Ötven- helyett tizenötmillióból
Szerző: Turbók Attila - Kisalföld (03.06. 00:00)

Rábakecöl - Rábakecöl tagiskolaként megtarthatta alsó tagozatos tanodáját. Az oktatás finanszírozásába támogatók is besegítenek.

A helyi testület döntése szerint (Kisalföld, 2007. március 6.) Rábakecölben maradt az alsó tagozat, míg a felsősök a szomszédos Beledbe járnak – kezdte a helyi iskola körülményeinek ismertetését Tuba Erik polgármester. Az idei tanév elején több viharos testületi ülésen és lakossági fórumon ütköztek a helybéli vélemények, mivel többen alapítványi iskolát képzeltek el a dél-rábaközi településen. A szülők többségi támogatásával a képviselő-testület végül a tagiskolai besorolás mellett döntött.


A csatlakozás olcsóbb

– Az állami normatíván felül idén tizenötmillió forintjába (a teljes költségvetés alig húsz százalékába, míg tavaly a felébe) kerül a falunak az óvoda, az étkeztetés és az iskola fenntartása – jelentette ki a polgármester. Összehasonlításképpen hozzátette, ez az összeg tavaly meghaladta a negyvenmillió forintot. Tuba Erik hangsúlyozta, ha nem csatlakoznak Beledhez, akkor idén a büdzséből több mint ötvenmilliót kellett volna az oktatásra fordítani úgy, hogy az eddig fenntartást biztosító pályázattól is elesnek.

– Függetlenül attól, hogy hol tanul a gyerek, az önkormányzat a középiskolásoknak nyolcezer, az általános iskolásoknak hatezer forintos iskolakezdési támogatást adott – jegyezte meg Tuba Erik.

Az önkormányzat mellett az iskola közhasznú szervezete is támogatja a helyi diákokat, akik így ingyenes füzetcsomagokhoz, színházbérlethez és rendezvényeik költségeihez kapnak támogatást, mondta el lapunknak az intézményvezető. Takácsné Kovács Mária hozzátette, a jelenlegi tizenhét kisiskolást két pedagógus oktatja változatlan feltételek mellett.

Rábakecöl: Órákat is tarthatnak a felújított könyvtárban. Az alsós diákoknak nem kell utazgatniuk.

Minden, ami kell

– Azt mondhatom, mindenünk megvan, amire az oktatás során szükségünk van, és azt is csak büszkén tudom állítani, hogy a színvonallal sincs probléma – jelentette ki az intézményvezető.

A tagiskolában nyelvi labor működik a német nyelv oktatását segítendő, külön számítógépes teremmel rendelkeznek (ezt már harmadiktól oktatják), és épp a napokban adták át rendeltetésének az új könyvtártermet, ahol könyvtári órákat is tartanak. A tanulók helyben étkeznek, és a sportpálya, a tornaterem is rendelkezésükre áll, zenét és táncot továbbra is tanulhatnak. A csökkent gyermeklétszám miatt a rezsiköltségeiket is leszorították az intézményben.

Reményeik szerint a következő tanévet huszonegy diákkal kezdhetik, ám azt az intézményvezető hozzátette, csak akkor, ha azt a helyi szülők is így gondolják. A község minden támogatást megad a szeptemberi kezdéshez.

Szár Attiláné szülő csak annyit tett hozzá, egyik gyermeke negyedikes itt, a másik nyolcadikos Beledben. Örül annak, hogy az önkormányzat helyben és helyi kézben tudta megtartani iskoláját.
 
Forrás: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/otven-_helyett_tizenotmilliobol_/2049535/