Made in Hungária Kecölben
Szerző: Turbók Attila, Kisalföld (02.25. 19:04)

Ma is működnek ifjúsági klubok a rábaközi falvakban, ám a helyi fiataloknak csak egy kis hányada vesz részt a rendszeres munkában.

Meglehetősen vegyes átlagéletkorral ugyan, de modern ifjúságiklub-hálózattal rendelkeznek a Rábaköz kistelepülései. A helyi ifjak fele, negyede szervezett formában tölti szabadidejét, jellemző módon sport- és kulturális programokat rendeznek, de akad közös főző- és színjátszó kör is.

Apáink ifjúsági klubjai (lásd Kapuváron a ˝Ruby˝) a Rábaköz kistelepülésein ma is léteznek. A falusi fiatalok együttese akár ifjúsági önkormányzatban is testet ölthet, mint például Rábakecölben. A Rábakecöli Ifjúsági Önkormányzat (RIÖK) tíz éve a helyi
fiatalság kedvelt társasági központja, saját – rendszeresen működő – klubbal és tagsággal. Napjainkra a demográfiai hullámvölgy miatt apad e korosztály létszáma, ám az egykor méltán híres helyi közélet megmaradt.

A RIÖK-ből és a ˝szervezetlen˝ ifjúság tagjaiból napjainkban is formálódik egy közösség, mely nemcsak a helyi ünnepségek szervezéséből veszi ki részét, de önálló, egész estés programokat is kínál. A rábakecöliek két éve a Grease-t, tavaly pedig a Made in Hungária című musicalt vitték színre, kizárólag helyi fiatalok részvételével. Utóbbi művet azóta a megye több településén is előadták. Horváth Dóra szervező elmondta: most éppen egy korhű ruhákban előadandó, március 15-i ünnepség próbáinál tartanak, melyben tizenegy fiatal részvételére számít. Olyan művek is szerepelnek a repertoáron, melyeket a helyi községháza egyik termében, kimondottan televíziós vetítés miatt játszanak el.

Ifjúsági klubok: Rábakecölben az új darab olvasópróbáit tartják.
Ifjúsági klubok: Rábakecölben az új darab olvasópróbáit tartják.


A helyi fiatalok kedvelt klubja a RIÖK klub, ahol napjainkban is tartanak szervezett megmozdulásokat. Tuba Erik polgármester elmondta: télen a fűtés hiánya nehezíti a megrendezési munkálatokat. – A klubmozgalom gyengülését demográfiai okokra vezetem vissza, hiszen a fiatalok aránya a lakosságon belül tíz év alatt felével csökkent – mondta a polgármester.

Ifjúsági klubok szerte a Rábaközben működnek, többek közt Mihályiban, Vitnyéden és Hövejen is. Ezen jobbára önkormányzati fenntartású klubok jellemzője a számítógépes elfoglaltság, a sportprogramok szervezése.

Egyes települések ifjúsága egyesületekbe szerveződik. Ilyen például a Vicai Ifjúsági és Sportegyesület. Bedi Ervin elmondta, a beledi önkormányzattól kapott klubjukat maguk tartják fenn és csinosítják. Az egyesület 2003-ban, 18 taggal alakult, létszámuk mondhatni változatlan. A helyi fiatalok negyede jár a klubba, az életkor 16 és 38 év között szóródik. – Jellemzően sportprogramokat és helyi falunapot szervezünk – tudatta az elnök.

Egyesületként működik a 2007-ben alapított Szárföldért Egyesület is. Böcskei Ádám elnök szerint elsősorban a helyi kulturális rendezvények szervezését és környezetvédelmi feladatokat vállalnak. Átlagéletkoruk 20 év és a helyi fiatalok körülbelül egyhatoda jár rendszeresen a havonta megtartott találkozókra.

Komoly közösségi élettel büszkélkedhet Edve is. A helyi ifjúsági egyesület 2001 óta működik, tizenhárom taggal. Nagy Gábor elnök elmondta, az önkormányzat és az egyesület fele-fele arányban veszi ki részét a klub fenntartásából. A fiatalok fele jár a rendezvényekre, a klub szinte mindennap nyitva van. Közösségi, jellemzően sportprogramokat szerveznek, és sokszor főznek is maguknak.

Forrás: Kisalföld