B?nmegel?zési hírlevél 2011. július
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (07.28. 17:18)

Gépkocsiból lopás, gépkocsifeltörés – örök sláger!

Valuta „biznisz”

Idősek továbbra is veszélyben!

Még mindig a munkahelyi tolvajokról

Akik a szórakozókat lopják meg

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. júliusi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

Gépkocsiból lopás, gépkocsifeltörés – örök sláger!

 

Csorna és Sopron illetékességi területén az elmúlt időszakban több céges gépkocsi sofőrje is a saját bőrén volt kénytelen megtapasztalni hanyagságának következményeit.

 

Csorna környéki kistelepülésen június elején egy kisbusz hátuljából pakolt éppen a sofőr, táskáját a jobb első ülésen hagyta, az ajtókat nem zárta be. Pakolás közben szólt neki az intézmény munkatársa, ahova éppen bepakolt, hogy egy idegen személy távozik a gépjárműtől, lehet hogy elvitt valamit. A sofőr meglepve tapasztalta, hogy hiányzik a táskája a benne lévő iratival, készpénzével és egyéb személyes tárgyaival. Azonnal az illető után sietett és – nagy lélekjelenlétről téve tanúbizonyságot – megakadályozta hogy beszálljon a reá váró gépjárműbe és kérésére hiánytalanul visszakapta a táskát. A rendőrség kiérkezéséig azonban nem tudta visszatartani.

 

Szintén Csorna környéki településen történt nemrégen, hogy két céges szállítójármű sofőrje is a házuk előtt parkolt le éjszakára. Az irataikat tartalmazó táskájukat mindketten a gépjárművükben hagyták. Az elkövető nem tudhatta hogy készpénzt nem, csak iratokat tartalmaznak így zsíros zsákmány reményében betörte a gépjárművek oldalsó ablakait és a táskákkal elszelelt. Szerencséjükre a bűnöző miután észlelte, hogy pénzt nem tartalmazott egyik táska sem, azokat eldobta, így visszakerültek a tulajdonosaikhoz, akiknek így a rongálási kárral kell „csak” elszámolniuk.

 

Sopronban az egyik élelmiszer üzletbe hozott árut egy fiatalember pár napja. Pakolás közben ismeretlen tettes a záratlan gépkocsi kesztyűtartójából eltulajdonította a pénztárcáját a benne lévő céges és saját készpénzével. A bűncselekménnyel okozott kár: 800.000,- Ft. Rongálási kár nem merült fel.

 

Sopron környéki településen pár nappal ezelőtt kora este vette észre egy teherautó tulajdonosa, hogy a nyitott állapotban az utcán parkoló gépjárművéből ellopták az irattárcáját, benne 40.000 forint készpénzzel és az összes személyes iratával együtt.

 

Egy csornai lakos pedig azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert pár hete éjszaka a családi házuk udvarán álló és a sértett tulajdonában lévő 2 db záratlan gépkocsiból eltulajdonított 1 db navigációs rendszert, 1 db DVD készüléket és különféle szerszámgépeket. A bűncselekménnyel okozott kár kb. : 420.000 Ft.

 

Fenti ügyek tanulsággá szolgálhatnak, hogy fokozottan figyeljenek járműveikre, a benne hagyott értékekre, továbbá arra, hogy a saját családi házuk udvarán se hagyjanak autóban értéket – és az autót se hagyják nyitva - hisz azok eltulajdonítása sem okoz problémát egy erre "szakosodott" elkövető számára.

 

2.

Valuta „biznisz”.

 

Nem éri meg az utcán valutát váltani, vallja ma már az a könnyelmű házaspár is, akiket Kapuváron csapott be két nő egy pénzváltó előtt alig egy hónapja. A történet mondhatni klasszikus. A sértettek pénzt kívánnak váltani és mielőtt beléptek volna az irodába, megszólította őket két jólöltözött hölgy és a sértettek számára a hivatalosnál kedvezőbb váltást ajánlottak, akik nem tudtak ellenállni a kísértésnek. A kezükbe leszámolt megbeszélt összeget hirtelen egy jó ürüggyel visszakérték, majd ismét átnyújtották. A sértettek már csak az elkövetők távozását követően észlelték, hogy a másodszorra kapott bankjegyek jóval kevesebb értékkel bírnak. A kialkudott 380.000 Ft helyett 13.000 Ft-t adtak át. A bűncselekménnyel okozott kár: 367.000 Ft.

 

Úgy gondoljuk a történet önmagában hordozza a tanulságot, nem szükséges kommentárral illetnünk.

 

3.

Idősek továbbra is veszélyben!

