Bábi néni kincsesháza, tizedszer Rábakecölben
Szerző: kisalfold.hu (08.14. 16:18)

Jubileumi hetet tartanak Rábakecölben, Bábi néni kincsesházában. A tízéves Pajtaműhely Alapítvány vezetői elmondták: hagyományőrző rendezvényeiket évente több mint ezer vendég látogatja.

A minap jelent meg lapunkban az „Ilyenek vagyunk..." kampány rábakecöli plakátja, amelyen a település fiataljai vezető szlogenjüknek azt választották: „Kecölben nem kell mélyre ásni a kincsekért, Bábi néni kincsesháza kincset ér."

A sokat emlegetett kincsesház nem más, mint a község Erkel utcájának egyik családi háza, ahol az idén tízéves jubileumát ünneplő Pajtaműhely Alapítvány éppen hagyományos nyári rendezvényét tartja.

Napjainkban a legfontosabb kecöli tevékenység a kosárfonás.
Napjainkban a legfontosabb kincsesházi tevékenység a kosárfonás.



– Bábi néni a nagymamám volt, akit Borbálának hívtak, ám a helyiek csak Bábi néninek becézték. Az ő házát megörökölve jött tíz éve az ötlet, hogy egy közösségi, hagyományőrző teret alakítsunk ki. Így jött létre a kincsesház – kezdte az évtizedes történetet Vass László alapító.

Programok

A Pajtaműhely Alapítvány augusztus 14-én, pénteken délelőtt tíz órától várja a felnőtteket kosárfonásra és Kokas Évi ékszertanodájába. Eközben „Gézengúz programok" címmel játszóház várja a kisebbeket, akiknek délután öt órától Füzi Rozi mesél. Hat órától Binde bácsi barátai zenés programmal várják a kicsiket.



– Már az eredeti elképzelésekben is egy kézműves-, felnőtteknek és gyermekeknek szóló programokat szervező központot szerettünk volna kialakítani, melyhez Rábakecöl földrajzilag is kiválónak bizonyult – tette hozzá Kokas Éva, a kuratórium tagja, „mellékállásban" a kincsesház egyik mentora. Kijelentette, céljuk az egykori vidéki kézműveshagyományok feltámasztása, fejlesztése, továbbadása volt, amelynek sikerét a tízéves alapítvány rendezvényei támasztják alá.
– Napjainkban a legfontosabb kecöli tevékenység a kosárfonás, ám járt nálunk vendégként fazekas, kékfestő, gyékényfonó, bőrös és még százféle régi mesterség élő tanúja, akiktől aztán felnőtt, gyerek egyaránt elleshette a mesterségek fortélyait – mondta Vass László.

Rábakecölben egyhetes táborokat rendeznek évről évre, emellett minden évszakban tartanak foglalkozásokat.

– Az elmúlt évtized alatt kialakult egy állandó, folyton bővülő vendégkörünk. Évente több mint ezer érdeklődő fordul meg a foglalkozásokon – mondta Kokas Éva.

Beszélgetésünk közben éppen székesfehérvári vendégek érkeztek a dél-rábaközi faluba, de az ügyes kezűek közt soproni, győri és a szomszédos megyékbeli résztvevőt is találunk.
  

Forrás: kisalfold.hu



Kapcsolódó anyagok:

   Kosárfonó és kézműves tábor 2015


   Kulturális Örökség Napjai


   Mesterségek Napjai


   Diákok Bábi néni kincsesházában


   Mesterségek Napjai


   Tavaszi bütykölde


   Hasznos hétköznapi praktikák

 

   Mindenki előtt nyitva Bábi néni kincsesháza


   Az alkotás és a közösségépítés példája


   "Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."


   Örökségnapi hétvége a Kincsesházban


   Filmtár: Húsvétváró...


   Mesterségek tábora

   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát


   Kézművestábor a kincsesházban

   Rotary adomány a kincsesháznak


   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában

   Ünnepváró mívestalálkozó


   A japán vendég is fonta a kosarat

   Adventi míves találkozó Rábakecölön