H?ségriasztás
Szerző: (06.11. 15:57)
Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos asszony 2015. június 11. napján (csütörtökön) 12.00 órától 2015. június 15. napjág (hétfő) 24.00 óráig 2. fokú hőségriasztást adott ki Magyarország egész területére vonatkozóan.


Javaslatok a hőhullám elleni védekezéshez



 

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

  • Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;
  • érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;
  • a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;
  • fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;
  • NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;
  • a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;
  • hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;
  • használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;
  • a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;
  • sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

 

 


Hőséghullámok idejére: a legfontosabb tudnivalók

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján

Tartsa otthonát hűvösen

  • Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ellenőrizze a szobahőmérsékletet 08:00 és 10:00 óra között, 13:00 órakor és este 22:00 óra után. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32oC alatt kell tartani nappal és 24oC alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára, továbbá olyan személyek esetében, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.
  • Használja az éjszakai levegőt otthona lehűtésére. Nyissa ki az ablakot és zsalut éjszaka illetve kora reggel, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb (amennyiben biztonságos az ablakot nyitva tartani).
  • Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Nappalra zárjon be minden ablakot és zsalut, (amennyiben rendelkezésre állnak), különös tekintettel azokra, amelyek kelet-dél irányába néznek. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.
  • Tegyen árnyékolókat, sötétítő függönyöket, drapériákat vagy redőnyöket az ablakokra amelyeket reggeli vagy délutáni napsütés ér.
  • Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.
  • Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal, hogy hűvösen tartsa magát, továbbá hogy az áramszolgáltatásban se legyen fennakadás. Ezáltal az egész közösséget érintő áramkimaradás kockázatát is csökkenti.
  • Az elektromos ventillátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35oC fölötti, a ventillátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!

 

Tartsa kint a hőséget

  • Tartózkodjon otthona leghűvösebb szobájába, különösen éjszaka.
  • Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben).
  • Kerülje a szabadban tartózkodást a nap legmelegebb időszakában.
  • Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges. Ha megerőltető fizikai tevékenységet kell végeznie, akkor tegye azt a nap leghűvösebb időszakában, ami általában reggel 4 és 7 óra között van.
  • Maradjon árnyékos helyen.
  • Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben.

 

Tartsa testét hidegen és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot

  • Vegyen langyos zuhanyokat és fürdőket. Alternatív megoldás a hideg borogatás, nedves törölközők használata, lábáztatás stb.
  • Viseljen természetes anyagokból készült könnyű, bő ruhákat. Amennyiben a szabadba megy, viseljen széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget.
  • Használjon könnyűágyneműt és takarókat. Lehetőleg ne használjon párnákat, hogy elkerülje a meleg megrekedését.
  • Igyon rendszeresen, de kerülje az alkoholt és a túl sok koffeint és cukrot.
  • Egyen kis adagokat és egyen gyakrabban könnyen emészthető lédús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt. Kerülje a magas fehérje és zsír tartalmú ételeket.

 

Segítsen másoknak

  • Tervezze meg a család, barátok és a sok időt otthon töltő szomszédok ellenőrzését. A sérülékeny embereknek segítségre lehet szükségük a forró napokon.
  • Beszélje meg az extrém hőhullámok kockázatait, a védekezés módját családjával. Mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni azokon a helyeken, ahol az idejüket töltik.
  • Amennyiben ismerősei közül valaki veszélynek van kitéve, úgy segítsen neki, hogy tanácsot vagy támogatást kapjon. Az idős vagy beteg, egyedül élő embereket naponta meg kell látogatni.
  • Aki gyógyszert szed, kérdezze meg a kezelőorvost, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást és a folyadékegyensúlyt.
  • Képezze magát. Vegyen részt egy elsősegély-tanfolyamon, hogy megtanulja a hőséggel kapcsolatos és más vészhelyzetek kezelését. Mindenkinek tudnia kell, hogyan reagáljon.

 

Amennyiben egészségi problémája van

  • Tartsa az orvosságokat 25oC alatt vagy a hűtőben (olvassa el a tárolásra vonatkozó utasításokat a csomagoláson).
  • Kérjen orvosi tanácsot, amennyiben állapota krónikus vagy több gyógyszert is szed.

 

Ha ön vagy mások rosszul érzik magukat

  • Próbáljon segítséget kérni, amennyiben zavartságot, gyengeséget, félelmet érez vagy erős szomjúságérzete vagy fejfájása van. Menjen egy hűvösebb helyre amilyen hamar csak lehet és mérje meg a testhőmérsékletét.
  • Igyon vizet vagy gyümölcslevet, hogy pótolja az izzadással elveszített folyadékot.
  • Pihenjen le rögtön egy hideg helyen, ha fájdalmas izomgörcsei vannak (különös tekintettel a karokra, lábakra vagy alhasi tájékra; gyakran, hosszantartó, hőségben végzett, testedzés után) és fogyasszon leveseket, sós folyadékokat. Orvosi segítségre van szükség, amennyiben a görcsök egy óránál tovább tartanak.
  • Konzultáljon orvosával, amennyiben szokatlan tüneteket észlel, vagy ha a tünetek tartósnak bizonyulnak.

