B?nmegel?zési hírlevél 2013. január
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (02.05. 15:50)

Jól végződő történet példaértékű lakossággal              Robogós tolvajok

Trükkös elkövetők és áldozataik                        Felelőtlen emberek

Internetes vásárlás ezúttal külföldről és itthonról is

 

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. januári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el. A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1. Robogós tolvajok

 

Több feljelentés is érkezett a Győri Rendőrkapitányságra ismeretlen tettesek ellen, akik decemberben Győr városában általában koradélután – minden esetben hölgyek -  miközben a járdán haladtak motorkerékpárral, hátulról megközelítették és táskájukat a kezükből kitépték. A táskában minden esetben benne volt a sértettek pénztárcája, személyes irata, készpénze.

 

Korábban is előfordult hogy fiatal bűnelkövetők idősebb hölgyek kezéből a táskát kitépve elfutottak, azonban ezeket a személyeket kollégáink időközben elfogták. Úgy tűnik, a bűnözők nagyobb sebességre kapcsoltak. Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében táskájukat minden esetben minél közelebb magukhoz szorítva tartsák, semmi esetben sem a karjukon és lehetőség szerint ne tartsanak maguknál a szükségesnél több készpénzt.

 

2. Internetes vásárlás ezúttal külföldről és itthonról is

 

K. A. Sopron környéki kistelepülésen lakó személy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.09.19-én egy külföldi internetes apróhirdetési oldalon egy laptopot hirdetett meg eladásra. A sértett e-mailen tartotta a kapcsolatot a hirdetővel, megbeszéltek, hogy a pénz átutalását követően az eladó csomagküldő szolgálattal elküldi a laptopot. A sértett átutalta a vételárat azonban a megbeszéltek ellenére a laptopot nem kapta meg. A bűncselekménnyel okozott kár:  390.000 Ft.

 

D. A. soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki egy német internetes apróhirdetési oldalon meghirdetett eladásra egy Porsche 911 típusú személygépkocsit. A sértett e-mailen tartotta a kapcsolatot a hirdetővel és megegyeztek hogy elutal  előlegként egy megbeszélt összeget, ezt követően az eladó leszállítja a gépjárművet. A gépjármű azonban a nem került leszállításra és a befizetett előleg sem került visszautalásra. A bűncselekménnyel okozott kár: 1.201.000 Ft

 

V-né B. E. csornai lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012. decemberében az egyik népszerű internetes apróhirdetési oldalon eladásra kínált egy Iphone 5 típusú mobiltelefont. A sértett a készülék árát utánvétellel kifizette, a készüléket kézhez kapta. A használat során jött rá, hogy a megvásárolt készülék valójában nem eredeti, hanem hamisítvány. A bűncselekménnyel okozott kár: 174.500 Ft.

 

M. L. Csorna környéki lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az interneten egy hirdetési oldalon eladásra kínálta a traktorát. A sértett az eladó részére átutalta a kialkudott vételárat azonban a tarkatort nem szállították le számára. Az eladót a megadott elérhetőségeken azóta elérni nem tudta. A bűncselekménnyel okozott kár: 2.272.000 Ft.

 

Ahogyan azt már korábban internetes vásárlások során tanácsoltuk, lehetőség szerint soha ne utaljanak előre pénzt az eladónak. Minden esetben személyesen találkozzanak és győződjenek meg arról, hogy valóban a megbeszélt terméket kapják, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor utánvétellel fizessenek. Külföldi hirdetés esetén a személyes találkozót nehéz kivitelezni, de ez az egyedüli garancia arra, hogy valóban azt kapják a pénzükért, amiért megalkudtak.

 

3. Felelőtlen emberek

 

S. Á. 22 éves Mosonmagyaróvár környéki településen lakó fiatalember feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.13-án kora délután az ismerőse háza előtt  letámasztott és rövid időre magára hagyott kerékpárjának a kosarából eltulajdonította táskáját a benne lévő készpénzével, pendrive-val, okmányaival és bankkártyájával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár: 30.000 Ft.

