Felhívás „Majori” út menti növényzet irtásra
Szerző: Tuba Erik (05.11. 00:26)

Tisztelt Gazdálkodó!

 

 

Már a 6/2002 (VI.25.) önk. rendelet 8. §-a is előírta, hogy az ingatlan tényleges használójának kötelessége a vízelvezető árkok karbantartása, tisztítása. (2010. június 1-én hatályon kívül helyezte a 6/2010. (VI.01.) rendelet, mely a mezőgazdasági utak még szigorúbb védelmét írja elő.) Sajnos a betartás és betartatás is sok kívánnivalót hagyott maga után az elmúlt 1,5 évtizedben. Az árkok a legtöbb helyen eltűntek, így az utakról a vízlefolyás nem biztosított, mely a kiszáradást nehezítő sűrű növényzettel együtt fő okai a kialakult helyzetnek. Ezen felül az önkormányzatok célforrás nélkül kapták meg a mezőgazdasági utakkal kapcsolatos feladatellátást, mely a rendszerváltozás óta tovább rontja a helyzetet.

Az elmúlt évek során példás összefogással több út állapota jó, vagy legalább elfogadható állapotba került. A Horgászegyesület és a Rábamenti MGTSZ együttműködésében a szarvasmarhateleptől horgásztó irányába vezető út karbantartása valósult meg. A Vizitársulattal az „Újhidi” valamint „Sztalin” utat tettük közösen rendbe, elmúlt évben pedig a gazdák közreműködésével a „Haraszti” út felújítása valósult meg. Egyes útszakaszokat a területen érintett gazdálkodók is próbálnak karbantartani.

Legyünk őszinték! Önkormányzatunknak, a településnek sosem lesz lehetősége arra, hogy az összes mellék(„föld”)utat rendben tartsa. Ugyanakkor a fő- és gerincútvonalak, a települést megközelítő sugárutak karbantartására és megóvására törekedni kell!

Önkormányzatunknak nem lehet elsődleges célja szankciókkal plusz bevétel elérése, sokkal fontosabb az eredmény, a használható állapotú utak fenntartása. Ugyanakkor határozott célom a jövőben a jogszabályi rendelkezések – ha szükséges, szankciók által történő – betartatása (legalábbis azokon a területeken, ahol már sikerült a helyreállítási munkákat elvégezni).

 

A főbb külterületi útjaink közül legkritikusabb a „Majori” út. Ahhoz, hogy Önkormányzatunk ki tudja használni az útfelújításhoz jelenleg rendelkezésre álló eszközöket, elengedhetetlen a földterületek menti növényzet mielőbbi karbantartása.

Tisztelettel kérem a „Majori” úton érintett földhasználókat, hogy lehetőségeikhez mérten, de a lehető leghamarabb az általuk használt földterület mentén irtsák ki az elburjánzott növényzetet, biztosítva ezzel az út szellőzését és az útfelült valamint a vízelvezető-rendszer karbantartásának elvégzését.

Két évvel ezelőtt Önkormányzat és gazdálkodók együttműködésében részlegesen már a „Majori” úton is történt munkavégzés. Tekintettel a korrekt együttműködésre, jó szomszédi viszonyra, valamint a közös érdekre, javaslom, hogy akik akkor kedvezményezettjei lettek az összefogásnak, a kölcsönösség elve alapján segítsék egykori segítőiket.

 

Engedje meg, hogy a munkálatok elvégzéséhez felhívjam figyelmét az alábbi jogszabályok betartására:

  • a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008.(XII.30.) Korm. rendelet szabályozza a fák kivágását, pótlásának módját, valamint a pótlási kötelezettséget,

  • az 54/2014 (XII. 5.) BM rendelet külterületen történő tűzgyújtást kérelemhez köti, mely magánszemélyek és vállalkozások számára illetékköteles (3000 Ft).

    Fentiek alapján esetleges fakivágási szándékát kérem, jelezze. Amennyiben bozótirtást követően a helyszínen tűzgyújtást tervez, a szakhatósághoz történő kérelembenyújtás előtt feltétlenül keressen meg.

     

    Amennyiben személyesen szeretne egyeztetni velem, esetlegesen felmerülő kérdéseket megvitatni, soron következő hétfőn (elsősorban 10.30 és 12.30 között) a Községházán elérhető leszek.

     

     

     

    Rábakecöl, 2015. május 8.

                                                            Tisztelettel:

     

                                                                                           Tuba Erik

                                                                                         Polgármester