B?nmegel?zési hírlevél 2013. május
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (05.29. 11:51)

Nem vigyáznak, ráfáznak…          Üzletbe, vendéglőbe más céllal…            Félnek a betörőtől, de…

Nyitva, de kinek?!          Katalizátorgyűjtők       Családi konfliktus          Gépkocsiban hagyott érték is érték!

 

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. májusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el. A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

1. Nem vigyáznak, ráfáznak…

 

B. Z. Sopron környéki településen lakó középkorú úr tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki március utolsó napjainak egyikén 10:00 és 11:00 óra közötti időben Sopronban az egyik élelmiszerbolt előtt eltulajdonította a farzsebéből kiesett 59.000,-Ft készpénzét. A bűncselekménnyel okozott kár: 59.000,-Ft.

 

P. Gy. soproni fiatalember tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki április elején 19:15 és 20:30 közötti időben a Sopronban az egyik kondicionálóterem öltözőjében, a fogasra felakasztott kabátja zsebéből eltulajdonította mobiltelefonját. A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 100.000 Ft.

 

K. M. győri lakos hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki április közepén 13:00 és 13:30 óra közötti időben Győr Belvárosában egy padon a maga mellé letett táskájából eltulajdonította mobiltelefonját. A bűncselekménnyel okozott kár: 90.000 Ft.

 

A fenti eseteket szemlélve óhatatlanul felmerül az olvasóban a kérdés, hogy a sértettek vajon hova figyeltek, hogy áldozattá váltak. Vajon mennyire volt fontos az a mobiltelefon, ha hanyagul a fogasra akasztott kabátban maradt, az 59.000 Ft, amely a farzsebbe volt betéve oly módon, hogy onnan könnyen kieshetett, vagy az a mobiltelefon, amely  abban a táskában volt, amelyet a tulajdonos maga mellé tett?! Odafigyeléssel számtalan bűncselekmény megelőzhető! Óvják értékeiket!

 

 

2. Nyitva, de kinek?!

 

Csorna környéki kistelepülésen lakó sértett tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki május első napjainak egyikén 09.30 óra és 12.15 óra közötti időben a családi házába, az utcafront felőli redőny kihúzását követően a befelé nyitott állapotú ablakon a lakásba bemászott. Az időközben hazaérkező tulajdonosok az elkövetőket megzavarták, akik a helyszínről elmenekültek.  A lopási kár 2.500 Ft.

 

Soproni Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy soproni családi ház tulajdonosa, akihez ismeretlen tettes április közepén 19.00. óra és másnap 07.00. óra közötti időben a nyári konyhába annak nyitott állapotát kihasználva bement, onnan aranyékszereket és egy kézitáskát tulajdonított el a benne lévő iratokkal együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 5.000.00 Ft.

 

A Kapuvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést egy Kapuvár környéki kistelepülésen lakó férfi ismeretlen tettes ellen, aki április elején 10.45 óra és 15.30 óra közötti időben a nyitott bejárati ajtaján keresztül, a családi házába bement és készpénzt, életbiztosítási kötvényt tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott  kár: 5.000 Ft.

 

Hogy ne váljanak a fentiekhez hasonló bűncselekmények áldozataivá, a következőket tanácsoljuk:

Az ajtókat, kapukat minden esetben zárják be, még ha csak „egy percre” is távoznak a lakásból, akár csak a kertbe, az udvarra, vagy a szomszédba. A ház kulcsait minden esetben tartsák maguknál és ne hagyják bárki által könnyen megtalálható helyen (pl. lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben). Mielőtt távoznak otthonról, zárják be az ablakokat az emeleten is. Ne tartsanak otthon nagyobb összegű pénzt, értékpapírt, ékszereket. Bár sokan rendkívül ravasznak gondolják magukat rejtekhelyválasztást illetően, az a tapasztalatunk, hogy a betörők minden rejtekhelyet ismernek.

 

 

3. Katalizátorgyűjtők

 

A Kapuvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést Á.J. kapuvári lakos ismeretlen tettes ellen, aki április közepén 20.30 és másnap 07:15 óra közötti időben a tulajdonát képező személygépkocsi katalizátorát levágta és eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár kb: 120.000 Ft.

 

A közelmúltban több ilyen jellegű bűncselekmény történt megyénkben elsősorban német gépkocsi gyártó konszern típusainál. Feltehetően egy csővágó szerszám segítségével az elkövetők a kipufogócsövet körbevágták. Amennyiben nem tudnak garázsban, zárt telephelyen, őrzött parkolóban, illetve zárt udvarban parkolni, autószerelő szakemberrel konzultálva a következőket ajánljuk:

A kipufogó cső oldalára a cső hosszában a katalizátor elé és mögé egy derékszögben hajlított ún. "szögvasat" kell felhegesztetni, ami megakadályozza, hogy a kör keresztmetszetű csövek vágására használható csővágó szerszámot a már nem kör keresztmetszetű kipufogó csövön körbeforgassák, így az elkövetők nem tudják elvágni a csövet.

