Tájékoztató a mezögazdasági munkálatokkal kapcsolatos tüzvédelmi és iparbiztonsági szabályokról
Szerző: Katasztrófavédelem (06.10. 17:46)

Tájékoztató a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályokról

A 2020. év nem csak Magyarországon, de az egész világon hatalmas változást hozott. A koronavírus járvány megjelenése, az ország egész területére kihirdetett veszélyhelyzet, az elrendelt korlátozások és rendszabályok mindnyájunk életét megváltoztatták.

A jelenlegi helyzetben ugyan nincs lehetőségünk konferenciák, tűzmegelőzési tájékoztatók megtartására, személyes konzultációra, azonban a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordítunk a megyénkben élők élet- és vagyonbiztonságára és rendkívül fontosnak tartjuk a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, jelen esetben a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi, iparbiztonsági szabályokról.

I. A mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűzvédelmi szabályok

Győr-Moson-Sopron megye illetékességi területén a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűzesetek száma csökkenő tendenciát mutat, mely köszönhető az ebben résztvevők szabálykövető magatartásának, tudatosságának, odafigyelésének, valamint az erő- és munkagépek karbantartottságának, előzetes műszaki ellenőrzéseken való részvételének.

Annak érdekében, hogy a tűzeseteket a továbbiakban is megelőzzük és elkerüljük az esetleges tűzzel járó hatalmas anyagi károkat, érdemes pár percet szánni a vonatkozó tűzvédelmi szabályok áttekintésére.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet részletesen tartalmazza az aratásra, a szérűre, rostnövénytárolóra, kazalra, valamint a mezőgazdasági erő- és munkagépekre, terményszárításra (221-224. § és 229-231. §) vonatkozó szabályokat, melyek az alábbiak:

1. Aratás

A kalászos termény betakarítását a közút é a vasúvonal mentén kell először elvégezni.

A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.

Gabonatáblán dohányozni még a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben is tilos.

Az aratás idejére a gabonatáblától legalább 15 méterre éghetőanyagtól és növényzettő mentes dohányzóhelyet lehet kijelölni. A dohányzóhelyen a dohányneműgyűtéséhez és eloltásához megfelelőmennyiségűvizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

2. Szérű rostnövénytároló, kazal

A mező összerakott kazal, valamint a szérű és rostnövénytároló elhelyezésénél a szélsőtárolási egység és a környező

a) fokozottan tű- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok előllítására, feldolgozására, használatára, tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektő legalább 200 méter,

b) egyéb építményektő legalább 100 méter,

c) vasúti vágányoktól - a rostnövénytároló ipari vágányát kivéve - legalább 100 méter,

d) közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától legalább 25 méter és

e) nagyfeszültségű föld feletti villamos vezetéktő a legfelsővillamos vezeték és talaj közötti távolság háromszorosa, de legalább 20 méter

tűtávolságot kell tartani.

A kazlakat úgy kell elhelyezni, hogy a második sorban levőkazal az elsősorban levőkét kazal közé kerüljön.

A kazlak, valamint a sorok között a nagyobb kazalmagasság háromszorosát, de legalább 20 méter távolságot kell biztosítani.

A mező összerakott szálastakarmány-, szalma-, rostnövény-kazlakat legalább 3 méter széles védőszántással kell körülvenni.

Dohányozni csak szélcsendes időben, a kazaltó legalább 30 méter távolságra szabad.


3. A mezőazdasági erő- és munkagépek

A kalászos termény betakarítási, bálázási munkáiban legalább 1 db 21A és 113B vizsgálati egységtű oltására alkalmas tűoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzőn az üzemeltető elvégezte.

A jármű megfelelőégérő szemle keretében kell meggyőződni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek 1 példányát a járműön el kell helyezni.

A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűvédelmi hatóságnak be kell jelenteni.

Az üzemelőerő- és munkagép kezelője a munkavégzés megkezdése előtt és annak befejezése után közvetlenül és munkavégzést megszakító szünetekben köteles a kipufogó-vezeték és szikratörőműszaki állapotát felülvizsgálni és a rárakódott éghetőanyagtól szükség esetén megtisztítani.

 A tartalék üzem- és kenőanyagot az erő- és munkagéptő, a kazaltól és a gabonatáblától legalább 20 méter távolságra kell elhelyezni éghetőhulladéktól, növényzettő mentes területen.

Erő- és munkagépen, gépjárműön olyan karbantartás, javítás, amely nyílt láng használatával jár vagy üzemanyag elfolyásával járhat, gabonatáblán, szérű és a rostnövénytároló területén nem végezhető

Munkaszünet idejére az aratógépet, az erőépet és az egyéb munkagépet a lábon álló kalászos terménytő, a tarlótól, továbbá a kazaltól legalább 15 méter távolságra kell elhelyezni, éghetőhulladéktól, növényzettő mentes területen. Ha a tarlótól ez a távolság nem biztosítható, akkor 3 méter széles védőszántáson kívül kell az arató-, erő- és az egyéb munkagépet elhelyezni.

