Elképeszt? vihar pusztított Miklósmajorban
Szerző: Gy?r-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (05.29. 11:58)

Május 21-én délelőtt, a Rábakecölhöz tartozó Miklós major térségében egy szupercella alakult ki, amelynek következtében, óriási viharral, égtelen villámlás és mennydörgés kíséretében, 80 – 100 km/h széllökések mellett, rövid idő alatt 70 mm csapadék esett le, amit a talaj nem volt képes elvezetni.

A viharos szél megkezdte a majorban levő gabonasilók lemezzel borított tetejét, a felázott talajon több fenyőfát tövestől rádöntött a telepen álló kápolnára és villámcsapás következtében kigyulladt az egyik istálló, amelyben kb. 100 db sertést tartottak.

 

Ekkor egy traktor – ami az égő istállóhoz sietett – fékezés közben megcsúszott a felázott talajon, irányíthatatlanná vált és ennek következtében a szárítónak ütközött. Az ütközés következtében a szárítót és a mellette levő 25m3-es földgáztartályt összekötő gázvezeték és a traktor vezetője is megsérült, és nem tudta elhagyni a járművet.

 

Szerencsére az előbb leírtak csak egy szituációs begyakorló gyakorlat feltevései.

 

A gyakorlatot a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat szervezte. A feltételezett események elhárításában, felszámolásában részt vettek a kapuvári és csornai hivatásos tűzoltók, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor és a környező települések (Beled és Rábakecöl) önkéntes tűzoltó egyesületeinek tagjai.

 

A gyakorlat végrehajtásában résztvevő egységek jól oldották meg a szélsőséges időjárásból adódó komplex káresetek felszámolását szimuláló eseménysort, amely megfelelő alapot ad a résztvevőknek egy esetlegesen bekövetkező valós élethelyzet felszámolásához. A végrehajtás során lehetőség nyílt a közös munka és kommunikáció gyakorlására is, amely szintén csak előnyére válik a beavatkozóknak egy valós esemény elhárítása során.

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság