Parlagf? mentesítési felhívás
Szerző: (06.26. 12:33)

Parlagfű mentesítési felhívás

 

Tisztelt ingatlantulajdonos, földhasználó!

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a növényvédelemről szóló többször módosított 2000. évi XXXV. törvény 5. § (3) előírja, hogy a földtulajdonos, földhasználó, termelő

“…köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A megjelölt határnap letelte után külterületen az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága illetve belterületen a jegyző – a korábbi évekhez hasonlóan – elvégzi a szükséges ellenőrzéseket. A jogszabály a körzeti Földhivatalokat is bevonja az ellenőrzésekbe, ezek az általuk felderített területek adatait átadják az illetékes növényvédelmi hatóságnak. A jogszabály lényeges eleme, hogy “a helyszíni ellenőrzésről a földhasználó előzetes értesítése mellőzhető.”

Tehát az adott év június 30. napja után a parlagfűvel fertőzött területek a tulajdonos minden előzetes értesítése nélkül közérdekű védekezés keretében lekaszáltathatók. A védekezés költségét illetve a kiszabott növényvédelmi bírságot azután a tulajdonos köteles megfizetni vagy az APEH útján adók módjára behajtható.

Ugyancsak felhívjuk a mezőgazdasági területeken gazdálkodók figyelmét, hogy a jogszabály szerint a kultúrnövénnyel bevetett területen (pl.: kukorica, napraforgó stb.) ha annak tőszáma “nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 %-át és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 %-ot meghaladja” szintén elvégeztethető a közérdekű védekezés. Ezért fontos, hogy a termelő a tábla rosszul kelt, gyomos szegélyrészeit időben lekaszálja. Hiszen a közérdekű védekezéssel “az érintett kultúrában okozott károkért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt.” Sőt a határozatot meg kell küldeni a támogatások folyósítását végző MVH-nak.

Az aratás után az idei esztendőben kiemelten ellenőrizzük a gabonatarlók állapotát, ezért külön elhívjuk a figyelmet a szükséges tarlóápolási munkák mielőbbi elvégzésére.

 

Győr-Moson-Sopron Megyei MgSzH

Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság