"Ha nagyanyáink játékai beszélni tudnának..."
Szerző: B. Molnár László / Népszava (08.19. 05:21)

Az ország nyugati felében már legendává nemesedett Bábi néni kincsesháza. A Győr-Moson-Sopron megyei kis falu, Rábakecöl egyik eldugott utcája időnként gyermekzsivajtól hangos. Az apróságok szüleik és nagyszüleik kíséretében ismerkednek meg letűnt korok játékaival, mesterségeivel, sőt, szakemberek avatott segítségével például megtanulhatják a kosárfonás alapjait is. A Pajtaműhely munkatársai szinte kivétel nélkül önkéntesek.

 

Rábakecöl, Erkel Ferenc utca 14. Valami nagyon nagy dolog van készülőben, ugyanis rengeteg gyermek és felnőtt vár bebocsátásra a kapu előtt.
"Ugye, itt lesz megint a Pista bácsi? Csinálhatok majd megint repülőt? Nekem a békaszék a kedvencem, remélem, ismét készítünk majd Kati nénivel..."
Ilyen, és ehhez hasonló kérdések, óhajok-sóhajok hagyják el az apróságok száját Bábi néni kincsesházának bejáratánál. Aztán feltárul a nagy kapu, és a gyereksereg sáskahad módjára lepi el a hatalmas kertet. Szinte valamennyien egyszerre mondják a magukét, mindegyikük azonnal csinálná már a kedvencét.

Marosi Istvánné, Kati néni a játszóház vezetője értő szeretettel irányítja a kis táborlakókat, akik az első izgalom múlását követően immár csapatokra oszlanak. Legtöbben Kati nénivel és férjével, Pista bácsival a kézműves sátorban kezdenek hozzá különböző gyerekjátékok készítéséhez fonalból, kukoricacsuhéból, papírból és más egyszerű alapanyagból.

"Én nemrég mentem nyugdíjba, így nagyon élvezem, ha gyerekek között lehetek. Elképesztő kézügyességgel és türelemmel készítik el nagyanyáik egyszerű játékait még a legkisebbek is. Alig győzöm a rengeteg repülő és szarvas alapanyagainak előkészítését" - tudtuk meg Marosi Istvántól, aki éppen az ötéves Botondnak mutatja, miképpen kell a helyére rakni a repülőgép szárnyát.

Olyan régi, már-már feledésbe merülő játékokról derül ki a mai fiatalok számára, hogy végül mit is jelent, mire is lehet használni, mint a békaszék. Megtanulják azt is, hogyan kell elkészíteni nagyapáink kedvenc játékát, a bodzapuskát, a sokak által a régi tanyákon még mindig használt gémeskutat vagy a négyökrös szekeret.

Kati néni először a békaszék elkészítését tanítja meg a gyerekeknek. "Vizes területeken él a tavi káka, rábaközi nevén a csuhu. Sok minden fonható a frissen szedett szálakból. A békaszék fonásakor egy erős szálat a mutató- és a kisujj között átvetünk. A tenyér belső felén előre álló szálaira egyet ráfektetünk az alsó ujjízeknél. Ezen átcsavarjuk az előző szálak végeit hátrafelé. Most új szálat teszünk a régi fölé, amin az előzőket vetjük át, és ezt hét szálig folytatjuk. Ekkor az alul lecsüngő végeket összefogjuk, összekötjük, s a legfelső szál meghúzásával háttámlát alakítunk ki" - mondta és mutatta a régen népszerű kis játékszék előállítási módját a játszóház vezetője.
Mindeközben férje a bodzapuska elkészítésének titkaiba avatja be a gyereksereg tátott szájjal ámuló tagjait.

"A puska elkészítéséhez szükségünk van egy 3-4 centi átmérőjű, 40-50 centi hosszúságú bodzaágra. Puha belsejét vékony pálcával kitoljuk, és az üres hengerbe keményfa dugattyút készítünk, melynek átmérője megegyezik a bodzacső belső átmérőjével, hossza pedig körülbelül tíz centivel több a bodzáénál" - magyarázta a kis táborlakóknak István bácsi. - "Töltényt nyállal kevert kócból, vagy fiatal fenyőhajtás 2 centis darabjából készíthetünk. Az üres csőbe betolunk egy golyót, majd egy másikat. A tolófával befelé nyomjuk a hátsót, s a sűrített levegő pukkanó hanggal kilövi az elsőt."

Amíg zajlik a játékkészítés, addig az idősebbek Judák Ambrus kosárfonó mestertől megtanulhatják a kosárfonás alapjait. Akik már jártasak e mesterségben, tovább fejleszthetik a tudásukat.

Az időjárás éppen kegyeibe fogadta a régmúlt kincsei után érdeklődőket, így verőfényes napsütésben kezdődött Dan Viktor bőrtárgy készítő kézműves foglalkozása, melyen bőr alapanyagokból különféle használati- és dísztárgyakat készíthettek az érdeklődők. Viktor mellett Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó kékfestő mesterek mutatták be, miként lehetett űzni e régi mesterséget.
"A kékfestő portékák bemutatásán túl megismerhetik a tábor résztvevői a kékfestés technikáját, kipróbálhatják a nyomatok készítését, és az általunk hozott alapanyagokból különféle anyagokat festhetnek, díszíthetnek" - árulta el Gerencsér Zsolt.

