A rábakecöli Czibor
Szerző: Kocsis Imre - Kisalföld (04.20. 17:43)

A megye egyik kis falujában, Edvén született Németh Zoltán, aki talán nagyobb játékoskarriert is befuthatott volna, ha elfogadja valamelyik kecsegtető ajánlatot, de ő bárhova került, igazából mindig hazavágyott.


– A határozott szándékom az volt, hogy olyan jó focista szeretnék lenni, mint az aranycsapat tagja, Czibor Zoltán volt. Mivel ezt a szándékomat gyerekként mindenütt hangoztattam, ezért ez a név annyira rajtam maradt, hogy máig így szólítanak – sőt, sokan úgy tudják, hogy ez az igazi vezetéknevem is – emlékezik a gyerekkorára Németh Zoltán. 

Németh Zoltán
Németh Zoltán

Győrbe került középiskolába és négy évig a győri városi ifjúsági bajnokságban játszott s talán nem is rosszul, mert több győri egyesület szerette volna leigazolni. Ő mégis a Rábakecölt választotta, ahol azonnal a felnőttcsapatban kapott helyet.

– Hazakerülésem után nem sokáig játszottam, mert húszévesen bevonultam a soproni határőrséghez. A Soproni Postás játékosa lettem, ahol nagyon szép és eredményes éveket töltöttem el. Talán a csúcsélmény az volt, hogy 1972-ben játszhattam a magyar labdarúgó-válogatott ellen egy felkészülési mérkőzésen. A leszerelésem után jobbnál jobb ajánlatokat kaptam neves megyei és megyén kívüli csapatoktól, de én újra a Rábakecöl csapatát választottam, ahol játékos-edző lettem. Több éven át sikerült elhódítanom a gólkirályi címet. Feltétlen meg kell említenem, hogy jó társak között futballozhattam, s talán legnagyobb erényünk a kitűnő csapatszellem volt.
Megnyerték 1986-ban a körzeti bajnokságot és az osztályozót, így feljutottak a megyei első osztályba. Németh Zoltán közben elvégezte az edzői tanfolyamot és 47 éves korában fejezte be az aktív játékot. A rábakecöli öregfiúk csapatában azonban tovább folytatta a gólgyártást. 

Tízéves rábakecöli edzői tevékenysége során háromszor voltak bajnokok, de dolgozott Jobaházán és Szilban is. Majd visszakerült Rábakecölbe. 

– Jelenleg olyan játékosokkal foglalkozom, akiknek már az édesapjuknak is voltam edzője és korábban játékostársa. Ha az éveket összeszámoljuk, több mint negyvenéves sportmúltra tekinthetek vissza. 

Tuba Pál, Rábakecöl egykori polgármestere és sportköri elnöke évtizedek óta ismeri a kecöli Czibort, több bajnoki címet ünnepelhetett Németh Zoltánnal, akinek így látja a munkásságát:– Egy ízig-vérig igazi sportember, akinek mindene a labdarúgás. Nemcsak magas szinten művelte mint játékos, hanem mint edző, ingyen és bérmentve, szenvedéllyel neveli a kecöli fiatalokat. Ha nem ilyen lokálpatrió- ta, akár az NB I-ig is eljuthatott volna. A játék szeretete, a labdarúgás iránti alázata példa lehet azok számára, akik erre a sportágra áldozzák a szabadidejüket. 

Forrás: kisalfold.hu