Maradnak a kisiskolák két településen
Szerző: Turbók Attila - Kisalföld (06.04. 00:00)
A Rábaközben több településen is iskolát üzemeltető alapítvány vezetője szerint Szárföld és Rábakecöl diákjai az alapítványi intézménybe mennek tanulni.

A két település vezetője légből kapottnak minősítette a hírt.

A Rábaközben is terjeszkedő Vocational Alapítvány vezetője, Nagy Ottó a Kisalföld május tizediki számában kijelentette: a rábakecöli gyermekek jó része Vágra, a szárföldiek pedig Osli alapítványi iskolájába mennek tanulni. Amennyiben a történet így folytatódna, a két kistelepülés oktatási intézményét be is zárhatná a helyi önkormányzat. Lapunk megkereste az érintett polgármestereket, akik értetlenségüknek adtak hangot a fenti hír
hallatán.

– Az alapítvány elnöke által emlegetett huszonöt kecöli gyermek Vágra történő beíratását erős túlzásnak tartom az adatok alapján – mondta a rábaközi kistelepülés polgármestere. Tuba Erik hangsúlyozta: tudomása szerint a jelenlegi tanulók közül senki sem iratkozott ki a helyi intézményből, a jövendő elsősök fele pedig már az önkormányzati fenntartású intézménybe iratkozott be. Hozzátette: a felsősök jó része a beledi iskolába megy tanulni, ahogy arról a két önkormányzat már hónapokkal ezelőtt megállapodott.

– Az alsó tagozat – hála azoknak a szülőknek, akik komolyan gondolják az oktatás helyben marasztalását – Rábakecölben maradhat, bár némileg más formában, mint eddig – mondta Tuba Erik. (Ellentétben a megyei önkormányzat munkatársa által kiadott anyaggal – Kisalföld, 2007. június 2., Pedagógusnap könnyekkel, 1., 3. oldal – a szerz.) Az önkormányzat és a tanítói kar megegyezett abban, hogy a pedagógusok hat órában látják el feladataikat, többek közt azért, hogy szeptembertől megelőzzék a további létszámleépítéseket.

– Tekintve, hogy a felsősök átmennek Beledbe, Rábakecölben felszabadul egy szolgálati lakás, melyet az önkormányzat szívesen adna oda egy nagycsaládos beköltözőnek – mondta a település polgármestere.
Dél-rábaközi kollégájához hasonlóan nyilatkozott Horváth Ferenc szárföldi polgármester is. Úgy véli, az alapítvány elnöke Szárföld esetében is túlzásokra ragadtatta magát.

– Ennek miértjéről vannak elképzeléseim, de az Osliba iratkozó szárföldi iskolások tömegéről nem tudok – jelentette ki. Két elsősről tud, akiket a kapuvári alapítványi iskolába visznek szüleik. A felső tagozat immár 1980 óta a szomszéd város Széchenyi-iskolájába jár, a szárföldi tervek szerint az alsó pedig tagiskolaként helyben marad.

– Ehhez mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak – mondta a falu vezetője. Hangsúlyozta azonban: a helyben maradó iskolához évről évre növekvő gyermeklétszám prognosztizálható, idén tizenöt, jövőre húsz, 2011-re pedig már közel harminc kis elsőst vár a helyi intézmény.

– Kérem a szülőket, a falu érdekeit is szem előtt tartva tervezzék gyermekeik jövőjét – mondta a polgármester. Horváth Ferenc úgy véli, hiába hoz áldozatokat a helyi önkormányzat, ha a szülők nem partnerek a faluközösség megtartásában.

Forrás: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/maradnak_a_kisiskolak_ket_telepulesen/2013193/