Másnap délelőtt az alapítvány által meghívott fazekas mesterek, Ángyán Csilla, Káldi Károly és Völcsey Lajos tökéletes fazekas műhellyé varázsolták a tábor egy részét. A korongozás mellett lehetőség nyílt agyagozásra és más fazekas műhelytitkok elsajátítására is. Délután egyidejűleg több korong is az érdeklődők rendelkezésére állt, hogy minél többen megismerhessék a fazekasság rejtelmeit, és elkészíthessék saját fazekas portékájukat. A legifjabb fazekas mesterek keze munkája nyomán sok tárgy készült el, többségüket a nonfiguratív edény kifejezéssel lehet a legjobban jellemezni.
A program zárásaként a mindig roppant népszerű tűzzománc foglalkozás keretein belül szebbnél szebb ékszerek és ajándéktárgyak elkészítésére nyílt lehetőség, amivel nagyon sokan éltek is.

Amint azt Vass Lászlótól, a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány alapítójától, a Bábi néni kincsesház tulajdonosától megtudtuk, a két nap alatt látott programok még messze nem merítették ki a lehetőségek széles tárházát. Szerinte ugyanis a kézművességen kívül a szellem művelése is fontos a táborukban, így a néptánccal, a régi mesékkel, dalokkal is megismerkedhetnek a résztvevők. Az egyhetes tábor végén pedig már pontosan tudta mindenki: valami nagyon nagy dolog történt Rábakecölön, az Erkel Ferenc utca 14. szám alatt.

Bábi néni kincsesháza immár biztosan legendává vált...

Örökségből kincsesház
Amikor Vass László még kisgyermekként nagyszülei házában futkosott az udvaron, álmában sem sejtette, hogy egykoron mivé fogja majd átalakítani a családi fészket.
- Amikor 2005-ben megüresedett a nagyszülői ház, a családdal és a barátokkal sokat gondolkodtam azon, vajon mit kezdjek az ingatlannal. Kissé romos volt már, és a munkám miatt az ideköltözés szóba sem jöhetett - mesélte Vass László, Bábi néni kincsesházának megalkotója. - Eladni nem akartam, végül aztán jött az ötlet, hogy egy hagyományőrző tábor helyszínének kiválóan megfelelhet, ha felújítjuk.
- Mennyi ideig tartott a felújítás?
- Alapítványunk 2006-ban már megtartotta első táborát. Akkoriban a ház nem így nézett ki, szép fokozatosan felújítottuk és berendeztük. A helyiségekben a magángyűjteményből néprajzi kiállítás lett, amihez a helybeliek és a környéken élő lakosság is nagy szeretettel hozta el és adta oda a régi tárgyait.
- Milyen céllal hozta létre ezt a hagyományőrző tábort?
- A hagyományok őrzése, ápolása mellett célunk, hogy gyermekprogramok szervezésével részt vegyünk a helyi és környékbeli közösségek összetartásában. Ennek szellemében szervezzük rendezvényeinket, melyek a régi mesterségek, valamint térségünk kulturális értékeinek megismerését, megismertetését célozzák meg, emellett hasznos időtöltést biztosítanak az érdeklődőknek.
- Aludni is tudnak itt a gyerekek?
- Sajnos arra még nem alkalmas a ház, így csak úgy rendezzük a táborainkat, hogy reggel hozzák, este viszik a gyerekeket a szülők, vagy ők is itt maradnak velünk.
- Az alapítvány munkájában részt vevő önkéntesekkel egyre több környékbeli rendezvényre hívják meg Önöket. Mennyire népszerű a mozgó Bábi néni kincsesháza?
- Egyre több helyre hívnak minket, környező falunapokra, fesztiválokra, kistérségi rendezvényekre, ahol bemutathatjuk alapítványunkat és az általunk képviselt értékeket.

Bejegyzések a vendégkönyvbe
"Gratulálok a sok színes programhoz, szép a Bábi néni háza. Örülök, hogy van egy hely, ahol még élnek a hagyományok. Minden ismerősömnek elmesélem, milyen sok mindent tanultam tőletek. Erzsi néninek külön köszönet mindenért, SOK PUSZI: Szántóné Szücs Renáta Harkáról."

"Gratulálok, a húsvéti előzeteshez. A családias légkör és az alkotás öröme miatt járok oda. Lelkesen mesélek mindenkinek rólatok. Egy kis falu, ahol nagy csodák születnek. Sok sikert kívánok: Heni Kapuvárról"

"Gratulálok a kezdeményezéshez! Sok sikert kívánok a munkájukhoz! Ágnes"

"Nagyra becsülöm a kezdeményezést, amiről, már több alkalommal is kaptam a híreket Tőletek, ennek szintén örültem. Gratulálok ehhez!!!! Nagyon sok sikert kívánok a munkátokhoz! Ani"

B. Molnár László / Népszava

Forrás: Népszava Online

Kapcsolódó anyagok:

   Örökségnapi hétvége a Kincsesházban

 

   Filmtár: Húsvétváró...

   Mesterségek tábora

   Három éve - Kinőtték Bábi néni kincsesházát

   Kézművestábor a kincsesházban

   Rotary adomány a kincsesháznak

   Mesterségek Napjai Rábakecöl kincsesházában

   Ünnepváró mívestalálkozó

   A japán vendég is fonta a kosarat

   Adventi míves találkozó Rábakecölön