Sikert aratott az egészségnap
Szerző: Tuba Erik (06.21. 14:58)

A 2010. június 5. napján megrendezett egészségnapon a lakosság negyede vett aktívan részt. Nyolc előadás, kilenc szűrés, tesztek, wellness szolgáltatások, tanácsadások, termékbemutatók valamint egészséges ételek és italok várták az érdeklődőket.

 

Rábakecöl Község Önkormányzata az általa fenntartott Körzeti Háziorvosi Szolgálat területén érintett települések (Edve, Vásárosfalu, Rábakecöl) lakossága számára az ÁNTSZ közreműködésével 2010. június 5. napján – ez idáig első alkalommal – egészségnapot szervezett a helyi Általános Iskolában. Az érdeklődés felülmúlt minden várakozást: a lakosság negyede, csaknem 300 fő jelent meg és vett aktívan részt a rendezvényen.

  

Bőségasztal: finom és egészséges

 

A látogatók ingyenes PSA és anyajegyszűrésen valamint allergia- és hallásvizsgálaton vehettek részt, továbbá megmérethették vércukor- és koleszterinszintjüket, vérnyomásukat, szénmonoxid és testzsír százalékukat. A széleskörű, díjmentes vizsgálatokon mért eredményeket egy érkezéskor kapott egészségútlevélben gyűjthette mindenki, mellyel a program zárásaként megtartott sorsoláson a szerencsések ajándékcsomagokat nyertek. A mérések között az érdeklődők gyógytornával, gerincproblémákkal és csontritkulással kapcsolatos tanácsokat is kérhettek, valamint lábápolásban és masszázsban részesülhettek, míg mások önértékelő teszteket töltöttek ki. A termékbemutatók mellett egészséges ételek és italok fogyasztására is lehetőség nyílt, így többek közt került az asztalra bio gyümölcs, gyümölcslé, zöldségek, tej, mangalica kolbász, teljes kiőrlésű pékáru valamint házi receptek is.

  

A nagy érdeklődés ellenére mindenki türelmesen várt a sorban

 

Az egészségi állapot felmérése és a gyakorlati tanácsok mellett az elmélet sem maradhatott el, összesen nyolc előadáson vehetett részt a hallgatóság. A sort Dr. Unger Erika tüdőgyógyász szakorvos kezdte, aki az allergiás betegségekről beszélt. Dr. Horváth Beáta bőrgyógyász szakorvos a napfény káros hatásaira hívta fel a figyelmet, míg Pandurné Horváth Gyöngyi pedikűr-manikűrös a lábápolás fontossága a mindennapokban címmel tartott előadást. Vályi Balázs az Organic Mission Partner képviselőjeként forradalmi technológiákról mesélt azoknak, akik a gyógyszereket kevésbé részesítik előnyben.  A Bach-virágterápiát Medve Zoltán természetgyógyász ismertette meg a látogatókkal, aki vállalkozó kedvűek rajz – tesztjeit is kiértékelte. Tuba Gyula rábakecöli orvostanhallgató a szűrővizsgálatok szerepét hangsúlyozta a daganatos betegségek megelőzésében, míg Takács Kata egészségtantanár a táplálkozás, a méregtelenítés és a mozgás szerepét emelte ki előadásában az egészségmegőrzés érdekében. Szakemberek mutatták be, hogyan kell szakszerű ellátásban részesíteni a bajbajutottakat, végrehajtani egy újraélesztést.

  

Pótszékre is szükség volt az előadáson

 

A gyermekeket a rendezvény egész ideje alatt várta a játszóház, de a mentőautó sem aratott kisebb sikert körükben.

  

A kisebbek hasznos időtöltését a játszóház biztosította

 

A méréseken és előadásokon közreműködő szakorvosok elégedettek voltak a lakossági aktivitással, sőt, azt kiemelkedőnek tartották.

  

Falunapi rendezvény érdeklődésével vetekedő részvétel

 

Az esemény szükségességét és fontosságát igazolta a rendezvény nagymértékű támogatottsága is. Az egészségnap létrejöttét közel harminc támogató segítette. Egyaránt köszönjük nekik az anyagi és a termékben nyújtott támogatást. Az ÁNTSZ részéről Dr. Vályiné Valaczkai Erzsébet Rábakecöl Önkormányzata részéről pedig Soósné Vass Szilvia és Takács Kata lelkes szervezése nélkül nem valósulhatott volna meg a sikeres rendezvény.

  

Tuba Gyula: Szűrővizsgálatok szerepe a daganatos betegségek megelőzésében

 

A rendezvény támogatói:

 

Kis-Rába menti Takarékszövetkezet, Tuba Csaba, Horváth Imre, Rábamenti Mgtsz, Soós 99 Kft, Dr. Tóth Ilona, Csizmazia Antal, Csizmazia Péter, Felhalmi Antal, Homlok István, Horváth Győző, Pandur Ferenc, Ács Zoltán, Csuka Ferenc, Hajtó Tibor, Horváth Tibor, Kovács Tímea, Molnár István, Molnár Sándor, Novák Jenő, Beled Coop Zrt, Büki cipó, Nagy Pékség Mihályi, Lama-Med Kft, Kovács Zoltán, Giczi Józsefné, Odoricsné Buthi Krisztina, Egyesített Szociális Központ, Rekultív Kft., ÁNTSZ, Rábakecöl Község Önkormányzata

  

Dr. Unger Erika: Allergiás betegségek

 

 

Dr. Horváth Beáta bőrgyógyász szakorvos: A napfény káros hatásai

 

 

Pandurné Horváth Gyöngyi: Lábápolás fontossága a mindennapokban

 

 

Medve Zoltán természetgyógyász: Bach-virágterápia, és rajz-teszt