Az aratógépet hajlékony földelővezetékkel, akkumulátorát pedig legalább villamosságot nem vezetőanyagú védőburkolattal kell ellátni.

Az erő- és munkagépet, aratógépet a kezelőüzemeltetés közben nem hagyhatja el, egyéb munkát nem végezhet.

A kazalozást végzőerőép a kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezetőcsöve gyújtási veszélyt ne jelentsen.

A kazalozásban részt vevőerőépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen meg kell tisztítani.



4. A gépszemle (műzaki ellenőzés) főb szempontjai

motor, hengerfej, üemanyagellátás tömítettsége

kipufogórendszer állapota, szikrafogó melyet sötében is ellenőirzni kell

biztosítékok, túláramvédelem, áramtalaníthatóság, akkumulátorsaruk rögzítése, lemezeken áttörővezetékek hüvelyezése

sztatikus feltöltődés elleni védelem, porrobbanás és áramütés ellen földelővezeték (új, computeres gépek)

ékszíjak, szalaghajtá lefutása: súrlódás

csapágyak cseréje, elszíneződésének vizsgálata karbantartási időszak alatt (ezt a szemlén már nem lehet kiszűni)

porvédelem, az elszíneződések vizsgálata naponta, kombájn terelőcsiga csapágyazás-ellenőrzés

bálázók: hibás-, vagy porvédelem nélküli csapágy üresen járatva eltérő hangot ad

hidraulikus munkahengerek

kardánburkolat, hajlékony földelővezeték, akkumulátor villamosságot nem vezetőanyagú védőburkolatának megléte

amennyiben az üemanyagtartályban szűrőt helyeztek el, annak megléte

egyé mechanikus alkatrészek

A mezőgazdasági munkálatok során keletkezőtűesetek jellemzőokairól példák találhatóak az 1. számú mellékletben.



A járműön a műszaki ellenőrzésen való részvétel írásos igazolása legyen elhelyezve.


5. A terményszárítás szabályai

Terményszárító berendezéssel történőszárítás esetén a tűvédelmi előírások megtartásáért és annak folyamatos üzemelés közbeni ellenőzéséért az üzemeltető és a kezelőszemélyzet a felelő. A szárítóberendezés üzemeltetése során a gyártó kezelési utasítását figyelembe kell venni.

A szárítóberendezések előzetes telephelyi szemléjének főbb szempontjai:

az előző évi ráégett maradványok eltávolítása

az égőfejek karbantartása, megfelelő tüzelőanyag használata

porkamra megfelelő műszaki állapotban és tisztán tartása

a hőokszabályozó megfelelő műszaki állapota

villamos és villámvédelmi felülvizsgálat 6 évente

a tűoltó készülékek rendszeresítése az égőfej teljesítményétől függőn:

o 233-580 kW összteljesítményhez 1 db 55 A és 233 B

o 580-1160 kW összteljesítményhez 2 db 55 A és 233 B

o 1160-5800 kW összteljesítményhez 4 db 55 A és 233 B

vizsgálati egységtű oltására alkalmas tűoltókészüléket kell készenlétben tartani.



II. A mezőazdasági munkálatokkal kapcsolatos iparbiztonsági szabályok

A veszélyes áruk közúti szállítása során a mezőgazdasági munkák végzésével összefüggésben 2 különbözőszabályozási rendszert különböztetünk meg:


1. Amikor mezőazdasági vontatóval, vagy lassú járműel történik a veszélyes áruk szállítása

A mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel történőszállítás szabályait, a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történőközúti szállításáról szóló 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet tartalmazza.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez a rendelet, ahogy a nevéből is látszik csak és kizárólag az ott megjelölt járművekkel történőszállításra vonatkozik. Ez azért lényeges, mert az ADR szabályai szerinti szállításhoz képest sok könnyítést tartalmaz. A rendelet legfontosabb előírásai:

 Ezt a rendeletet a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel (a továbbiakban együtt: vontató) vontatott pótkocsival, 40 km/órát meg nem haladó sebességgel történőközúti szállítására, a szállításoknál használt szállítóegységre és annak személyzetére kell alkalmazni

IBC: merev vagy hajlékony falú, szállítható nagyméretűcsomagolóeszköz, amelynek űrtartalma legfeljebb 3 m3, gépi mozgatásra alkalmas kivitelű a szállítás és kezelés során fellépő erőatásoknak ellenáll

Mezőgazdasági vegyszer: a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás hatálya alá tartozó növényvédőszer és műtrágya

Növényvédőszer csak küldeménydarabban szállítható, a növényvédőszerre engedélyezett kereskedelmi értékesítési egységben vagy fogyasztói csomagolásban, beleértve a használat után ismét visszazárt eredeti csomagolást is

