Rábakecöl: huszonöt év vízközelben
Szerző: Turbók Attila (07.14. 12:31)

A kavicsbányató gazdag pontyban, süllőben, harcsában, amurban.

A rábakecöli horgászegyesület 1989-ben alakult Rábamenti Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet Horgász Egyesület néven és jelenleg 48 – zömében helyi – taggal büszkélkedhetnek. A civil szervezet a Rába bal parti árterében fekvő 1,2 hektárnyi, régi kavicsbányató vízkezelését, hasznosítását végzi. – A tóba minden évben két alkalommal telepítünk szigorúan őshonos, magyar halfajtákat, így ennek köszönhetően a kavicsbányató gazdag pontyban, süllőben és harcsában, de méretes amurok és csukák mellett a keszegállomány is feljavult – ismertette tevékenységük egy részét az egyesület elnöke.

A kecöli horgászok rendszeres résztvevői a közösségi feladatoknak.
A kecöli horgászok rendszeres résztvevői a közösségi feladatoknak.

Az elmúlt évek során négy alkalommal öntötte el a megáradt Rába folyó a tavat, egybefüggő vízfelületet létrehozva a folyó és az ártérben található tó között. A társadalmi szervezet tagjai nagy munkával és erőfeszítéssel tudták rendbe hozni az áradás által okozott kárt. – Tavaly komolyabb rendezvény szervezését vállaltuk magunkra. Horgászversenyt rendeztünk, mely során versenyhorgászok segítették az érdeklődőket, technikai bemutatót tartottak – mondta az egyesületi elnök. Hozzátette, idén ünneplik fennállásuk huszonötödik évfordulóját. Ennek alkalmából szintén horgászverseny köré épített rendezvény megtartását vállalták.

– A jövőben a horgászegyesület több nagy célt tűzött ki maga elé. A helyi és a környéken élő fiatalabb korosztály figyelmét próbáljuk felhívni a horgászatra, a szabadidő hasznos eltöltésére, a természet szeretetére. A második nagy feladat a vezetőség tagjaira hárul, ez pedig a vízhasznosítás pályáztatásán való sikeres részvétel, mely 2015-ben lesz esedékes – mondta az elnök.