B?nmegel?zési hírlevél 2011. november
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (11.22. 15:00)
A világháló veszélyei!
Az üzemanyagtankok folyékony aranya!
Az őszi avarégetés, tűzgyújtás veszélyei!
Besurranás! Kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna!
A gépjárművekben nem csak az üzemanyag bír jelentős értékkel!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. novemberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet az Országos Rendőr-főkapitányságon a Rend és Biztonság Közbiztonsági Program rendőrségi feladatainak végrehajtására kiadott feladatterv szerint készítjük el Önöknek minden hónapban. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!


Gázolaj lopások. Az üzemanyagtankok folyékony aranya!

C. I. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki a közelmúltban egy Csorna melletti település külterületén a feljelentő tulajdonát képező munkagépek üzemanyagtartályait felfeszítette, és azokból jelentős mennyiségű gázolajat tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár mintegy 320.000 Ft, emellett természetesen még rongálási kára is keletkezett a szerencsétlenül járt sértettnek.

Kisebb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás a Soproni Rendőrkapitányságon is. V. I. soproni lakos tett bejelentést ismeretlen tettes ellen, aki a bejelentő vállalkozásának tulajdonában lévő turistabusz üzemanyagtankját „könnyítette meg” 150 liter gázolajjal. A lopással okozott kár körülbelül 70.000,-Ft.

 

A gépjárművekben nem csak az üzemanyag bír jelentős értékkel!

Dolog elleni erőszakkal kisebb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Kapuvári Rendőrkapitányságon. A.P. helybeli lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen aki egy kapuvári ház melletti kavicsos parkolóban, a feljelentő tulajdonát képező kistehergépjármű kipufogó-rendszerének első dobját, benne a katalizátorral - vélhetően csővágó segítségével - kivágta, és eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár mintegy 115.000 Ft.

Teljesen hasonló módszerrel követtek el bűncselekményt egy másik kapuvári személy sérelmére is.

Egy a városban található lakótömb előtti parkolóban a sértett használatában lévő kistehergépkocsi katalizátorát lopták el ez esetben is. Az okozott kár ezennel 250.000 Forintra tehető.

Sopronban a tulajdonosa által leparkolt gépkocsit törtek fel nemrégiben ismeretlen tettesek. Az elkövető a gépkocsi ajtaját - feltehetően csavarhúzóval - kinyitotta, majd az utastérben hagyott GPS navigációs készüléket eltulajdonította. Az okozott kár 40.000 Ft. + a rongálás.

Felhívjuk a gépkocsi tulajdonosok figyelmét, hogy járműveikkel lehetőség szerint garázsban, zárt telephelyen, őrzött, kivilágított parkolóban, zárt udvarban parkoljanak. A járműben látható helyen hagyott értékek szinte minden esetben felfedezésre kerülnek illetéktelen, helyi, vagy utazó bűnöző(k) által. Ilyen dolog elleni erőszakos esetekben a rongálási kár sem elenyésző, melyek túlnyomó többsége soha nem térül meg. 

 

Az őszi avarégetés, tűzgyújtás veszélyei!

Nagy veszélyt jelentett az alábbi eset is, melyet valószínűleg figyelmetlenség okozott. Egy Csorna környéki településen, a családi ház udvarán gyújtott tűz terjedt át a szomszéd fából készült melléképületére. Az épületben és az abban tárolt dolgokban keletkeztek az égés következtében károk. Az okozó ellen gondatlan közveszély okozás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Csornai Rendőrkapitányság.

A fentiek tanulságaként fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az őszi avarégetéseket, tüzeléseket minden esetben nagy körültekintéssel végezzék. A tüzet sose hagyják őrizetlenül, és mindig legyen a közelben tűz oltására alkalmas víz.

 

A világháló veszélyei!

Egy mosonmagyaróvári lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki gyermekének személyes adatait felhasználva létrehozta annak személyes oldalát („profilját”), az egyik népszerű közösségi portálon. Oda fényképeket töltött fel, a sértett nevében üzeneteket ír és fogad. Az elkövetőnek ilyen esetben jogosulatlan adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétsége miatt kell felelnie.

