B?nmegel?zési hírlevél 2011. február
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (02.21. 15:11)

Benzin tolvajok támadnak.

Ismét unokák nevében „dolgoznak” a csalók!

Angliai út áruház parkolójából, ígért munka és retúr jegy nélkül.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2011. februári bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

Hírleveleinkben nem a „szenzáció számba menő” eseteket szeretnénk Önök elé tárni, különleges eseteket csemegeként tálalni. Célunk az, hogy a hétköznapi életben gyakran előforduló, illetve aktuálisan megtörtént bűncselekményekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire felhívjuk a figyelmet, hogy kevesebben váljanak ezáltal áldozattá!

 

1.

Ismét unokák nevében „dolgoznak” a csalók!

Egy 76 éves Mosonmagyaróvár környéki faluban lakó hölgyet 11:00 óra körüli időpontban vezetékes telefonján hívta fel az elkövető és az unokájának kiadva magát, 150.000 Ft-ot csalt ki tőle azzal az ürüggyel, hogy felnit szeretne az autójára vásárolni. A pénzért, egy magát Horváth Sanyinak nevező személy érkezett, gyalogosan, aki magáról azt állította, hogy a néni unokájának a barátja. A bűncselekménnyel okozott kár: 150.000 Ft.

 

Sajnos a korábban jól bevált módszer ismét visszatért illetékességi területünkre az ún. „unokás csalás”  ahol az idősek jóhiszeműségét több alkalommal  hasonló módszerrel már kihasználták. A konkrét történet más, azonban az hogy az unokára hivatkoznak, nem változott. Kérjük hívják fel nagyszüleik figyelmét arra, hogy ilyen módon soha, semmilyen körülmények között nem kérnek tőlük pénzt! Azonban ha valaki ilyen módon keresné meg őket, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

 

2.

Egy 46 éves mosonmagyaróvári hölgy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2011.01.24-én 14:45 óra és 15:00 óra közötti időben Mosonmagyaróváron egy élelmiszerboltban az általa használt bevásárlókocsin elhelyezett táskájából eltulajdonította pénztárcáját a benne lévő 2 db OTP bankkártyával, 10.000 Ft készpénzzel, valamint 2 db zálogjeggyel együtt. A bevásárlókocsit gyakran magára hagyta az üzletben, így az elkövetőnek viszonylag könnyű dolga volt. A lopással okozott kár: kb.13.000 Ft.

 

Ez a bűncselekmény  tipikus esete azon eseteknek, amikor az „alkalom szüli a tolvajt”, hiszen a sértett az üzletben felelőtlen módon látható helyen magára hagyta értékeit, és az ismeretlen elkövető élve a lehetőséggel eltulajdonította.

 

3.

Egy soproni 18 éves fiatalember feljelentése alapján indult nyomozás a Soproni Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, mely szerint 2011.01.17-én 19:30-22:00 óra között amíg ő sportedzésen tartózkodott, a nyitott öltözőben lévő farmernadrágja zsebéből az elkövető eltulajdonította i-Phone 3GS típusú mobiltelefonját. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: kb. 90.000 Ft.

 

Számtalan esetben előfordul, hogy a hanyag tulajdonosok jóhiszeműen az öltözőkben hagyják értékeiket, melyet jól tudnak a bűnözők is. Néhányan nem testedzés céljából járnak sportlétesítményekbe, hanem azért, hogy mobiltelefonokat, pénztárcákat, órákat, nyakláncokat összegyűjtsék az öltözőkben hagyott holmikból. Ha mindenképpen szükséges értékeket magukkal vinniük edzésre, akkor gondoskodjanak azok biztonságos tárolásáról is!

 

4.

Szintén a Soproni Rendőrkapitányságon indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki január közepén Sopronban a Károly kilátó parkolójában a sértett személygépkocsijának nyitott csomagtartójából eltulajdonította annak sértett személyes iratait, laptop táskáját, 350 Euro készpénzét és 4 db pendrive-ot. A sértett feljelentése során elmondta, hogy tudomása volt arról, hogy a gépkocsi csomagtartója nem minden esetben záródik rendesen, azonban kiszálláskor ezt nem ellenőrizte. Lopással okozott kár: 180.000 Ft. Rongálási kár nem keletkezett.

 

Ismét az emberi hanyagság vezetett oda, hogy bűncselekmény sértettjévé váljon valaki. A sértettnek tudomása volt arról, hogy a gépkocsi csomagtartójának  zárja nem működik rendesen, azonban azt nem javíttatta meg, illetve mikor a parkolóban hátra hagyta gépkocsiját, nem győződött meg arról, hogy az megfelelően zárva van-e. Ennek köszönhetően az elkövetők könnyedén megszabadíthatták értékeitől.

 

5.

Egy másik megyében élő hölgy tett feljelentést egy Csorna környéki kistelepülésen lakó hölgy ellen, akinek a sértett 2010.novemberében Győrött egy áruház parkolójában  átadott 150.000 Ft-ot, mivel azt ígérte neki hogy ezért őt kiviszi Angliába és munkát szerez neki. Angliába valóban kivitte de munkát nem szerzett, így saját költségen kellett hazautaznia. Ezzel a cselekménnyel a sértettet tévedésbe ejtette és tévedésben tartotta, neki  150.000.- forint kárt okozott.

 

Fenti cselekmény bizonyítja, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva  csökkent a fenti jellegű bűncselekmények elkövetése a területünkön, még mindig sokan szeretnének külföldön, a jobb kereset reményében munkát vállalni, csak az annak megvalósítási formáját illegális, nem hivatalos helyen teszik meg, és rossz döntésük, hiszékenységük következményeként csalásból élő személyek  áldozatává válnak nem kevés anyagi kárral. 

 

6.

Az üzemanyag árak emelkedésével egyre több bűnöző érzi úgy, hogy gépjárművébe illegális úton szerzett gázolajat/benzint tankol. Legalább is erre engednek következtetni a közelmúltban ilyen jellegű bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések megyénkben. A bűnözők célja elsősorban a szabadban – viszonylag elhagyatott területeken – parkoló munkagépek, tehergépkocsik. Célszerűnek tartjuk, hogy a tulajdonosaik éjszakára őrzött telephelyen tárolják őket, ezáltal megelőzve hogy gázolaj tolvajok áldozataivá váljanak. Akinek lehetősége van, gépkocsiját szintén zárt helyen tárolja, mert az utcán éjszaka parkoló gépkocsik sincsenek biztonságban a benzin tolvajok előtt. Hatóságunk több társaságot fülelt már le a közelmúltban – volt amelyiket a lakosság hatékony közreműködésével – azonban azt tapasztaljuk, hogy vállalkozó kedvű bűnözőkben – ezen a területre vonatkozóan is - továbbra sincs hiány.

 

 

Győr, 2011. február 08.

   

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2011. január

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. december

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. november

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május