Cs?dbe vitték az iskolákat
Szerző: Farkas Melinda, Magyar Nemzet (03.01. 18:57)
Kicselezte a pénzükért küzdő tanárokat, újabb intézményeket vitt csődbe a Vocational alapítvány
2010. február 5. 00:00

A két évvel ezelőtt tucatnyi falusi iskolát csődbe vivő Vocational alapítvány újabb két oktatási intézményt tett tönkre – tudta meg lapunk. A szervezetet alapító Nagy Ottó László a bérükért évek óta harcoló pedagógusokat is becsapta, pénzét ugyanis egy újabb alapítványba mentette át, amelyre a tanárok követelése már nem érvényes. Az alapítványnak működési engedélyt adó főjegyző szerint a rossz és hiányos jogszabályok tehetnek arról, hogy Nagy még mindig iskolát működtethet.

Érthetetlen módon szinte az összes közfeladatot ellátó szerv asszisztál a Vocational Academy Alapítvány botrányos működéséhez. A szervezet már évek óta büntetlenül visz csődbe óvodákat, iskolákat, károsít meg többhavi bérükkel dolgozókat. A szélhámos iskolafenntartó csaknem egymilliárd forintos tartozása és elzálogosított iskolaépülete ellenére tovább üzemeltet két iskolát, amelyekért több száz millió forint közpénzt markol fel, hiszen az állam az ott tanuló diákok után oktatási normatívát fizet.
– Vérlázító, hogy ez ebben az országban megtörténhet. Egy éve van a kezünkben bírósági ítélet arról, hogy az iskola tizennyolc dolgozójának az alapítvány harmincötmillió forinttal tartozik. A jogerős bírósági ítéletek kézhez vétele után inkasszót nyújtottunk be a cég számlájára, ám hónapokon keresztül egyetlen fillért sem kaptunk. Először nem értettük, hogyan lehetséges ez, hiszen a Vocational tavaly tavasszal még négy iskolát működtetett, amelyek után az államtól folyamatosan kapta a közpénzt, a szervezet számláján azonban mégsem volt egy fillér sem – mondta el lapunknak Árvay Péter sopronkövesdi tanár, akinek iskoláját tavalyelőtt tette tönkre az alapítvány, húsz másik intézménnyel együtt. A pedagógus úgy tudja: Nagy Ottó László, az alapítvány létrehozója úgy akadályozta meg elmaradt bérük kifizetését, hogy hónapokon keresztül több számla között utaztatta a közpénzt, majd nyáron egy más névre hallgató, szintén általa létrehozott szervezetnek adta át az iskolák fenntartási jogát. Árvay szerint bottal üthetik a pénzük nyomát, a bírósági inkasszó ugyanis csak a Vocational számlájára volt érvényes, és most már nem ide érkezik az iskolák fenntartására fizetett állami normatíva.
Cselhez folyamodtak
Lapunk megtudta: a szeptemberi tanévkezdésre a tavaly még működő négy oktatási intézményből újabb kettőt vitt csődbe a Vocational. A csornai és a kapuvári iskola ajtajára is lakat került. A Vocational Academy Alapítvány tartozásai tavaly őszre olyan elviselhetetlen szintet értek el, amikor már nem bizonyult elegendőnek a közpénzek bankszámlák közötti utaztatása. Nagy Ottó László ekkor cselhez folyamodott: egy korábban szintén általa létrehozott szervezet, a Szféra Vocational Academy Szabadszállás Alapítvány fenntartásába utalta át az eredetileg huszonnégy általa működtetett oktatási intézményből még életben maradt két iskola, a győri és a kunszigeti fenntartását. Az új fenntartónak azonban új működési engedélyre is szüksége volt, amit normálisan működő jogállamban szinte lehetetlen lenne megszerezni több száz millió forintos tartozással, elmarasztaló bírósági ítéletekkel és egy elzálogosított iskolaépülettel. Nagy Ottó László új alapítványa azonban érthetetlen módon megkapta a működési engedélyt a Győr-Moson-Sopron megyei főjegyzőtől, Kovács Bélától. Megjegyzendő: az iskolafenntartók vélhetőleg keveslik a megmaradt két iskolából befutó közpénzt, mert most már havi térítési díjat szednek a tanulóktól, ezenfelül pedig a középiskolások számára háromhetes kötelező angliai gyakorlatot írnak elő, amiért minden egyes diákkal 300 ezer forintot fizettetnek. A szülői befizetések kezelésére tavaly év végén újabb szervezetet hoztak létre, a Szülők a Vocational Academy Oktatási Intézményekért Alapítványt.
Egymilliárdos tartozás
A pénzükért küzdő tanárok a banki inkaszszó eredménytelensége után bírósági végrehajtást kezdeményeztek a Vocational ellen, félő azonban, hogy ez sem vezet eredményre. A pedagógusok követeléseit ugyanis az alapítvány jelenleg is működő győri iskolaépületére jegyezte be a végrehajtó, itt azonban már csaknem egymilliárd forintos tartozás vár behajtásra. A végrehajtási papírokból kiderül, hogy az Erste Bank másfél éve követel mintegy félmilliárd forintos tartozást az alapítványon, ennek ellenére eddig mégsem árverezték el az iskolaépületet. Az árverezés késedelme nem indokolható azzal, hogy az intézményben tanítás folyik, hiszen a pénzintézet végrehajtási jogának bejegyzése óta már kétszer volt tanévzárás és nyári szünet az elzálogosított iskolában. A tanárok attól félnek, hogy akkor sem kapják meg a pénzüket, ha végül valóban elárverezik az iskolát, a bejegyzett követelések ugyanis már jócskán meghaladják az ingatlan értékét, és aki a sor végén áll, annak valószínűleg nem jut majd pénz.
