Csontsovány állatokat kaptak lencsevégre
Szerző: kisalfold.hu (08.15. 22:48)

Csontsovány állatokat kaptak lencsevégre egy rábakecöli udvaron - a jegyző szerint illegális állattartás folyik - fotók

Csontsovány állatokat kaptak lencsevégre egy rábakecöli udvaron - a jegyző szerint illegális állattartás folyik - fotók
Alultáplált, csontsoványra fogyott állatokról érkeztek fotók a szerkesztőségünkbe, s már a közösségi hálón is közkézen forognak. A képek egy rábakecöli, negyvenes évei közepén járó férfi portájáról származnak.

Csontsovány lovakat, szamarakat, birkákat is lencsevégre kaptak egy rábakecöli férfi udvarán, aki ezen felül baromfit és kutyákat is tart. A közösségi portálon olvasható kommentekben az emberek mélységes felháborodásuknak adtak hangot. 

Szemtanúk elmondása alapján több alkalommal volt már hatósági ellenőrzés a férfinál, ám úgy tűnik, ezek nem vezettek eleddig eredményre.

 

"Illegális állattartás folyik"

Dr. Gál László jegyző a részletekbe is beavatta portálunkat: – Ma megtettem a feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanúja miatt. Egyúttal, mint állatvédelmi hatóság az állatok megfelelő helyre szállítása ügyében az állatvédelmi eljárást megindítottam. Ennek jelenleg határt szab, hogy a hatósági főállatorvos megtiltotta az állattartó helyről az állatok ki- és beszállítását a szükséges hatósági dokumentumok beszerzéséig, és bizonyos cselekmények, mint például a vérvétel megvalósításig.

Jelenleg, ami egyértelműen megállapítható, hogy az ingatlanon illegális állattartás folyik. Az illető semmilyen, az állattartáshoz szükséges dokumentumokkal nem rendelkezik. Az első helyszíni szemlén hét, míg a második már csak hat ló volt, a hiányzó lóval a tulajdonos nem tudott hitelt érdemlően elszámolni. Az állatok csontsoványok, erőtlenek, alultápláltak, nincs megfelelő takarmányuk és fennáll a veszélye, hogy elpusztulnak. Ha feloldaná az állatorvos a tiltást, intézkedhetnénk arról, hogy az állatokat ideiglenesen, megfelelő helyre szállítsák. Amennyiben a tulajdonos a kitűzött határidőn belül a megfelelő állattartási feltételeket biztosítja, visszaszállíthatóak, amennyiben nem, akkor elkobzásra kerülnek. – ecsetelete a jegyző.
Az udvarán fellelhető, környezetre veszélyes hulladék arra utal, hogy gyűjtögető életmódot folytat, s a rágcsálók is nagy számban elszaporodtak a területen, melyet egy helyi, középkorú asszony is megerősített lapunknak:

- Halmozza, és időnként égeti a veszélyes hulladékot. A felszólítások ezek szerint nem hatottak. Láttam az udvarán tartott kórosan sovány lovakat. Állatbarát vagyok, de ez túlmegy minden határon. Ezek az állatok kiszolgáltatott helyzetben vannak, remélem, lesz előre lépés az ügyben - mondta az asszony.

- Nem tartja be a közösségi együttélés, és a kocsiba befogott lovakat látva, az állattartás szabályait sem. Mi kevesek vagyunk ahhoz, hogy közbe avatkozzunk. Reméljük a hatóságoknak tesznek valamit az ügy, a nyugalmunk, de legfőképp az állatok érdekében – vette át a szót egy szintén helybeli férfi.

 

Hétfőn délután rendőrautóra lehettek figyelmesek a helyiek az érintett férfi háza előtt. A rendőrség tájékoztatása szerint a járőrök a Győr-Moson-Sopron Megyei NÉBIH munkatársai ellenőrzésének biztosítása érdekében voltak jelen, rendőri intézkedésre nem került sor.

A Kisalföld több hatóságot is felkeresett az üggyel kapcsolatban, a fejleményekről, és a kapott válaszokról a későbbiekben beszámolunk. 

Forrás: kisalfold.hu