 

U-né I. I. mosonmagyaróvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.22-én délelőtt a lakóháza lépcsőházában rövid ideig őrizetlenül hagyott bevásárló kosarát eltulajdonította, a benne lévő élelmiszerrel, pénztárcájával, készpénzével, személyes irataival együtt. A kosár a benne lévő dolgaival, a készpénz kivételével később megkerült. A bűncselekménnyel okozott kár: 10.000 Ft.

 

Soha, semmilyen körülmények között ne hagyják értékeiket felügyelet nélkül még rövid időre sem. Sok esetben alkalom szüli a tolvajt és ők sajnos élnek is a kínálkozó lehetőséggel.

 

4. Trükkös elkövetők és áldozataik

 

W. E. 41 éves mosonmagyaróvári hölgy feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.04-én kora délután a lakásába adomány gyűjtés ürügyével becsengettek. Miután beengedte őket, egy pohár vizet kértek, becsukták a bejárati ajtót, illetve bekapcsolták a rádiót. Ezekkel a tevékenységekkel teljesen elterelték a sértett és a szintén otthon tartózkodó idős édesanyja figyelemét, majd eltulajdonítottak 2 db arany gyűrűt és 10.000 Ft-ot. A bűncselekménnyel okozott kár: 45.000 Ft.

 

Cs. B. 91 éves győri úr feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.10-én késő délután a lakásánál megjelentek arra hivatkozva, hogy a beázott lakást szeretnék megtekinteni. A sértett beengedte őket, egyikőjük szóval tartotta őt, közben a másik személy a konyhaasztalról eltulajdonította a sértett kistáskáját a benne lévő készpénzzel, irataival és karórájával együtt. A bűncselekménnyel okozott kár:: 47.000 Ft.

 

K. Z-né 85 éves soproni lakos feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, akik 2012.12.04-én reggeli órákban hozzá becsengettek azzal az ürüggyel, hogy valamilyen javítást végeznek a házon és a lakásban is meg kell nézniük a vezetékeket. Beengedte őket, az egyikük vele a szobában beszélgetni kezdett, a másik személy pedig a konyhában „dolgozott”. 20 perc elteltével távoztak a lakásból. A sértett utána vette észre, hogy a konyhában lévő táskájából eltűnt a pénztárcája,valamint a konyhaszekrényből a félretett pénze. A bűncselekménnyel okozott kár: 100 000 Ft.

 

Kérjük hívják fel a környezetükben lakó idősek és a családtagjaik figyelmét, hogy ne engedjenek be idegeneket a lakásukba! Előbb győződjenek meg róla, hogy az illető valóban onnan jött és abból a célból, mint ahogyan azt állítja. Ha önmaga erről nem tud meggyőződni, célszerű egy számára hiteles személyt (szomszéd, rokon) megkérdeznie.

 

5. Jól végződő történet példaértékű lakossággal

 

Rendőri jelentés alapján eljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki 2012.12.11-én délelőtt Kapuváron az egyik társasház lépcsőházának ajtaját befeszítette, majd a földszinti 1. számú lakás ajtajának zárját eltörve oda behatolt, és onnan étkészletet, notebookot, egyéb tárgyakat tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: 500.000 Ft, a rongálással okozott kár: 50.000 Ft.

 

A kollégáink rövid időn belül elfogták az elkövetőket és az eltulajdonított értékek is hiánytalanul meglettek. A sikeres elfogás annak is köszönhető, hogy a rendőrség rendszeres figyelem felhívó munkája eredményeképpen az egyik lakó a lépcsőházban felismerte a gyanús helyzetet, és kérdőre vonta az idegen, látszólag cél nélkül ott tartózkodó személyeket. Ezt követően haladéktalanul értesítette a rendőrséget és az ismeretlenekről kiváló személyleírást adott meg. Ráadásul több lakó, járókelő is segített az elkövetőket keresni. A bűnözők gyalogosan és gépkocsival próbáltak menekülni, azonban kollégáink feltartóztatták és elfogták őket. Ez az eset a forró nyomon üldözés, elfogás és az állampolgárok éberségének kiváló példája, melyről a Kisalföld című megyei napilap is beszámolt.

 

 

Győr, 2013. január 15.

                                                                   Tisztelettel:

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

   

 

Fogadják meg tanácsainkat!

Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. november(pdf)

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. október (pdf)

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2012. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május