– Érthetetlen, hogy a főjegyző, az oktatási tárca és a többi közfeladatot ellátó szerv miért asszisztál évek óta Nagy Ottó László üzelmeihez. A hatóságok tétlenül nézik, ahogy a férfi cégein keresztül százmilliókkal károsítja meg az államot, az adófizetőket, a pedagógusokat és az iskoláiba járó gyerekeket, ráadásul a károsultak egy fikarcnyi segítséget sem kapnak – fakadt ki lapunknak Árvay.
A főjegyző szerint azonban nem ő, hanem a rendkívül rossz jogi szabályozás tehet arról, hogy Nagy László Ottó huszonkét tagintézmény csődbe vitele után és több száz millió forintos köztartozás felhalmozása után még mindig működtethet iskolát. – Értse meg, én az engedély elbírálásánál nem vizsgálhatok mást, mint a törvényi feltételek meglétét, vagyis többek között azt, hogy van-e megfelelő költségvetés, szakszemélyzet és iskolaépület, ezeket pedig a Szféra Vocational Academy Szabadszállás Alapítvány biztosította – mondta a főjegyző. Mint fogalmazott: arra nincs törvényi lehetősége, hogy mérlegelje, az új alapítvány egyik vezetője korábban egy másik szervezettel csődbe vitt egy tucat iskolát, hiszen jogilag két külön, egymástól független egységről van szó. Arra a kérdésre, hogyan fogadhatta el iskolaépületnek azt az ingatlant, amely információink szerint több száz millió forintos követeléssel terhelt, Kovács Béla úgy felelt: a szféra vélhetőleg csak bérli az épületet a Vocational Academy Alapítványtól, ha pedig nem saját tulajdonú ingatlanról van szó, elegendő egy bérleti szerződés bemutatása. Kovács megjegyezte: nagyon sajnálja az évek óta a pénzükért küzdő dolgozókat, ám amíg a jogalkotók nem változtatnak a szabályokon, az ilyen alapítványok szankció nélkül működhetnek tovább.
Szcientológus-háttér?
Próbáltuk elérni az alapítványok atyját, Nagy Ottó Lászlót is, ám ez – ahogy a korábbi cikkeink esetében mindannyiszor – most is lehetetlennek bizonyult. A Vocational Academy Alapítvány ellen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavaly augusztusban tett feljelentést hanyag kezelés és sikkasztás miatt. Az ügyben nyomozás folyik, a győri rendőrkapitányság illetékese azonban lapunk érdeklődésére nem volt hajlandó tájékoztatást adni az ügyről. Még arra sem válaszolt, van-e konkrét gyanúsított, és mi a gyanúsítás tárgya. Emlékezetes: a Vocational Academy Alapítvány tavalyelőtt huszonnégy kistelepülési oktatási intézmény fenntartási jogát szerezte meg oly módon, hogy azt ígérte a súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatoknak: amennyiben átengedik nekik az iskolát, a településnek egy fillérjébe sem kerül a működtetés, mert még az állami iskoláknak járó kiegészítő normatívát sem kérik el tőlük. Az alapítvány azonban számos iskolában nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat, a pedagógusok pedig hónapokon át nem kaptak fizetést. Több óvodában, iskolában olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy többnapos szünetet kellett elrendelni. Eddig mintegy hetven dolgozó nyert pert az alapítvány ellen elmaradt bérük kifizetésére összesen körülbelül százmillió forint értékben, a szervezet azonban a jogerős ítéletek ellenére egyetlen fillért sem fizetett ki egykori alkalmazottainak.
Sajtóhírek korábban a szcientológia egyházzal hozták kapcsolatba az „iskolagyilkos” alapítványt. A Veszprémi és Regionális Hírportál (Vehír) korábbi riportjában az egyik csődbe vitt iskola neve elhallgatását kérő pedagógusa azt mondta, hogy az alapítvány számára nem a normatíva összege, és nem is az ingatlanok értéke bír motiváló erővel. A valóságban a szcientológia egyháznak van szüksége a gyerekekre, a megszerzett iskolákban ugyanis egész fiatalon elkezdhetik a tudatmódosítást, és híveket nevelhetnek maguknak. Az alapítvány egyébként a Center of Excellence cégcsoport tagja, ezt a szervezet internetes oldalán is hirdeti. A Vehír szerint ez a hálózat nem más, mint a szcientológia egyház oktatásait, tanfolyamait összefogó, bonyolító, az egész világot behálózó szervezet.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó anyagok:

`Szülők´ az iskola ellen?

A falu kezében van az alsó tagozat jövője

Maradnak a kisiskolák két településen