Hiányból többlet lett
Szerző: Turbók Attila - Kisalföld (12.17. 00:00)
Rábakecöl - Rábakecöl költségvetése év elején negyvenkétmillió forint hiányt mutatott. A háromnegyed éves költségvetés számai azonban tízmilliós többletről szólnak. A polgármester szerint takarékos gazdálkodás mellett sok pályázatot is nyertek.
– Évente száznegyvennégymillió forint a község költségvetése, melyből év elején mintegy negyvenkétmillió forint működési hiányunk volt – mondta el a Kisalföldnek Tuba Erik, Rábakecöl polgármestere. Azt azonban már örömmel újságolta, hogy a büdzsé háromnegyed éves teljesítési adatai már tízmillió forint plusszal kerültek a helyi képviselő-testület elé.

 – A téli időjárás miatti megnövekedett költségek és néhány helyi fejlesztés kifizetése miatt még változhatnak ezek a számok, ám azt gondolom, vannak még olyan tartalékaink, melyek nem engedik mínuszba a kecöli költségvetést – tette hozzá a dél-rábaközi kistelepülés első embere. Ez utóbbi esetében egy megnyert, tizenegymilliós pályázatra utalt Tuba Erik. A polgármester szerint a büdzsé örvendetes helyzetét takarékossági intézkedések bevezetésével érte el a helyi testület. Ilyen a kommunikációs (internet, mobiltelefonok) költségek több mint hétszázezer forintos lefaragása is, ám azt is hozzátette: sikeres évet tudhatnak maguk mögött a pályázatok révén is. Hat benyújtott tervükkel mintegy harmincötmillió forintot nyertek.

A takarékosság mellett kisebb fejlesztésekre is futotta Rábakecölben. A Petőfi utca bel- és külterületi szakaszát felújították, valamint egyéb útszakaszokat és a temető parkolóját is megjavíttatták ebben az évben.  Januártól a községháza egy falugondnokot alkalmaz, akinek hatékony munkája már meglátszik a helyi temető csinosításán. – Az iskola kilencvenes évekbeli építése óta nem volt még felújítva az intézmény tetőzete. Ezt, valamint a községháza és a tűzoltószertár tetejét is felújíttattuk  ősszel – mondta Tuba Erik. A köztereken elsőként helyeztek ki három szemetest és szintén költségvetést érintő kérdés volt a helyi falunap olcsóbb, ám színvonalas megrendezése.

Rábakecöl 2008-as terveiben egyebek közt egy térségi tűzoltóverseny megrendezése és a temető további rekonstrukciója szerepel.
– Már idén megdupláztuk a letelepedési támogatás összegét, de személyes terveim közt szerepel ennek további növelése jövőre, ezzel is segítendő a falu növekedését – tette hozzá Rábakecöl polgármestere.
 
Forrás: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/hianybol__tobblet_lett/2041127/