 

Egy 81 éves soproni lakos lakásába csöngetett be egy magát rendőrnek kiadó bűnöző, majd a lakásba bemenve a szobában lévő heverő párnája alatt lévő pénzzel teli borítékot kézbe véve  azzal elfutott. A bűncselekménnyel okozott kár: 90.000,- Ft

A feljelentés során kiderült, hogy a sértett a bejárati ajtaját nem zárta be, az elkövető egyszerűen besétált a lakásba. Az ismeretlen be nem mutatkozott, igazolványt nem mutatott csak közölte hogy ő rendőr és folyamatosan beszélt a sértetthez eközben körbejárta a lakást. Így vette észre a szobában a párna alól kikukucskáló borítékot, amely a sértett pénzét tartalmazta.

 

Mosonmagyaróvár környéki településen lakó 89 éves hölgyhöz pedig azzal az ürüggyel jutott be egy elkövető néhány hete, hogy egy férfit látott bemenni az udvarra és felajánlotta, segít körbenézni a lakásban, hogy eltűnt- e valami. Miután az ismeretlen bejutott a lakásba, az asztalon lévő táskából elvette a sértett pénztárcáját, aki azonban kikapta a férfi kezéből azt és kilökte őt az ajtón. Az ismeretlen személy ekkor elfutott. Lopási kár nem keletkezett.

 

Kapuvár környékén pedig továbbra is az általunk is többször megírt telefonálós trükkel próbálkoztak, nem is mindig sikertelenül sajnos.

 

… és sorolhatnánk tovább az eseteket szerte a megyénkben. Mint már számtalanszor leírtuk, záratlan, sőt! nyitott ajtó esetén a tulajdonos nem tudja kontrollálni, hogy ki megy be a lakásába. Sajnos az idős rokonaink jóhiszeműsége nem ismer határokat, ezért hatalmas a felelősségünk abban, hogy jobban odafigyeljünk rájuk, felhívjuk a figyelmüket a veszélyforrásokra, illetve hogy hogyan lehet ezeket elkerülni, megelőzni.

Amennyiben valakihez a rendőrség nevében csengetnek be, valódi civil  rendőr esetében soha nem marad el a bemutatkozás és a sorszámmal ellátott jelvény, illetve igazolvány bemutatása!!!

A fenti idős hölgy rettentően bátor volt, tettével megakadályozta az elkövetőt cselekménye végrehajtásában, azonban mi úgy gondoljuk, hogy az ilyen jellegű cselekmények könnyen tragédiával végződhetnek. Ezért minden idős személyt óva intenénk attól, hogy szembeszálljon az elkövetővel! Sokkal biztonságosabb körültekintően eljárni, így esélyt sem adva a bűnözőknek.

 

4.

Még mindig a munkahelyi tolvajokról.

 

Június végén napközben Csornán egy üzlet nyitott irodahelységből valamikor a nyitva tartás folyamán – az ott dolgozó nem észlelte, látta az elkövetőt – ismeretlen tettes a boltban dolgozó sértett által ott tárolt táskájából jogtalanul eltulajdonított 67.000 Ft kézpénzt.

 

Sopronban pedig június elején egy üzlet eladójának figyelmét ismeretlen tettes elterelte, majd  eltulajdonította az eladó hölgy tárcáját, benne 10.000,- Ft készpénzzel és a benne lévő egyéb holmijával. A lopással okozott kár: 26.590,- Ft.

 

Felhívnánk az üzletvezetők figyelmét, hogy a pénztárakat és irodahelyiségeket sose hagyják felügyelet nélkül, azonban ha ez elkerülhetetlen, akkor idegen számára tegyék megközelíthetetlenné vagy  hozzáférhetetlenné.

 

5.

Akik a szórakozókat lopják meg.

 

Számtalan feljelentés érkezett a megyénkben lévő kapitányságokra a különféle szórakozóhelyeken történt lopásokról, melyek jellemzően az asztaloknál hátrahagyott táskákból, övtáskákból (vagy azokat egy az egybe magával vivő) értékeket eltulajdonító ismeretlen elkövetőkről szólnak. De előfordult több esetben pultra letett pénztárca eltulajdonítása is. Nem lehetett nehéz dolga az elkövetőnek, mert bár a tulajdonos a pult mellett tartózkodott minden esetben, annyira elmerültek a beszélgetésben amit folytattak, hogy észre sem vették hogy meglopták őket.

 

Teljes mértékben Önökön múlik, hogy áldozatai lesznek-e a tolvajoknak! Ne hagyják táskáikat, pénztárcáikat őrizetlenül! Vigyázzanak értékeikre!

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. május

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. április

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. március

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. február

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május