Közlemény
Szerző: Tuba Erik (04.22. 11:26)

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény vonatkozó előírásai alapján aki termőföldet használ, s annak területe az egy hektárt meghaladja, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül a földhivatalhoz nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

Közlemény

 

 

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény vonatkozó előírásai alapján aki – az erdő művelési ágban nyilvántartott földrészleteket kivételével termőföldet használ (ideértve a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földeket is), s annak területe - a földrészletek számától függetlenül - az egy hektárt meghaladja, köteles a használatot annak megkezdésétől számított 30 napon belül a földhivatalhoz nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

 

A bejelentést elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, aminek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese. A meg nem fizetett bírság adók módjára behajtandó köztartozás. A bírság kiszabásával egyidejűleg a földhivatal - határidő megjelölésével - a bejelentés pótlására szólítja fel a mulasztó földhasználót. A határozatban előírt határidő elmulasztása esetén - újabb határidő megjelölésével - a bírságot ismételten ki kell szabni.

 

Ha a földhasználó személyére vonatkozó bejelentés nem érkezett, a termőföld használójának a tulajdonost, illetőleg haszonélvezet fennállása esetén a haszonélvezőt kell tekinteni.

 

Amennyiben a mulasztás ténye megállapítható, a földhivatalnak a bírság kiszabása és összege vonatkozásában nincs mérlegelési jogköre, a törvényben meghatározott összegű bírság kiszabása kötelező, és 2010. január 1. napjától a 177/2009. (XII. 28.) FVM rendelet értelmében nem lehet előzetesen felhívni az ügyfél figyelmét a jogszabálysértésre és mulasztásának pótlására sem.

 

 

Győr, 2010. április 6.

 

                                                                                                          dr. Sipos Gertrúd

   hivatalvezető

Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal

9022 Győr, Czuczor Gergely u. 18-24.

Telefon: 96/529-420, Fax: 96/317-537

Levélcím: 9002 Győr, Pf. 22.

e-mail: gyor_m@takarnet.hu

 FÖLDVÉDELMI OSZTÁLY