Műtrágya a halmazállapottól függőn szállítható tartányban, küldeménydarabban vagy ömlesztve

Műtrágya ömlesztve: zárt rakodóterűjárműen vagy vízhatlan és lángmentesített ponyvával ellátott járműen zárt konténerben vagy vízhatlan és lángmentesített ponyvával ellátott konténerben szállítható. A járművet és a konténert úgy kell kialakítani, hogy a bennük lévőanyag ne érintkezhessen fával vagy más gyúlékony anyaggal

Üzemanyag: küldeménydarabban, valamint rögzített vagy leszerelhetőtartányban szállítható rendelkezik a szállítandó anyagra érvényes, az ADR rendelet 9.1.3.5 bekezdése szerinti jóváhagyási igazolással, a tartány befogadóképessége legfeljebb 6500 liter, valamint a tartány és a pótkocsi megfelel e rendelet előírásainak

Tartányos pótkocsi: A pótkocsi tartánya hatósági vizsgálatra kötelezett a forgalomba helyezés előtt, majd ezt követőn legalább hatévenként. A hatósági vizsgálatot a műszaki biztonsági hatóságnál kell kérelmezni. Adattábláján a megfelelőéget a műszaki biztonsági hatóság a szállítható anyag megnevezésénél és a vizsgálat időpontjánál acél- bélyegzővel igazolja

Mezőgazdasági vegyszert szállító pótkocsi mindkét oldalán és hátsó részén jól láthatóan a „EZŐAZDASÁGI VEGYSZER” feliratot, gyúlékony mezőgazdasági vegyszer szállítás esetén az előő kívül a „TŰVESZÉLYES” feliratot is fel kell tüntetni

Az üzemanyagot szállító pótkocsi mindkét oldalán és hátsó részén jól láthatóan a „ŰVESZÉLYES” feliratot kell feltüntetni

Közúti közlekedési szolgáltatás keretében mezőgazdasági vegyszer és üzemanyag legfeljebb 50 km távolságra szállítható

Menetlevél vagy fuvarlevél eseményszerűvezetése kötelező, melyben fel kell tüntetni a szállított vegyszer kereskedelmi megnevezését

A pótkocsin a küldeménydarabokat úgy kell elhelyezni és arra alkalmas eszközök segítségével rögzíteni, hogy az egyes darabok egymáshoz és a járműhöz képest számottevőn ne mozdulhassanak el

Az árukezelési műveletek alatt és a szállítás közben tilos a dohányzás.

Mezőgazdasági vegyszert, üzemanyagot csak oly módon szabad szállítani, hogy a környezetet ne veszélyeztesse

Tilos mezőgazdasági vegyszert, üzemanyagot élelmiszerekkel és takarmányozás célját szolgáló anyagokkal együtt szállítani

A járművezetője az lehet, aki az ilyen anyagok közúti szállítására előírt szabályokból vizsgát tett, és erről a közlekedési hatóság vagy a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit kft igazolást adott ki, vagy az adott szállítási módra és szállított anyagra vonatkozó, az ADR rendelet 8.2.2.8 bekezdése szerinti ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkezik. Ezen előírást a személyi jövedelemadóról szóló törvény által meghatározott őstermelőre nem kell alkalmazni.



2. Amikor közúti járművel (teherautó, pick-up, terepjáró, kisteherautó, személygépjárműstb..) történik a veszélyes áru szállítása.

Az ADR szerinti szállítások rendkívül összetett és szigorú előírások szerint történhetnek. Jelen tájékoztató terjedelme nem teszi lehetőé ezek pontos bemutatását, ugyanis az egyes szállítási műveletekre vonatkozó konkrét szabályok függenek többek között a szállítás módjától, a veszélyes áru fajtájától/mennyiségétől.

Ugyanezen adatok alapján lehet megállapítani, hogy az ADR milyen kérdésekben ad mentességet saját magával szemben. Fontos megjegyezni, hogy a MENTESSÉG szó nem azt jelenti, hogy semmilyen szabályt nem kell betartani. Szó sincs ilyesmiről, pusztán a szabályok egy része az, amit nem kell alkalmazni.

Az egyes szállítási műveletek megkezdése előtt konzultáljanak egy ADR biztonsági tanácsadóval, aki az adott szállítás paramétereinek ismerete mellett tudja tájékoztatni a konkrét szabályokról!

Amennyiben a mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűvédelmi, iparbiztonsági szabályokkal összefüggésben további kérdése merülne fel, úgy azt felteheti az alábbi telefonszámokon, ügyfélfogadási időben:



Ügyfélfogadási idő

Hétfő 10:00 - 12:00-ig

Szerda: 13:00 - 15:00-ig

Péntek: 09:00 - 11:30-ig


Telefonszámok:

Győi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 96/510-620

Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 96/242-855

Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 96/510-629

Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség 96/518-292



GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG IGAZGATÓHELYETTESI SZERVEZET