B?nmegel?zési hírlevél 2010. november
Szerző: Kovács Sándor r. alezredes osztályvezet? (11.17. 17:19)

Ismét lecsaptak az "unokás csalók" és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak magukat kiadó bűnözők. Alkalmi ismerekedés 220.000,- forintért. Kapuváron utcai "pénzváltó" és a nyugdíjbiztosító munkatársának magát kiadó bűnöző ténykedett.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. novemberi bűnmegelőzési hírlevelét olvassa. A hírlevelet a megyénkben dolgozó bűnmegelőzési munkatársaink által megküldött - az adott hónapra vonatkozó tipikus bűncselekményekről szóló – tájékoztatók alapján készítjük el.  A leírt bűncselekmények egy bizonyos megyei településen történtek, de gyakorlatilag bárhol megtörténhettek volna.

1.

Október hónapban megyénkben ismét megjelent a korábbi Hírlevelekben bemutatott ún. „unokás csalók”. Eddig 3 alkalommal került nyomozás elrendelése sor, amikor is Mosonmagyaróvár környéki kistelepüléseken élő időskorú sértettektől csaltak ki – előzetes telefonhívás után – az unokájuk nevében beszélve több százezer forintot (az egyik idős hölgytől például 500.000 Ft-t!),  mely összegekért egy személy érkezett rövid időn belül.

Az egyik esetben az elkövető külön megkérte a sértettet, hogy gyermekének (azaz az állítólagos unoka szüleinek) ne szóljon, aminek eleget is tett, ezért a bűncselekmény elkövetése után hosszabb idő elteltével derült ki a csalás.

 

Mint ahogyan azt korábban is tanácsoltuk, ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék le, hogy valós történetről van-e szó: hívják fel családtagjaikat telefonon, ne higgyenek annak, ha az ismeretlen illető Önök előtt úgy tesz, mintha épp velük beszélne. Bízzanak családtagjaikban, hogy bármilyen pénzügyi ügyletet előre megbeszélnek Önökkel, vagy személyesen értesítik Önöket, ha váratlan kölcsönre lenne szükségük. Bízzanak családtagjaikban, hogy nem kérnek meg ismeretlen személyeket semmiféle pénzügyi ügyintézéssel.

 

2.

De nem csak az „unokás” csalók dolgoztak a közelmúltban. Mosonmagyaróváron egy 81 éves - társasházi lakásban lakó - hölgyhöz csengetett be egy ismeretlen a kora délutáni órákban, hogy a Polgármesteri Hivataltól jött és 100.000 Ft-ot hozott a sértettnek. A lakásban mondandója közben elterelte a sértett figyelmét és eltulajdonította 399.000 Ft készpénzét, arany karikagyűrűjét és arany nyakláncát. A bűncselekménnyel okozott kár: 429.000 Ft.

 

Kapuváron a nyugdíjbiztosító munkatársának adta ki magát egy bűnöző és jutott be a 79 éves hölgy lakásába. Figyelmét elterelve 380.000 Ft készpénzét tulajdonította el.

 

Előfordul, hogy a tolvajok magukat önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva, hivatalosnak tűnő indokkal -mondván segélyt, pénzt hoztak, annak sorszámát fel kell írni, adjon visszajárót, stb - a házban a pénz rejtekhelyéhez küldik a sértettet, így tudva meg az otthon tartott készpénz helyét. Ezt követően valami ürüggyel elterelik a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen észrevehetőek.

Fontos tudniuk, hogy a hivatalok és a különféle szolgáltatók ilyen módon soha sem juttatnak pénzt ügyfeleiknek!

Idegeneket tehát soha ne engedjenek be a lakásukba, házukba, de még az udvarukba se! Házaikat ne hagyják őrizetlenül, az ajtókat minden esetben zárják be, még ha csak egy percre is távoznak a lakásból, akár csak a kertbe, vagy az udvarra.

 

3.

A bevásárlás sem mindig végződik az előre eltervezettek szerint. Ha gondatlan az ember, akkor könnyen úgy járhat, mint az a soproni hölgy, aki a hipermarketben történő délutáni vásárlás során a táskáját a bevásárlókocsira tette. Nézelődés közben a bevásárlókocsit gyakran magára hagyta, így az alkalmi tolvajnak igazán nem jelenthetett komoly kihívást a táska elemelése. A lopással okozott kár: 110.000 Ft.

 

Gyakran és könnyen hanyaggá válhat az ember egy hipermarketben. A sorok közt szinte elveszik a rengeteg polcon lévő áruk szemlélődésében. De soha ne feledkezzenek bele a nézelődésbe annyira, hogy az értékeikről is lemondjanak, mert bizony aki a táskáját a bevásárlókocsira teszi és azt otthagyva nézelődik a sorok között, az gyakorlatilag felkínálja azt a tolvajoknak. Szinte kiabál a magányosan hagyott táska, hogy „Itt vagyok! Vigyél el! Nem figyel rám senki!”…

 

4.