 

Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost. Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt. Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítóz (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

 

A szolgáltatást nyújtóknak

A lakosságnak szolgáltatott információkban szerepeljenek a segélyvonalak, a szociális szolgáltatások, a mentők, a hűvös helyekkel és a közlekedéssel kapcsolatos információk.

Biztosítsák a hűvös helyek elérhetőségét és biztosítsák a veszélynek leginkább kitett emberek aktív segítését.


Hasznos tanácsok hőséghullám idejére

 

Hazánkban is egyre gyakoribbá vált az átlaghőmérsékleti értékek emelkedése - a kimagasló hőmérsékleti értékek tartósabb fennállása, amit még súlyosbít a magasabb páratartalom, a magas éjszakai hőmérséklet. Hőhullámról beszélünk, ha a középhőmérséklet 3 egymást követő napon meghaladja a 25 °C-ot. Harmad fokú riasztásra akkor kerül sor, ha a napi középhőmérséklet várhatóan a 27 °C-ot is eléri legalább 3 egymást követő napon keresztül.   

Az emberi szervezetre gyakorolt hatás

A külső hőmérséklet jelentős emelkedése ellen szervezetünk hőszabályzó rendszere védekezik. A hőszabályozást a hőérzet és a közérzet változása kíséri, amelyet a levegő hőmérsékletén, páratartalmán kívül a levegő mozgása, és a szervezetet érő közvetlen hősugárzás is befolyásol. 35 fok felett a verejtékképződés, azaz a párolgás a testhőmérséklet szabályozásának egyetlen módja. A verejték nemcsak vizet, hanem konyhasót is tartalmaz. A fokozott verejtékezés során elvesztett vizet és sókat pótolni kell.

A tartósan magas nyári hőmérséklet, a tartós hőség kedvezőtlen hatással van mindenkire. A meleghez való alkalmazkodás mindenkit megterhel. A napszúrástól kezdve a hőgutáig különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek.

A hőhullámok a legnagyobb veszélyt az idősekre, a kisgyermekekre, a krónikus betegségben szenvedőkre és a fizikai munkát végzőkre jelentik.

A hőséggel, a kánikulával kapcsolatos megbetegedés és halálozás kockázata a 60 éven felüliek között a legmagasabb, közülük is a krónikus szív-érrendszeri betegségekben, a cukorbetegségben szenvedőket sújtja a leginkább.

Teendők kánikula idején

Kerüljük a meleget és tartsuk hűvösen a lakásunkat!

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvös helyen. Lehetőség szerint 11.00 és 15.00 óra között maradjon a naptól és melegtől védett árnyékos helyen, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. Ebben az időszakban kerülje a direkt napsugárzást, ne napozzon!

 

Napközben viseljen világos színű, pamut alapanyagú szellős ruhát, napszemüveget, széles karimájú kalapot a tűző nap és a káros UV sugárzás ellen. Hordjon laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bőszárú nadrágot és szellős blúzt. Napközben az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítőfüggönyt! Lehetőleg az esti, éjszakai órákban szellőztessen! Az idősek, a krónikus betegek, a kisgyermekek csak kora délelőtt, késő délután tartózkodjanak a szabadban! Lehetőleg kerülje a legmelegebb órákban a megterhelő fizikai munkát!

Rendszeresen fogyasszon sok folyadékot, ásványvizet! Ne fogyasszon alkoholos, magas cukortartalmú és koffeintartalmú italokat, mivel ezek fokozzák a szomjúság érzetét, még több folyadékot vonnak el a szervezettől.

Kánikula idején mindenkinek ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszöröse is lehet. Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag, kerüljük a fűszeres, nehéz húsételeket!

Zuhanyozzon naponta többször langyos vízben és alkalmazzon mentolos törlőkendőt arca és karjai felfrissítésére!
Tárolja a gyógyszereit a megfelelő hőmérsékleten! 25 oC feletti hőmérsékletnél célszerű a gyógyszereket hűtőszekrényben tárolni akkor is, ha nincs feltüntetve a gyógyszer dobozán, ugyanis a magas külső hőmérséklet negatívan befolyásolhatja a gyógyszerek hatásosságát.

 
Soha ne hagyják a kisgyermeket, valamint a kedvenc állatot bezárt szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt 50-60 oC -ra tud felmelegedni az autó belseje és a benne lévők hőgutát kaphatnak.

 

A krónikus betegségben szenvedők, szokatlan tünetek jelentkezése esetén forduljanak orvoshoz!
A hőség által előidézett megbetegedések, halálesetek nagy része megelőzhető!
A hőség miatt kimerülés erős izzadással, gyengeséggel, szapora szívveréssel, ájulással jár ilyenkor a bőr hűvös és nedves lesz. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, fontos a segítségnyújtás: a hűvös helyen történő fektetés és folyadékpótlás.

 

Életveszélyes állapot a hőguta, amikor a test hőmérséklete 40 oC fok fölé emelkedik.
Ekkor sürgős orvosi segítséget kell kérni!

 

 


A főbb üzenetek a lakosság részére

 


Kerüljük a meleget

Fontos megjegyzések

Hűtse lakását

Fontos a szobahőmérséklet mérése!!

Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen

Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható!

Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban

 

A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologató, zöld növények).

 

Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást

 

Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben

Időseknél növelheti az elesés veszélyét

Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben

 

Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget

 

Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat

Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A coffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására

Ellenőrizze testhőmérsékletét!