Er?södik Rábakecöl megtartóereje
Szerző: Turbók Attila (06.22. 16:13)

Csökkenő költségvetési hiány mellett, pályázati forrásokból megvalósítandó turisztikai beruházásokat tervez a rábakecöli községháza.

 

A letelepedés megkönnyítése, csökkenő költségvetési hiány és turisztikai beruházások jellemzik az egykor a Rábaköz Nyírségének is nevezett Rábakecölt. A polgármester szerint a népességcsökkenést sikerült lassítani, beruházásaikra egyre több pályázati forrást nyernek és a kistelepülés lakossága – felismerve saját érdekeit – aktívan részt vesz Rábakecöl belterületének csinosításában.

– Az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet azért, hogy a tíz év alatt több mint százzal csökkent népesség fogyását – ha megállítani nem is sikerül – legalább mérsékeljük. Ez intézkedéseink fényében sikerült is – mondta
Tuba Erik rábakecöli polgármester.

Rábakecöl – Az egykori tűzoltófecskendő felújítását társadalmi munkában a helyiek végezték.

Rábakecöl – Az egykori tűzoltófecskendő felújítását társadalmi munkában a helyiek végezték.


A népességcsökkenést ötévnyi kommunálisadó-mentességgel, a négyszázezer forintos (plusz húszezres gyermekenkénti) letelepedési támogatással és egyéb kedvezményekkel próbálják lassítani. Ehhez több mint százezres szülési támogatás is jár. – Jelenlegi akciónk keretében – elsősorban – szeptemberben második, harmadik osztályos gyermek(ek)kel rendelkező, letelepedni szándékozó család számára kínálunk önkormányzati lakást – tette hozzá a polgármester. A faluban 2009-ben mindössze eggyel csökkent az állandó lakosok száma. Ez köszönhető a születések növekedésének (6 gyermek, míg 2008-ban 2, 2007-ben 1), valamint az önkormányzat 3 éve indított letelepedési intézkedéseinek.

A lakosságcsökkenés fékezése mellett a helyiek megtartására is nagy hangsúlyt fektetnek. Folyamatban levő fejlesztéseik közül ki kell emelni a tízmilliós közösségi busz beszerzését. Másik fejlesztésük a helyi intézmények közel 75 milliós átalakítása. Utóbbi beruházás az unió támogatásával ősszel kezdődhet.

A település csinosítását saját forrásokból és a helyiek segítségével végzik. Az önkéntes tűzoltók munkáját dicséri a régi lovas tűzoltókocsi kiállítóhelye, melynek kialakításához önkormányzati alkalmazottak és a nyugdíjasok is hozzájárulnak. Felújítják a Szentháromság-szobrot és a szelektív gyűjtőszigeteket is, valamint új gépjárműfecskendő beszerzését tervezik.

Felújítják a Szentháromság-szobrot és a szelektív gyűjtőszigeteket is, valamint új gépjárműfecskendő beszerzését tervezik.

– A kecöliek által csak ˝Piller˝-nek nevezett közel hektárnyi belterület a falu fekete foltja volt. Évtizedek óta elhanyagolt, gondozatlan növényzetével, illegális hulladéklerakók kedvelt helye volt, melynek felszámolása és tereprendezési munkái – pályázati támogatással – júniusban fejeződnek be – mondta a polgármester. Szintén társadalmi munkára alapozva indult meg a Millenniumi park rendezése és a játszóterek eszközbeszerzése is.

A település szépítése mellett az ideérkezők helyben tartására pályázati forrásokat keresnek, ennek jó példája az úgynevezett Rába-parti pihenőház, melynek kialakítására a kistérség pályázott és jövőre kezdik a kivitelezést.

– Fontos a helyi költségvetés hiányának alakulása is. Ez idén 12 millió, tavaly 13,5, 2008-ban pedig még több mint 21 millió forint volt – mondta
Tuba Erik. A csökkenő bevételek ellenére már a tervezési időszakban is évről évre stabilabb költségvetést sikerül kialakítaniuk, hitelfelvételre nem volt szükség.

 

Forrás: kisalfold.hu