Toborzás önkéntes polgári védelmi szervezetbe
Szerző: Gy?r-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (05.15. 16:06)

FIGYELEM! TOBORZÁS ÖNKÉNTES POLGÁRI VÉDELMI SZERVEZETBE!

 

 „HANSÁG” Önkéntes Mentőcsoport alakul Kapuváron!

Részletek

Készült: 2012. augusztus 30. csütörtök, 11:14

Utolsó frissítés: 2012. augusztus 30. csütörtök, 11:18

 

A mai katasztrófavédelem egyik legfontosabb eleme a jól működő, széleskörű társadalmi alapokon nyugvó polgári védelem. A megújult katasztrófavédelmi rendszerben szükség van önkéntes polgári védelmi szervezetek, mentőcsapatok létrehozására is.

Ahogy az elnevezés is tükrözi, a polgárok szerveződésével, együttműködésével létrejövő, a polgárok védelmére hivatott rendszerről van szó, mely elsősorban különböző katasztrófák, veszélyhelyzetek esetén képes segítséget nyújtani olyan esetekben, amikor az esemény kezelésére rendelt szervezetek (például tűzoltóság, rendőrség, mentőszolgálat) kapacitásai önmagukban már nem elegendők. Erre adott esetben egy elhúzódó, komoly árvízi helyzet, szélsőséges időjárás, földtani problémák okozta káresetek felszámolása is példa lehet, hiszen egy ilyen védekezés, mentés, helyreállítás egyrészt időben is elnyúlik – a beavatkozókat pihentetni kell, a védekezést azonban nem lehet felfüggeszteni – másrészt szükségessé válhat olyan kapacitások igénybe vétele, melyekkel a hivatásos szervek nem, vagy csak korlátozott mértékben rendelkeznek.

Önkénteseink olyan emberek, akik vállalják, hogy szabadidejükből áldoznak a Kapuvári járás javára, illetve felajánlják erejüket és tudásukat szükség szerint eszközeiket embertársaik védelme, mentése érdekében.

 

Tudnivalók az önkéntes polgári védelmi szolgálatra jelentkezésről

 

1. Jelentkezés:

Önkéntes polgári védelmi szolgálatra minden 18. életévét betöltött, bejelentett állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgár jelentkezhet.

 

2. Fontos tudni:

A polgári védelmi szervezetek nem azonosak a Katasztrófavédelem hivatásos szerveivel. Ebből kifolyólag a szolgálat nem munkahelyet nyújt, hanem egy olyan rendszerbe való csatlakozás lehetőségét, mely a felkészítéseken, gyakorlásokon kívül súlyos káresemények következményei felszámolása során kerül alkalmazásra.

 

3. Kiket várunk?

Önkéntes polgári védelmi szolgálatra jelentkezhet olyan személy is, akinek semmilyen végzettsége, szakképzettsége nincs, hiszen számos olyan feladat, művelet adódhat egy alkalmazás során, amely egy gyorsított ütemű felkészítést követően végezhető (ide tartozik például a homokzsákos árvízvédekezés több részfeladata is). Várjuk azok jelentkezését is, aki valamilyen speciális tudás, szakértelem birtokában vannak. Ez alatt olyan szaktudást, képességet értünk, amilyenek például a különböző mérnöki szakterületek (építész, vegyész, biológus, fizikus, gépész, stb.). Hasonlóan nagy szükség lehet speciális végzettséggel rendelkező szakemberekre is, mint amilyen az alpinista, vagy búvár. Nem csak a személyes tudás, fizikai munka, vagy képesség alkalmazható a kárfelszámolás során: óriási segítség lehet egy technikai eszköz, jármű, vagy éppen speciális szerszám, berendezés is. Éppen ezért várjuk olyan személyek jelentkezését is, akik ilyen jellegű segítséget képesek nyújtani. Érdeklődését előre is köszönjük, bízunk abban, hogy nemsokára személyesen is üdvözölhetjük Önt az önkéntes polgári védelmi szervezetek valamelyikében!

 

MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!

 

Szándéknyilatkozat letöltése (word)