Gyakran azt gondoljuk magunkról, hogy agyafúrtnak vélt módon kicselezhetjük a bűnözőket, azonban sok esetben kénytelenek vagyunk rájönni, hogy ők jobban ismernek minket lusta, meggondolatlan sértetteket, mint mi őket bűnözőket.

Sopron környéki településen történt a közelmúltban koradélután, hogy a temető parkolójában parkoló személygépkocsi vezető oldal felöli ajtajának üvegét betörte ismeretlen tettes, majd a vezetőülés előtti padlórészre letett fekete bőr aktatáskát a benne lévő személyes iratokkal, bankkártyákkal, cégiratokkal, 100.000 Ft készpénzzel együtt eltulajdonította. A bűncselekménnyel okozott kár: 110.000 Ft, rongálással: 30.000 Ft.

 

Soha ne hagyjanak a gépkocsijukban értéket, illetve táskát látható helyen! Ebbe beletartozik az autónak az ülés előtti része is. Nem szerencsés továbbá, ha a célállomásnál teszik el a csomagtartóba vagy az ülés alá, kesztyűtartóba az értékeiket, hiszen az elkövetők a helyszínen vannak és megfigyelhetik, hogy mit hova tett a tulajdonos. Célszerűbb az ilyen dolgokat magukkal vinniük még a temetőbe is, ha már semmiképpen nem maradhatott otthon az a táska.

 

5.

Az alkalmi ismerekedéseknek is megvannak a veszélyei akár az interneten, akár személyesen talál egymásra a két fél. Egy soproni férfiú internetes társoldalon ismerkedett meg egy ismeretlennel, akinek azóta is csak a keresztnevét tudja. A randevút a lakására beszélték meg, ahol italozást követően elaludt, majd felébredve azt vette észre, hogy az ismeretlen a lakásából aranyékszereket és készpénzét eltulajdonította majd eltűnt. A bűncselekménnyel okozott lopási kár: 220.000,- Ft.

 

Bármennyire is lehet csinos az alkalmi ismerős hölgy vagy úr, de még is csak ismeretlen számunkra. Nem tudhatják, hogy az illető így akar információt szerezni lakásukban fellelhető értékekről a lakás védelméről, vagy egyszerűen csak egy csaló, aki így akar a bizalmukba férkőzni. Azt tanácsoljuk hogy alkalmi ismerőseikkel semleges területen, panzióban, hotelben találkozzanak. A lakásukba csak olyan személyt engedjenek be, akit ismernek és tökéletesen megbíznak benne!

 

5.

Pár hete Kapuváron délelőtt egy pénzváltó előtt az utcán szólított le egy ismeretlen egy helyi hölgyet, aki eurót szeretett volna forintra váltani. Félrehívta a pénzváltótól és a hivatalos árnál kedvezőbb áron ajánlott neki pénzváltást. A hölgy elfogadta a kedvezőnek tűnő lehetőséget, mire az ismeretlen leszámolta neki a megbeszélt összeget, a hölgy pedig az eurót. Majd az ismeretlen azzal az ürüggyel, hogy még egyszer átszámolná az átadott forintot hogy pontosan adott-e azt visszakérte, átszámolta majd ismét átadta. Ezt követően sietősen távozott. A hölgy az autójánál nézte meg ismét a kapott pénzt és akkor vette észre, hogy csak 6.500 Ft van nála. A bűncselekménnyel okozott kár 102.500 Ft.

 

Az elkövető kihasználta a sértett figyelmetlenségét, hiszékenységét. Soha ne váltsanak pénzt ismeretlentől az utcán, hanem minden esetben hivatalos pénzváltónál. A csalók kedvező ajánlattal szédítik el a sértetteket, aki a „jó üzlet” bűvöletében észre sem veszi hogy átverték.

 

6.

Csorna környékén lévő kistelepülés családi házának udvaráról ismeretlen tettes a közelmúltban eltulajdonította a tulajdonos fűgyűjtős önjáró fűnyíróját. A fűnyírót az udvaron szabadon hagyta tulajdonosa. Az elkövető a sértettnek az elsődleges adatok alapján 100.000 Ft kárt okozott.

 

Egy koraesti időpontban pedig egy csornai családi háznak udvaráról ismeretlen tettes egy fűkaszát próbált meg eltulajdonítani. Mikor a sértett fia és barátja ezt észlelték, az elkövető a fűkaszát hátrahagyva a kerítésen keresztül elmenekült. A sértettnek lopási kára így nem keletkezett.

 

Mindkét eset kapcsán megállapítható, hogy sajnos értéktárgyaink, használati tárgyaink nem feltétlenül biztonságos helye a zárt udvar, mindenképp figyeljenek azoknak zárt helyen való tárolására, a kapu zárására és bizony egy kutya és riasztó beszerzése is nagyban növelheti a biztonságot.

 

 

Győr, 2010. november 11.

Kovács Sándor r. alezredes

osztályvezető

 

Kapcsolódó anyagok:

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. október

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. szeptember

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. augusztus

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. július

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. június

Bűnmegelőzési hírlevél 2010. május