Hasonló az az eset is, ahol egy Mosonmagyaróvár melletti településen élő fiatalkorú tett feljelentést szintén ismeretlen tettes ellen, aki feltörte közösségi oldalát. Annak adattartalmát, valamint a belépési kódját megváltoztatta, és a feltört oldalon a sértett nevében szex-hirdetést adott fel.

Sajnálatos módon egyre gyakrabban találkozunk a fentiekhez hasonló esetekkel. Egyre többen – főleg fiatalok – élik az életüket a „nagyközönség” előtt. A közösségi oldalakon beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat, akár problémáikat. Sokan úgy gondolják, hogy a cselekményük, tettük a világhálón nem utolérhető, és csak egy jó „hecc”. Amikor a törvénnyel szembesülnek, akkor döbbennek csak rá, hogy mit is követtek el akkor, amikor  vélt vagy valós sérelmüket akarták így törleszteni.

 

Besurranás! Kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna!

A Soproni Rendőrkapitányság kisebb értékre elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Történt ugyanis, hogy egy Sopronhoz közeli településen az idős tulajdonos vélhetően nyitva felejtette családi házának hátsó ajtaját. Ezen keresztül jutott be az ismeretlen elkövető a lakásba, ahonnét készpénzt és személyes iratokat tulajdonított el.

Napjaink egyik leggyakoribb elkövetési módszere a besurranás. Azt gondolnánk, hogy az emberek óvatosak és felkészültek a lopásokkal kapcsolatban, és nagyon meglepő, hogy ez az akár egyetlen mozdulattal megelőzhető egyszerű bűncselekménytípus ennyire gyakori. Mindegy, hogy faluban, kisvárosban vagy nagyvárosban lakunk, mindenhol előfordul. A besurranó tolvajok gyakran utazó bűnözők, akik egy-egy helyen megállnak, és átfésülnek egy-egy utcát, városrészt vagy lakótelepet. A lényeg azonban az, hogy a besurranó tolvajok azt használják ki, hogy a kapu, a bejárati ajtó vagy irodaajtó nincs becsukva vagy be van ugyan csukva, de nincs kulcsra zárva. A besurranásos lopásoknál kifejezetten igaz az „alkalom szüli a tolvajt” mondás. A besurranáshoz nem szükséges semmilyen szaktudás és eszköz. A lényeg, hogy a lakásokba benyitogatva és belépve, amilyen gyorsan csak lehet, minél több értéket magukhoz vegyenek, és sietve, lehetőleg észrevétlenül távozzanak a zsákmánnyal. Sok sértett mesélte el, hogy egy 5 perces – akár téli – szellőztetésnél, mikor éppen nem voltak benn a szobában, ismeretlen tettesek az ablakon bemászva összeszedték az értékeket.

 

Megelőzési tanácsaink:

  • Kapunkat, lakásunk ajtaját mindig tartsuk becsukva és bezárva akkor is, ha otthon vagyunk!
  • Ha földszinti vagy első emeleti lakásban lakunk, akkor soha ne szellőztessünk úgy, hogy a nyitott ablakú helyiségben senki nem tartózkodik!
  • A szúnyogháló nem rács, nem akadályozza meg az illetéktelen behatolókat!
  • Ha elmegyünk otthonról akár csak 5 percre is, minden ajtót és ablakot zárjunk be!
  • Otthonunk kulcsait ne rejtsük el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket!
  • A besurranók egy része gyermek, így ők olyan szűk ablakokon is beférnek, amire nem is gondolnánk (WC, fürdő, kamra stb.)!
  • Az értékeket soha ne hagyjuk elöl, zárjuk el azokat!
  • Otthon ne tartsunk nagyobb mennyiségű készpénzt, ékszert! Ha mégis, lehetőleg mozdíthatatlan lemez- vagy pénzkazettába zárva tegyük!
  • A lakásra mindig kössünk lakásbiztosítást!
  • Ha az elkövető nyitott ajtón vagy ablakon jut be a lakásba, a biztosító nem fizet!

 

G y ő r, 2011. november 14.

 Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

  

Fogadják meg tanácsainkat!

Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

 

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. október

Bűnmegelőzési hírlevél: Népszámlálás

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május