soha nem látott mértékű fejlesztési forrásokat biztosít megyénknek. A bölcsődei fejlesztésekre szánt 1,8 milliárdos keret 8,4 milliárdra bővült: – Ebből 60 településen mintegy 1000 új bölcsődei férőhely jön létre a megyében, zömében kistelepüléseken, ebben Győr és Sopron nincs benne. A bölcsődei szolgáltatás nem csak a nagyvárosok kiváltsága lesz – jegyezte meg Németh Zoltán.

A rendezvényen közreműködtek az Kovácsné Somogyi Mónika intézményvezető, Szár Eszter, Dan Viktor, az óvodások, valamint a helyi énekkar. Végül Gats Mihály plébános mondott áldást a leendő minibölcsődére.


Forrás: kisalfold.hu

Galéria: kisalfold.hu