Lakásfenntartási támogatás
Szerző: Dr. Gál László (04.10. 18:02)

Rábakecöl Község Önkormányzata részéről értesítem a lakosságot, hogy 2012. január 1-től a lakásfenntartási támogatások rendszere, eljárási szabályai alapvetően megváltoztak. Január 1-től a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítása a jegyző hatásköre, ezért a támogatási igényeket hozzá címezve kell a Községházán benyújtani az erre rendszeresített nyomtatványon. Lakásfenntartási támogatást a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak, az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokhoz lehet igényelni. Normatív támogatás ugyanazon lakásra 1 jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. A támogatás 1 hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének (450 Ft 30%-a), a jogosult háztartásában az 1 fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át (2012-es évben 14.250 Ft-ot).

Ezen mértéket meghaladó esetben, de az öregségi nyugdíjminimum 250%-ánál (jelenleg 71.250 Ft) nem nagyobb 1 fogyasztási egységre jutó havi jövedelem esetén a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének szorzata. (A támogatás mértékét az 1993. évi III. törvény 38. § (7) bekezdésében szereplő képlet alapján kell kiszámítani). A támogatás összegét úgy kell szabályozni, hogy annak az 1 hónapra jutó 100 Ft-ra kerekített összege nem lehet kevesebb 2.500 Ft-nál. A lakásfenntartási támogatás elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

Normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az 1 fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (jelenleg 71.250 Ft-ot), és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9, a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8, a háztartás első és másik kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8, a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7. Ha a háztartás nagykorú tagjai közül valaki magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásba részesül, vagy valamelyik kiskorú tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a figyelembe vett arányszám 0,2-el növekszik. A lakásfenntartási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. A támogatást 1 évre kell megállapítani.

A lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelmet a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 12. számú melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot, valamint a háztartás tagjai jövedelmének, és a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását.

 

 Dr. Gál László

      jegyző