 

 

4. Félnek a betörőtől, de…

 

Lakossági fórumok, beszélgetések alkalmával gyakran szembesülünk azzal, hogy a polgárok jelentős része fél attól, hogy betörnek a lakásába, házába. Azonban, amikor megkérdezzük, hogy milyen biztonsági intézkedéseket tettek annak érdekében hogy ne következzen ez be, általában a bizakodáson kívül mást nem szoktak említeni. Azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már a betöréseket követően szánják rá magukat a különböző biztonsági intézkedésekre. Pedig megelőzhetőek lennének ezek a bűncselekmények is! Biztonsági ajtó, biztonsági zárak (Figyelem, több zár!) és megfelelő riasztó telepítése együtt kombinálva már hatékony védelmet nyújthat.

 

 

5. Családi konfliktus

 

Sz. Sz. Győr melletti településen lakó hölgy tett feljelentést férje ellen, aki április közepén feltörte az egyik népszerű közösségi oldalon lévő profilját és abból megszerzett több magánjellegű, baráti beszélgetést, melyeket egy weboldalon bárki számára hozzáférhetővé tett.

 

A családi veszekedések, válásokat gyakran kísérő jogsértések, melyek a másik fél felé irányulnak, nagy számban végződnek a rendőrségen. Elképzelhető, hogy az elkövető a „most jól megadom neki” lendülettel megvalósított cselekménye során nem méri fel, hogy bűncselekményt követ el, vagy esetleg úgy gondolja, hogy a másik fél nem fordul a hatóságokhoz.

Az ilyen jellegű cselekmények sosem a megoldás felé viszik a konfliktusokat, inkább elmélyítik azokat! Amennyiben nem tudják a válással kapcsolatos vitáikat megfelelő mederben tartani, kérjük forduljanak inkább szakemberhez. De semmiképpen ne ragadtassák el magukat meggondolatlan cselekedetre!

Amennyiben valamiféle jogsértést követnek el azonban Önökkel szemben, haladéktalanul értesítsék a hatóságot!

 

 

6. Gépkocsiban hagyott érték is érték!

 

V. L. Komárom-Esztergom megyei kistelepülésen lakó hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki április végén 18:30 óra körüli időpontban Győrött az egyik bevásárlóközpont parkolójában a kis mértékben nyitott ablakkal álló gépkocsijából eltulajdonította a táskáját a benne lévő telefonjával készpénzzel és személyes dolgaival A bűncselekménnyel okozott kár: 87.000 Ft. A sértett az eljárás során elmondta, hogy mindig lehúzva hagyják az ablakot, ha parkolnak valahol, hogy szellőzzön az autó utastere.

 

SZ-né É. E. győri lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki március utolsó napjainak egyikén Győrben az egyik nagyáruház parkolójában az őrizetlenül hagyott gépkocsija hátsó üléséről eltulajdonította a női kézitáskáját a benne lévő iratokkal, készpénzzel és mobiltelefonnal együtt. A lopási kár kb. 70.000 Ft kárt okozott. A sértett az eljárás során elmondta, hogy addig hagyta magára a nyitott gépjárművet, amíg a bevásárlókocsi visszatolta a tárolóba.

 

D. E. mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki április közepén 20:20 és 21:00 óra közötti időben Mosonmagyaróváron az egyik áruház parkolójában a lezáratlan gépkocsijának az első ülésen elhelyezett táskáját eltulajdonította a benne lévő bankkártyával, készpénzzel, mobiltelefonnal, lakáskulccsal együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 20.000 Ft. A sértett az eljárás során elmondta, hogy a vásárolt holmit pakolta a csomagtartóba, amikor eltulajdonították a táskáját.

 

A fenti esetek is mutatják, hogy sokan hamis biztonságérzetben ringatják magukat, felelőtlen magatartásukkal könnyű lehetőségeket kínálnak a bűnözőknek. Soha ne hagyják még résnyire sem a leparkolt gépjárművük ablakát! Minden esetben zárják be az ajtókat abban az esetben is, ha a csomagtartóba pakolnak! Ha leparkolnak valahova, ne hagyjanak értéket sehol a gépkocsi utasterében. Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartják, akkor nem válnak gépkocsijukkal bűnözők célpontjaivá.

 

 

7. Üzletbe, vendéglőbe más céllal…

 

D. B. mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki április közepén 10:00 óra körüli időpontban  Mosonmagyaróváron az egyik vendéglőből besurranás módszerével eltulajdonította a pult mögött elhelyezett alkalmazottja pénztárcáját a benne lévő készpénzével, okmányaival együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 6.700 Ft.

 

Bizony nem mindenki tisztességes céllal keresi fel a különböző üzleteket, vendéglőket, de az is lehet, hogy nem tudnak ellenállni az alkalmi lehetőség csábításának. Bármelyik esetről is legyen szó, egy kis odafigyeléssel megakadályozhatják, hogy lopás áldozataivá váljanak saját üzletükben, vagy munkahelyükön. Ne hagyjanak értéket olyan helyen, ahol más is hozzáférhet! Zárják el személyes holmijukat!

 

 

7. Áldozatvédelem

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának áldozatsegítő munkatársai minden hónapban tartanak ügyfélfogadást Téten és Mosonmagyaróváron. Téten a Fő. u. 94. sz. alatt, Mosonmagyaróváron  az Erkel Ferenc u. 10. sz. alatt várják a hozzájuk fordulókat 10.00 és 14.00 óra között áldozatsegítés és jogi segítségnyújtás témakörében.

Május hónapban az ügyfélfogadások időpontjai:

Mosonmagyaróvár - május 21.

Tét - május 30.

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2013. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2013. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. november(pdf)

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. október (pdf)

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május