HIV/AIDS prevenciós el?adás
Szerző: Horváth Petra – Kulturális Közfoglalkoztatott (05.22. 13:21)
Este hat óra után néhány perccel kezdtem meg HIV/AIDS prevenciós előadásomat 2014.04.04.-én pénteken.

Rövid köszöntéssel kezdtem bele, majd tisztáztam a két alapvető fogalmat: a HIV és AIDS fogalmakat. Egy kis földrajzzal mentünk tovább. Megismertettem a vírus elterjedésének fertőzési elméleteit, majd azt, hogy hogyan is terjedt el a világban. Külön kitértem a Magyarországi helyzetre is. Érdekességképp mutattam a fiataloknak egy térképet, melyen a jelenleg nyilvántartott HIV pozitív személyek számának megyénkénti eloszlása volt látható. Meglepődéssel fogadták a számokat. Ezután egy világtérképet is megnéztünk.

Tettünk egy kis internetes kitérőt: Megmutattam az AIDS clock elnevezésű számlálót, mely a világ AIDS betegeinek számát mutatja. (http://www.unfpa.org/aids_clock/) Ezt a számot összehasonlítottuk a világ össznépességének számával.

Pár évszám megismerésével haladtunk tovább. A történelem után „biológia óra” következett. Egy kép segítségével megnéztük a vírus felépítését, beszéltem a diagnózis felállításáról és a vírus kimutatására használt különböző módszerekről, valamint a szűrés fontosságáról. Elmondtam, hogy mi történik a szűrésen, mi van akkor, ha az eredmény negatív, ill. pozitív és hogy hol végezhetünk szűrést.

Az első játékot pár szexualitással kapcsolatos fogalom letisztázásával vezettem be, majd megkértem a résztvevőket, hogy jöjjenek előre, gyűljenek a halmazábrám köré. Borítékból húztak különböző fogalmakat, melyeket fel kellett helyezni a megfelelő helyre. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire vannak tisztában a betegség terjedési módjaival. Az elején kicsit zavarban voltak magától a feladattól és a felolvasandó szavaktól, mondatoktól, de tisztáztam velük, hogy nem vizsgáztatom őket, csak azt szeretném ezzel elérni, hogy megjegyezzék a hallottakat, kicsit gondolkodjanak és használják logikájukat. Nagyon örültem, hogy emlékeztek azokra, amiket már korábban említettem.

Ezután rátértünk a HIV fertőzöttség stádiumaira és az AIDS megnyilvánulására. Bővebben beszéltem a betegséget kísérő további betegségekről, szervrendszer szerint csoportosítva. (Szó volt a különböző tüdőbetegségekről, központi idegrendszeri, emésztőrendszeri betegségekről, a bőr és nyálkahártya betegségeiről, gombás és vírusfertőzésekről egyaránt.

Az AIDS kezelésének bemutatásával folytattam előadásomat. Ezután néhány mondatban kitértem a terhesség és családtervezés témára, beszéltem az AIDS gyermekkori megnyilvánulásának két formájáról és említést tettem az intravénás droghasználat és az AIDS kapcsolatáról is.

Ezt követően a kerülendő kapcsolattípusokról és a megelőzésről beszélgettünk. Tisztáztuk az ABC stratégia fogalmát, beszéltem az óvszertörténetéről és ismertettem helyes használatát, először szóban majd egy oktató videó segítségével. A videó után egy hosszabb témával folytattam. A különböző nemi betegségekről beszéltem, majd mindegyikről képet is mutattam. (Candidiasis, Lágyfekély, Gonorrhea, Vírus Hepatitszek, Tetvesség, Herpesz, Szifilisz és végül a Trihomonasis) Talán ez volt a legszárazabb rész. Viszont a képek megtették a hatásukat, akkor mindenki felébredt.

Előadásomat az AIDS-el kapcsolatos érdekességekkel zártam. Beszéltem többek között a piros szalagról, a Staying alive kampányról, Staying alive foundation (= alapítványról), AIDS nagykövetről, AIDS árvákról és AIDS lepedőről, az AIDS elleni küzdelem világnapjáról és a Nemzetközi gyertyafényes megemlékezésről, valamint a betegségben elhunyt néhány hírességet is megemlítettem.

Egy összefoglaló dián összegyűjtöttem pár képet emlékeztetőül, majd egy a témához kapcsolódó „Alvin és a mókusok” dallal köszöntem meg este 8 óra után a kitartó figyelmet.

Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy megcsináljam az előadást.

Ezúton szeretném megköszönni a fiataloknak, akik eljöttek és megtiszteltek figyelmükkel. Remélem tetszett előadásom, és ha nem is mindent, de néhány fontos dolgot megjegyeztek.