Értesítés földi szúnyoggyérítésröl
Szerző: Tuba Erik (06.22. 01:47)

Kezdetét veszi a központi szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található.

Az első védekezés időpontja: 2017. június 26. napján napnyugta utáni órákban

Rossz idő esetén a védekezést 2017. június 27-28. napokon ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

 

A gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre (emberre és a háziállatokra) semmilyen veszélyt nem jelentenek.

A készítmény méhekre veszélyes, ezért kérjük, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodni szíveskedjenek!

Felhasználásra kerülő vegyszerek megnevezése: Coratrin, Mosquitox Fog

 

Háziállatokon és növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra, köztük a méhekre is veszélyesek lehetnek, de az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell teljes rovarpusztulástól tartani. A szúnyoggyérítések időpontja előtt az önkormányzatnál bejelentkezett méhészek értesítést kaptak, így a kezelés idejére be tudják zárni méheiket, vagy áttelepíthetik kaptárjaikat. A földi védekezéseket minden esetben napnyugta után végzik, így a méhekkel kapcsolatos kockázat minimális. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érintik.

 

Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, mivel azonban a készítmény zárt térben lassabban bomlik, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat, ablakokat. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg. A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet. Kérjük, hogy gyermekeiket ne engedjék a kezelést végző járművekhez és a gépek, irtószertartályok közvetlen közelében ne tartózkodjanak! Amennyiben mégis bárki közvetlenül érintkezne az irtószerrel, az érintett felületet alapos szappanozás után langyos vízzel mossa le.

 

 

Rábakecöl, 2017. június 21.

 

Tuba Erik


polgármester