Könyv is készülhet a község történetér?l
Szerző: Turbók Attila (04.13. 15:48)

Három alkalommal tart előadást Rábakecöl történelméről Eckrich Béla egykori iskolaigazgató. A pedagógus szerint a tisztelet hiányzik napjaink oktatásából.


A minap az átalakított rábakecöli iskolában tartotta előadás-sorozatának első részét Eckrich Béla, az intézmény egykori igazgatója. 

A pedagógus háromrészes előadás-sorozatának anyagából esetleg egy könyvet is kiadna, ám mint mondta, utóbbit még nagyon meg kell gondolnia. A dél-rábaközi község Kapuvárral együtt idén ünnepli 850 éves évfordulóját, a nyugdíjas igazgató e jubileumhoz kötötte a helytörténeti programot.

Eckrich Béla „Keczölltől Rábakecölig
Eckrich Béla „Keczölltől Rábakecölig" címmel tartott előadást.

– A Pest megyei Szigetújfalun születtem, majd az egyetemi évek hoztak Győr-Moson-Sopron megyébe, a mosonmagyaróvári egyetemre – kezdte élettörténetét az egykori igazgató. A diploma megszerzésekor egy kisebb betegség elszólította a mezőgazdaságtól, pedig ahogy mesélte, már munkahelye is megvolt szülőfaluja gazdaságában. Az akkori megyei tanács művelődési osztálya először Fertőszentmiklósra, majd a rábakecöli Orbán Géza helyett a Dél-Rábaközbe küldte dolgozni. Eckrich Béla aztán tanári diplomát is szerzett, közben megkedveltette magát a rábakecöliek körében is.

– Más volt az oktatás régen, egyrészt mind a falu, mind az iskola nagyobb volt (utóbbiban több mint tíz tanítóval), másrészt a pedagógus-diák és a pedagógus-szülő viszony is tiszteletteljesebb volt. Utóbbiról napjainkban egyáltalán nem beszélhetünk – mesélt a hatvanas évek oktatásáról az iskolaigazgató. A rábakecöli iskola első és szinte egyetlen munkahelye volt Eckrich Bélának, ahol 1959-től egészen 1996-ig dolgozott. Kisebb kitérőt csak a '75–87-ig terjedő időszak beledi igazgatói állása jelentett. Az akkori idők legnagyobb térségi iskolájában a tornacsarnok építése fűződik a nevéhez, ám tornacsarnokot Rábakecölben is építtetett az új iskola mellé. – Hozzá kell tennem, értékes emberek kerültek ki a rábakecöli iskolából, ami szintén sikerként könyvelhető el – mondta az igazgató.

A nyugdíjas pedagógus 1959 óta gyűjti szeretett falujának helytörténeti anyagait, 2009-ben „Az elmúlt 50 év" címmel tartott egy előadást, akkor jött az ötlet a falu történetének feldolgozására. Úgy tervezi, szerencsés esetben talán könyv is születhet az összegyűjtött anyagból.
Eckrich Béla hozzátette: életének nagy fájdalma volt a rábakecöli iskola bezárása. – Remélem, a mezőgazdaságban majd nagyobb munkalehetőségek lesznek a helyi, amúgy dolgos emberek számára, akik családjaik növelésével visszahozhatják legalább az alsó tagozatot szeretett falumba – mondta a kecöli iskola egykori igazgatója. 

Forrás: kisalfold.hu
Kapcsolódó anyagok: